Zielone choineczki z bombkami

Składniki na 10 sztuk: Ciasteczka: 20 dag mąki pszennej • 20 dag masła • 10 dag cukru • 2 żółtka • 10 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku • szczypta soli. Dekoracja: szklanka cukru pudru • 2 łyżki ciepłej wody • barwne drażetki.

1 Szpinak podgrzewaj w garnku, aż się rozmrozi. Wygotuj z niego wodę, zmiksuj i ostudź. Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtka, cukier, szpinak, sól i zagnieć ciasto. Chłodź godzinę.

2 Ciasto rozwałkuj na grubość 7 mm. Wytnij z niego choinki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Cukier puder rozetrzyj z wodą. Udekoruj choinki lukrem i drażetkami.

Reklama

CZAS: około godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej