• Informacje na temat:

    a la bakłażan

Artykuły na temat: a la bakłażan
  • Składniki na 2 porcje: • bakłażan • puszka krojonych pomidorów • 20 dag mięsa mielonego • cebula • 3 ząbki czosnku • sól • pieprz • szczypta cynamonu • słodka papryka • oliwa z oliwek • 10 dag sera żółtego...

  • Składniki: 1 cytryna , 3 łyżki oliwy , 1 większy bakłażan, 15 dag sera mozzarella , 8 dag suszonych pomidorów w oleju , po 2-3 gałązki świeżej natki, bazylii, tymianku i oregano , sól , pieprz...

  • Bakłażan nadziewany orientalnie

    ...1. Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż środki, pozostawiając ok. pół cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę....

  • Faszerowany bakłażan

    Aby bakłażany podczas smażenia nie nasiąkły oliwą i nie nabrały gorzkiego smaku, pokrój je, posól i odstaw na 20 minut. Następnie opłukaj je wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

  • Składniki: 2 średnie bakłażany, cukinia, 30 dag piersi kurczaka, 1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 25 dag pieczarek, zioła, 1 szkl. bulionu warzywnego, 15 dag sera typu mozzarella, olej, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka...

  • Bakłażan cię odtruje

    Warzywo to ma właściwości oczyszczające, dlatego polecany jest po kuracji, np. antybiotykowej albo podczas detoksu organizmu.

  • Składniki: bakłażan, oliwa, 2 pomidory, 20 dag mozzarelli, rozmaryn, pieprz, sól...

  • Bakłażan na wykwintnie

    Bakłażan, oberżyna, gruszka miłości... Same nazwy tego warzywa rozpalają zmysły, prawda?

  • Składniki: 25 dag ugotowanego makaronu spaghetti , grillowany bakłażan, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku , papryczka chili, 2 puszki pomidorów, pęczek bazylii...

  • Składniki: 1 duży bakłażan lub 2 mniejsze, 1/2 strąka czerwonej papryki, oliwa, 1-2 ząbki czosnku, 15 dag serka kanapkowego (np. śmietankowego), sól, pieprz...

Zdjęcia na temat: a la bakłażan
Wideo na temat: a la bakłażan
  • Faszerowany bakłażan

    Bakłażan jest coraz popularniejszy w Polsce - i dobrze! To przepięknie wyglądające warzywo jest niezwykle zdrowe i z powodzeniem może zastępować choćby cukinię, której pełno w naszym menu! Bakłażan świetnie smakuje grillowany czy pieczony, a jego charakterystyczny kształt sprawia, że kapitalnie nadaje się do przyrządzania go w wersji faszerowanej. Mamy dla was prostą propozycję na bakłażana

  • Jak grillować bakłażana?

    Bakłażan coraz częściej pojawia się na naszych stołach - i dobrze! To źródło wielu potrzebnych witamin i innych mikroelementów, a także nie zawiera wielu szkodliwych tłuszczów nasyconych czy(...) zamiennikiem do kanapek! Świetnie smakuje zwłaszcza grillowany - przygotowaliśmy dla was poradnik, jak szybko przyrządzić bakłażana na grillu, by nie rozpadł się na kleistą papkę.

  • Przepis na roladki z grillowanego bakłażana

    Bakłażan to warzywo, które coraz częściej pojawia się na naszych stołach! Świetnie sprawdza się również podczas diet - jest niskokaloryczne, a w dodatku ma sporo potasu i wiele cennych witamin! Nie wolno jeść go na surowo, a przed przyrządzaniem - powinien zostać natarty solą. Najlepiej smakuje w wersji grillowanej - i właśnie z tak przygotowanym bakłażanem mamy dla was propozycję na proste, ale

Przepisy na temat: a la bakłażan
  • Faszerowany bakłażan

    Bakłażan to z botanicznego punktu widzenia… owoc. Jest niskokaloryczny i wspiera w naszym organizmie przemianę materii. Najwięcej jednak właściwości zdrowotnych znajduje się w jego fioletowej skórce. To właśnie tutaj gromadzą się związki fenolowe, które między innymi mają działanie antyrakowe.

  • Z bakłażanem

    Bakłażana umyj, pokrój w plastry, posól i odstaw na pół godziny, by puścił sok.

  • Trzy pomysły na bakłażana

    Bakłażan pochodzi z Indii, ale obecnie bardziej popularny jest w kuchni śródziemnomorskiej. W Polsce dopiero od niedawna zyskuje uznanie - choć na początku większość z nas podchodziła do niego z dystansem, to obecnie coraz chętniej go wykorzystujemy. Jest kilka sposobów na przyrządzenie bakłażana!

  • Słone ciasto z fetą i bakłażanem

    Idealne na piknik czy wycieczkę za miasto. Wytrawne, ziołowe ciasto z bakłażanem i fetą. Świetnie smakuje na zimno.

  • Anna Lewandowska proponuje bakłażana na lunch

    ..."Moja dzisiejsza propozycja na lunch to bakłażan faszerowany komosą ryżową i porem z orzeszkami pinii" - oznajmia na profilu Anna Lewandowska. "Spróbujesz?" - zachęca żona naszego najlepszego piłkarza Roberta Lewandowskiego.

  • Bakłażan nadziewany z miętą

    Bakłażany to niesamowite warzywa, które mogą być używane zarówno w przepisach na dania wytrawne, jak i słodkie. Najważniejsze, to wybrać dojrzałe warzywa. Jeżeli bakłażan jest duży, można go przeciąć i posolić – w ten sposób usuwa się nadmiar wody.

  • Pomidory z bakłażanem

    Składniki: 8 średnich pomidorów 1 mały bakłażan 20 dag pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku suszone oregano oraz tymianek sól, pieprz olej do smażenia i polania Przygotowanie: 1. Bakłażan umyj, pokrój w plasterki. Posyp je solą i odstaw na ok. 20 minut, by puściły gorzki w smaku sok. Pomidory umyj, odetnij wierzchy, ostrożnie wydrąż. Uważaj, by nie uszkodzić ścianek...

  • Pasta z bakłażanów

    Składniki: 1 duży bakłażan (ok. 30 dag) 2 czerwone papryczki peperoni 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 dymki ze szczypiorkiem 10 dag majonezu sól pieprz Przygotowanie: 1. Bakłażana opłucz, osusz, ułóż w całości na pokrytej pergaminem blasze, wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni około 20 minut. Po tym czasie wyjmij warzywo i pozostaw do...

  • Sznycle zapiekane z bakłażanem i pomidorami

    Bakłażan umyj, osusz, z dwóch stron odetnij wypukłe części, resztę bakłażana pokrój wzdłuż na 4 plasterki.

  • Duszony bakłażan z kurczakiem, fasolą i fetą

    Sposób przygotowania 1. Kurczaka i warzywa pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Mięso podsmaż, dodaj przyprawy i nieco wody, duś pod przykryciem 15 minut. Fasolę przepłucz wodą, paprykę i bakłażan pokrój.  2. Do kurczaka dodaj warzywa, fasolę i pomidory z puszki. Przypraw. Duś około 20 minut. Przed podaniem posyp pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki. 

Dyskusje na temat: a la bakłażan
  • Bakłażan

    przebywając za granicą ( kraj troszkę egzotyczny ) jadłem dużo potraw z dodatkiem bakłażanów . u nas jest to warzywo jeszcze troszkę traktowane po macoszemu proszę napiszcie co ( ze swojego doświadczenia ) myślicie o bakłażanie i jak go wykorzystac w rodzimej kuchni. Podajcie jakieś fajne przepisy wojtek631 http://www.gotowaniedomowe.blogspot.com/

  • Re: Faszerowany bakłażan

    Bakłażan zapiekany https://youtu.be/gIRJVwJD_7U

  • Re: Bakłażan

    bardzo lubię potrawy z bakłażanem, polecam mój przepis: http://smaker.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/zapiekane-baklazany,29816

  • Re: Bakłażan cię odtruje

    PRÓBOWAŁEM NA RÓŻNE SPOSOBY. NIE DA SIĘ! BAKŁAŻAN JEST PO PROSTU OHYDNY!

  • Re: Bakłażan

    ja mieszkam we wloszech i tu sie bardzo duzo je baklazana robia w rozne sposoby np bardzo smaczna jest zapiekanka z sosem pomidorowym mozzarella i parmezanem albo innym tartym twardym serem (w moich przepisach jest opisane jak zrobic)albo pokrojona w plasterki z szynka serem(mozna tez dac pomidora lub inne skladniki wg uznania) albo nadziewana mielonym miesem i serem i zapiekana albo zrobiona na ruszcie (jak poprzednie zreszta tez ) i doprawiona czosnkiem pietruszka i oliwa z oliwek.Jak masz...

  • Re: Bakłażan nadziewany orientalnie

    Bakłażan panierowany https://youtu.be/Nvx95lZFFvk

  • Re: Baklazan

    Pierwszą potrawą, jaka kojarzy mi się z bakłażanem, to musaka :) a także bakłażany faszerowane. Obydwa przepisy, jak i wiele innych znajdziesz, wpisując w wyszukiwarkę smakera "bakłażan" :) chyba, że już przepatrzyłaś/eś te przepisy i szukasz innych? :)

  • Re: Trzy pomysły na bakłażana

    Bakłażan zapiekany https://youtu.be/gIRJVwJD_7U

  • Re: JAk robicie baklazana?

    Bakłażan nadziewany mięsem mielonym.

  • Re: Bakłażan cię odtruje

    Pokrój bakłażana w plastry, posól lekko z obu stron i odłóż na kilka godzin (np. na noc). Potem oprósz przyprawami (ja lubię z harisą) i obsmaż z obu stron. Możesz użyć jako dodatek do pieczywa (świetnie smakuje z masłem czosnkowym) albo dorzucić do dusonych warzyw (papryka, cebula, ziemniaczki). Przepadam za baklażanem w tej postaci.