Żurek w chlebie i biała kiełbasa

Żurek w chlebie: 750 ml zakwasu (domowego lub ze sklepu), 3 litry wody, pęczek włoszczyzny, 30 dag wędzonego boczku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, czosnek, cebula, śmietana, po małym chlebku na osobę oraz po jajku na twardo. Biała kiełbasa z cebulą w sosie chrzanowym: 1,5 kg białej surowej kiełbasy, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, 2 cebule, szklanka bulionu warzywnego, pół kostki masła, 3 łyżki chrzanu, 2 pęczki koperku, 200 ml śmietany, sól, pieprz, olej.

Reklama

Żurek: włoszczyznę oczyść, włóż do garnka. Dodaj boczek, cebulę, przyprawy i zalej 3 litrami wody. Gotuj około 25 minut. Wyjmij warzywa oraz boczek. Wlej zakwas.

Wsyp majeranek, szczyptę soli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj jeszcze 10 minut. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami żurku, wlej do garnka. Zagotuj całość, przypraw. Dodaj pokrojony boczek.

Z chlebków zetnij czapeczki, wydrąż. Podpiecz je przez 5 minut w piekarniku. Obierz i pokrój jajka. Włóż do chlebków. Zalej je gorącym żurkiem.

Biała kiełbasa: kiełbasę nakłuj wykałaczką, włóż do garnka, zalej wodą, aby była zakryta. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, cebulę, wsyp majeranek. Gotuj15 minut.

W tym czasie przygotuj sos: pokrojoną cebulę zeszklij na maśle. Wlej gorący bulion. Gotuj kilka minut. Część sosu wymieszaj ze śmietaną, wlej do sosu, zagotuj. Dodaj chrzan, posiekany koperek. Sos przypraw.

Blaszkę posmaruj olejem. Ułóż w niej kiełbasę. Obłóż krążkami cebuli oraz ząbkami czosnku. Zapiecz w piekarniku na rumiano z obu stron. Podaj z sosem chrzanowym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej