Zupa z karpia

Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu, 2 łyżki masła, 50 ml śmietanki kremówki 30 proc., sok z cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Marchewki, pietruszkę oraz seler obierz, umyj. Pokrój w paski lub plasterki. Cebulę obierz z łupin, przekrój na pół. Opal na rozgrzanej, suchej patelni. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w paski. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz, pokrój w talarki. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Sprawioną rybę umyj. Odetnij głowę oraz ogon. Filety pokrój na mniejsze kawałki.

Reklama

2. Do garnka włóż cebulę, ogon, głowę ryby, listki laurowe oraz ziarenka pie przu, ziela angielskiego i wlej ok. 2 litry wody. Gotuj na małym ogniu 40 min. Bulion przecedź, włóż marchewkę, pietruszkę, seler oraz paprykę. Gotuj na średnim ogniu 20-30 min. Następnie włóż kawałki ryby, gotuj ok. 10 min (ryba nie może się rozgotować).

3. W międzyczasie na patelni rozgrzej masło. Wrzuć por. Mieszając, smaż około 5 min. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje cały płyn. Przełóż do garnka z zupą, wlej śmietankę i chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

Przygotowanie: 100 minut. Porcja: 380 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i... więcej