Zupa z suszonych grzybów

Składniki na 6 porcji: 2 szklanki suszonych grzybów, 1 opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 200 ml śmietany 18 proc., 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 20 dag makaronu.

1. Grzyby umyć, zalać gorącą wodą i odstawić na 30 min, potem ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Wyłowić, drobno pokroić, wywar zachować. Warzywa umyć, obrać. Cebulę opalić nad ogniem.

Reklama

2. Warzywa wraz z cebulą i czosnkiem włożyć do garnka, zalać 500 ml wrzątku, dodać przyprawy. Gotować do miękkości.

3. Wywar z warzyw połączyć z grzybowym, dodać pokrojone grzyby, gotować jeszcze 10 min. Zabielić śmietaną, pilnując, by się nie zwarzyła. Podawać z osobno ugotowanym makaronem.

Nasza rada

Warzywa z wywaru możesz wykorzystać do zrobienia sałatki jarzynowej albo, jeśli lubisz, wkroić do zupy grzybowej.

Przygotowanie: ok. 65 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej