Zimowe domki

Skład na 16 sztuk: ● 4 paczki zwykłych herbatników po 12 sztuk w każdej, 3 szklanki śmietany kremówki, 7 łyżek cukru, 5 łyżek kakao, czubata łyżka żelatyny, 1/4 kostki masła, opakowanie wiórków kokosowych

Czas przygotowania 45 minut. Cena sztuki ok. 0,90 zł.

Żelatynę mieszam z 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiam, aby spęczniała. Następnie rozpuszczam, podgrzewając na bardzo małym ogniu. Śmietanę ubijam z połową cukru, mieszam z żelatyną i odstawiam w chłodne miejsce. Herbatniki układam w trójkąty i owijam folią aluminiową, żeby się nie rozpadły.

Reklama

Napełniam tężejącym kremem. Wkładam do lodówki na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie przygotowuję polewę czekoladową – masło roztapiam z pozostałym cukrem i kakao. Gdy polewa zgęstnieje, oblewam nią ciastka i posypuję wiórkami kokosowymi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej