Żurek w chlebku

Składniki na 4 porcje: 30 dag białej kiełbasy, 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego, ½ l zakwasu, 2 łyżeczki majeranku, 2-3 łyżki chrzanu, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., 4 jajka na twardo, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie:

1. Do garnka włóż kiełbasę, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela. Wlej ok. 1 i ½ l wody, gotuj na małym ogniu 30-40 min. Kiełbasę wyjmij, gdy wystygnie, pokrój w plasterki. Do wywaru dodaj zakwas, czosnek przeciśnięty przez praskę, gotuj 10-15 min.

Na koniec dodaj pokrojoną kiełbasę, chrzan oraz śmietanę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Żurek przelej do częściowo wydrążonych z miąższu chlebków, do każdej porcji dodaj jajko ugotowane na twardo.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut

Jak zrobić zakwas?

Do szklanego słoja wsyp 10 czubatych łyżek mąki żytniej razowej. Wlej 1 litr ciepłej przegotowanej wody, wymieszaj, by nie było grudek. Dodaj 4 ząbki lekko zgniecionego czosnku, po 8 ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu, 6 ziarenek jałowca, 4 listki laurowe i kawałek skórki chleba razowego. Słój przykryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zakwas wymieszaj drewnianą łyżką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej