• Informacje na temat:

    a la bakłażan

Artykuły na temat: a la bakłażan
  • Składniki na 2 porcje: • bakłażan • puszka krojonych pomidorów • 20 dag mięsa mielonego • cebula • 3 ząbki czosnku • sól • pieprz • szczypta cynamonu • słodka papryka • oliwa z oliwek • 10 dag sera żółtego...

  • Składniki: 1 cytryna , 3 łyżki oliwy , 1 większy bakłażan, 15 dag sera mozzarella , 8 dag suszonych pomidorów w oleju , po 2-3 gałązki świeżej natki, bazylii, tymianku i oregano , sól , pieprz...

  • Faszerowany bakłażan

    Aby bakłażany podczas smażenia nie nasiąkły oliwą i nie nabrały gorzkiego smaku, pokrój je, posól i odstaw na 20 minut. Następnie opłukaj je wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

  • Składniki: 2 średnie bakłażany, cukinia, 30 dag piersi kurczaka, 1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 25 dag pieczarek, zioła, 1 szkl. bulionu warzywnego, 15 dag sera typu mozzarella, olej, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka...

  • Składniki: bakłażan, oliwa, 2 pomidory, 20 dag mozzarelli, rozmaryn, pieprz, sól...

  • Bakłażan na wykwintnie

    Bakłażan, oberżyna, gruszka miłości... Same nazwy tego warzywa rozpalają zmysły, prawda?

  • Składniki: 25 dag ugotowanego makaronu spaghetti , grillowany bakłażan, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku , papryczka chili, 2 puszki pomidorów, pęczek bazylii...

  • Składniki: 1 duży bakłażan lub 2 mniejsze, 1/2 strąka czerwonej papryki, oliwa, 1-2 ząbki czosnku, 15 dag serka kanapkowego (np. śmietankowego), sól, pieprz...

  • Składniki dla 4 osób: 4 pomidory • 2 opakowania mozzarelli • duży bakłażan • jajko • 5 łyżek bułki tartej • olej do smażenia • 2 łyżki oliwy • oregano • świeże listki bazylii • sól • pieprz.

  • Składniki: • bakłażan • 30 dag mielonego mięsa • 3 średnie ziemniaki • czerwona cebula • 2 ząbki czosnku • pół pora • papryczka chili • 15 dag żółtego sera • łyżka przecieru pomidorowego • łyżka ostrego keczupu • sól • pieprz • olej • przyprawa do chili con carne.

Zdjęcia na temat: a la bakłażan
Wideo na temat: a la bakłażan
  • Faszerowany bakłażan

    Bakłażan jest coraz popularniejszy w Polsce - i dobrze! To przepięknie wyglądające warzywo jest niezwykle zdrowe i z powodzeniem może zastępować choćby cukinię, której pełno w naszym menu! Bakłażan świetnie smakuje grillowany czy pieczony, a jego charakterystyczny kształt sprawia, że kapitalnie nadaje się do przyrządzania go w wersji faszerowanej. Mamy dla was prostą propozycję na bakłażana

  • Jak grillować bakłażana?

    Bakłażan coraz częściej pojawia się na naszych stołach - i dobrze! To źródło wielu potrzebnych witamin i innych mikroelementów, a także nie zawiera wielu szkodliwych tłuszczów nasyconych czy(...) zamiennikiem do kanapek! Świetnie smakuje zwłaszcza grillowany - przygotowaliśmy dla was poradnik, jak szybko przyrządzić bakłażana na grillu, by nie rozpadł się na kleistą papkę.

  • Przepis na roladki z grillowanego bakłażana

    Bakłażan to warzywo, które coraz częściej pojawia się na naszych stołach! Świetnie sprawdza się również podczas diet - jest niskokaloryczne, a w dodatku ma sporo potasu i wiele cennych witamin! Nie wolno jeść go na surowo, a przed przyrządzaniem - powinien zostać natarty solą. Najlepiej smakuje w wersji grillowanej - i właśnie z tak przygotowanym bakłażanem mamy dla was propozycję na proste, ale

Przepisy na temat: a la bakłażan
  • Z bakłażanem

    Bakłażana umyj, pokrój w plastry, posól i odstaw na pół godziny, by puścił sok.

  • Bakłażan nadziewany z miętą

    Bakłażany to niesamowite warzywa, które mogą być używane zarówno w przepisach na dania wytrawne, jak i słodkie. Najważniejsze, to wybrać dojrzałe warzywa. Jeżeli bakłażan jest duży, można go przeciąć i posolić – w ten sposób usuwa się nadmiar wody.

  • Pomidory z bakłażanem

    Składniki: 8 średnich pomidorów 1 mały bakłażan 20 dag pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku suszone oregano oraz tymianek sól, pieprz olej do smażenia i polania Przygotowanie: 1. Bakłażan umyj, pokrój w plasterki. Posyp je solą i odstaw na ok. 20 minut, by puściły gorzki w smaku sok. Pomidory umyj, odetnij wierzchy, ostrożnie wydrąż. Uważaj, by nie uszkodzić ścianek...

  • Pasta z bakłażanów

    Składniki: 1 duży bakłażan (ok. 30 dag) 2 czerwone papryczki peperoni 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 dymki ze szczypiorkiem 10 dag majonezu sól pieprz Przygotowanie: 1. Bakłażana opłucz, osusz, ułóż w całości na pokrytej pergaminem blasze, wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni około 20 minut. Po tym czasie wyjmij warzywo i pozostaw do...

  • Sznycle zapiekane z bakłażanem i pomidorami

    Bakłażan umyj, osusz, z dwóch stron odetnij wypukłe części, resztę bakłażana pokrój wzdłuż na 4 plasterki.

  • Bakłażan faszerowany mięsem i warzywami

    Bakłażany przekrój na pół i wydrąż miąższ, zostawiając ścianki grubości ok. 1 cm.

  • Musaka z bakłażanem

    ...300 ml mleka 1 jajko 1 mały bakłażan 10 dag żółtego sera typu parmezan sól i czarny pieprz słodka papryka w proszku gałka muszkatołowa tłuszcz do posmarowania formy Przygotowanie(...) wierzchu ułóż plasterki bakłażana oraz pomidorów. Posyp startym serem. Piecz 30 minut w temp. 200ºC.

  • Galette z bakłażanem

    Składniki: 1 i 1/4 szkl. mąki 1/2 łyżeczki soli ok. 120 g posiekanego zimnego masła 1/4 szkl. kwaśnej śmietany 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 szkl. zimnej wody bakłażan pokrojony w plasterki(...) i schłodź przez godz. 2. Bakłażany posól, osusz. Połącz oliwę i czosnek. Do sera dodaj łyżeczkę oliwy. Dopraw solą, pieprzem, oregano. 3. Rozwałkuj ciasto. Przełóż na papier do piecz., nałóż ser...

  • Bakłażan i cukinia

    Są trendy! Karierę robi zwłaszcza bakłażan dzięki modzie na potrawy bliskowschodnie. My też proponujemy egzotyczne dania z bakłażana, ale nie zapominajmy o cukinii, która sprawdzi się jako składnik pysznego quiche’u!

  • Baba Ghanoush - wyjątkowy smak pasty z bakłażana

    Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Z wyglądu nieco przypomina cukinię, jednak znacznie się od niej różni. Jest bardzo zdrowy - zawiera dużo błonnika, potasu i magnezu. Jego historia rozpoczęła się w Indiach, skąd rozprzestrzenił się na Hiszpanię, a później na całą Europę. Przygotowywany jest na wiele sposobów, jednym z nich jest pyszna pasta - Baba...

Dyskusje na temat: a la bakłażan
  • Bakłażan

    przebywając za granicą ( kraj troszkę egzotyczny ) jadłem dużo potraw z dodatkiem bakłażanów . u nas jest to warzywo jeszcze troszkę traktowane po macoszemu proszę napiszcie co ( ze swojego doświadczenia ) myślicie o bakłażanie i jak go wykorzystac w rodzimej kuchni. Podajcie jakieś fajne przepisy wojtek631 http://www.gotowaniedomowe.blogspot.com/

  • Re: Faszerowany bakłażan

    Opłukaj je wodą?(!) Gdzie ty dziennikarzyno kończyłeś szkołę? W remizie OSP?

  • Re: Bakłażan

    bardzo lubię potrawy z bakłażanem, polecam mój przepis: http://smaker.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/zapiekane-baklazany,29816

  • Re: Faszerowany bakłażan

    OPŁUCZ!!!!!!!!!!!!!!, lub wróć do szkoły......

  • Re: Bakłażan

    ja mieszkam we wloszech i tu sie bardzo duzo je baklazana robia w rozne sposoby np bardzo smaczna jest zapiekanka z sosem pomidorowym mozzarella i parmezanem albo innym tartym twardym serem (w moich przepisach jest opisane jak zrobic)albo pokrojona w plasterki z szynka serem(mozna tez dac pomidora lub inne skladniki wg uznania) albo nadziewana mielonym miesem i serem i zapiekana albo zrobiona na ruszcie (jak poprzednie zreszta tez ) i doprawiona czosnkiem pietruszka i oliwa z oliwek.Jak masz...

  • Re: Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

    Najpierw autor(ka?) każe obciąć końcówki bakłażanów, a potem zapiekać tak długo, aż końcówki bakłażanów zbrązowieją... W kuble na odpadki?...

  • Re: Baklazan

    Pierwszą potrawą, jaka kojarzy mi się z bakłażanem, to musaka :) a także bakłażany faszerowane. Obydwa przepisy, jak i wiele innych znajdziesz, wpisując w wyszukiwarkę smakera "bakłażan" :) chyba, że już przepatrzyłaś/eś te przepisy i szukasz innych? :)

  • Re: Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

    Bakłażanów nie trzeba już solić i płukać. Obecnie uprawiane odmiany nie są gorzkie.

  • Re: JAk robicie baklazana?

    Bakłażan nadziewany mięsem mielonym.

  • Re: Bakłażan z kuskusem i migdałami

    Fajny przepis : to co najlepsze w bakłażanie (wydrążony miąższ) wyrzucamy , a jemy skórę z kaszą. Gratulacje dla tego kto wymyslił ten przepis.