Zapiekana biała kiełbasa po wiadrowsku

Składniki (na 8 porcji) : 8 małych białych kiełbasek, 1 puszka ananasów (ew. 8 plasterków świeżego ananasa), 4 łyżki oleju, 3 łyżki płynnego miodu, 4–5 łyżki czystej wódki, mielona ostra papryka, trochę oleju do formy.

1. Każdą kiełbaskę nakłuj wykałaczką w kilku miejscach. Włóż do garnka, zalej gorącą wodą, zagotuj. Zmniejsz płomień i gotuj około 15 minut. Wyjmij, przestudź. Następnie w każdym kawałku kiełbasy zrób 4 głębokie nacięcia. Uważaj aby nie poprzecinać kiełbasek do końca!

2. Ananasa osącz, trochę zalewy zachowaj. Plasterki ananasa pokrój na duże kawałki. Powtykaj je w nacięcia w kiełbaskach. Żaroodporną formę posmaruj olejem. Ułóż w niej kiełbaski. Skrop 2 łyżkami oleju. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 st. Piecz około 30 minut. W czasie pieczenia kiełbaski polewaj małymi porcjami zalewy z ananasów.

Reklama

3. Miód dokładnie utrzyj z wódką oraz 2–3 szczyptami osterej papryki. Dolej olej. Wymieszaj. Posmaruj tym kiełbasę z ananasami ok. 10 minut przed końcem pieczenia. Gotowe kiełbaski przełóż na ogrzany talerz. Polej sosem z dna naczynia. Podawaj z bagietką.

Przepis poleca pani Małgorzata Rudy z Koła Gospodyń Wiejskich z Wiadrowa

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej