Zimne nóżki

Składniki: 1 golonka, 2 nogi wieprzowe, 4 ząbki czosnku, 1-2 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i mielony, 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty), 1 łyżka żelatyny, sól.

1 Umyj golonkę i nóżki wieprzowe. Włóż do większego garnka, zalej taką ilością wody, aby mięso było ledwo przykryte. Dodaj 2 obrane zą bki czosnku, liście laurowe, łyżeczkę soli oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.

Reklama

2 Włoszczyznę oczyść starannie, opłucz, pozostaw w całości. Wrzuć do garnka z mięsem. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie całkowicie miękkie i zacznie odchodzić od kości (1,5-2 godziny).

3 Po tym czasie wyjmij mięso oraz marchewkę. Wywar z resztą warzyw oraz przyprawami przelej przez sito do drugiego naczynia. Dodaj żelatynę. Podgrzewaj, aż się rozpuści. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz resztą czosnku. Pozostaw do schłodzenia.

4 Miękkie mięso pokrój na kawałki, marchewkę w plastry. Składniki przełóż do jednej większej formy lub do kilku małych miseczek. Powoli zalewaj zimnym wywarem. Odstaw do stężenia.

8 porcji, czas ok. 150 min; porcja – 420 kcal, cena 2 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej