Żurek św. Placyda z wędliną i białym serem

Składniki: cebula, mały ogórek konserwowy, marchewka średniej wielkości, 1/2 szklanki śmietany ( 30 proc.), 1/2 selera, 3 pieczarki, 4 plasterki boczku, 10 dag kiełbasy, 1 l wywaru mięsno-warzywnego, 1/2 l żuru, 20 dag białego, tłustego sera, 3 ząbki czosnku, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka majeranku, kawałek chrzanu, łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie: Pokrój w drobne słupki boczek, kiełbasę, jarzyny oraz ogórek konserwowy. Podsmaż w garnku kolejno boczek, dorzuć kiełbasę, cebulę, marchewkę, seler.

Reklama

Na końcu dodaj pieczarki w półplasterkach oraz ogórek konserwowy. Całość zalej wywarem.

Dorzuć ziele angielskie i liść laurowy. Przypraw roztartym w dłoniach majerankiem i gotuj ok. 20 minut. Dolej żurek (dobrze wymieszaj go z osiadłą na dnie mąką). Gotuj zupę jeszcze ok. 15 minut. Dodaj śmietanę.

Wcześniej zahartuj ją w osobnym naczyniu, dolewając trochę zupy i dokładnie mieszając, co zapobiegnie jej zwarzeniu się. Dopraw solą, pieprzem i roztartym czosnkiem.

Pokrój biały ser w drobną kostkę i ułóż na dnie talerzy. Zalej gorącym żurkiem, posyp świeżo startym chrzanem i drobno posiekaną natką pietruszki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej