• Informacje na temat:

    a la bigos ze słodkiej kapusty

Artykuły na temat: a la bigos ze słodkiej kapusty
  • Składniki 10 porcji: • kilogram kapusty kiszonej • po 10 dag karkówki, łopatki i wędzonego boczku • pętko kiełbasy jałowcowej • cebula • 2 grzybki suszone • 4 śliwki suszone • 2 liście laurowe • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu • sól • po szczypcie papryki ostrej i słodkiej • smalec • długa bułka...

  • Jeśli do bigosu używasz kapusty kiszonej, musisz ją wcześniej wypłukać w dużej ilości wody. Gdy tego nie zrobisz, potrawa będzie zbyt kwaśna. Robisz bigos z kapusty kiszonej oraz słodkiej? Gotowanie rozpocznij od kapusty słodkiej (ok. 1 godz.). Pod wpływem kwasu mogłaby bowiem stwardnieć.

  • Składniki: główka czerwonej kapusty, pół kg kiszonej kapusty, cebula, 40 dag kiełbasy, 20 dag wędzonego boczku, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, kwaśne jabłko, sok z cytryny, łyżka octu balsamicznego, majeranek, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, olej...

  • Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 50 dag słodkiej kapusty, 50 dag wędlin, 30 dag wędzonego boczku, 1 kg łopatki, 3 jabłka, suszone grzyby i śliwki, cebula, szklanka czerwonego wina, 3 koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, jałowiec, ziele angielskie...

  • Składniki: kg kiszonej kapusty, 1/2 kg słodkiej kapusty, 1/2 kg wędlin, 30 dag wędzonego boczku, kg schabu/ łopatki, 3 jabłka, garść suszonych grzybów, duża cebula, szklanka czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele ang. sól, pieprz mielony.

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 kg kapusty kiszonej, 1/2 kg mrożonych podgrzybków, 30 dag cienkiej kiełbasy, 1/2 kg cebuli, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, łyżka masła, łyżka oleju. Przyprawy: 2 łyżki octu, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz.

  • Składniki: 1 garść suszonych grzybów, 10 dag wędzonych śliwek, 1 słodka kapusta, 80 dag wieprzowiny, 3 łyżki smalcu, 1-2 łyżki mielonej papryki, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 kg kiszonej kapusty, cebula, pieprz w ziarnach, liście laurowe, po 25 dag boczku i kiełbasy, 4-5 łyżek mąki, 2 jajka, 1/2 szklanki bułki tartej, 4 pomidory, olej , 1-2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, sól, pieprz...

  • Jak ugotować pyszny bigos?

    Hanna Szymanderska, znana autorka wielu książek kulinarnych, radzi jak ugotować pyszny bigos.

  • Składniki: pół główki kapusty, 2 marchewki, duża pierś kurczaka, olej, szklanka bulionu drobiowego, 2 szklanki przecieru pomidorowego, kolorowy i czarny pieprz, sól, słodka papryka, majeranek,natka...

  • Przepis na bigos idealny

    Jeśli do bigosu używasz kapusty kiszonej, musisz ją wcześniej wypłukać w dużej ilości wody. Gdy tego nie zrobisz, potrawa będzie zbyt kwaśna. Robisz bigos z kapusty kiszonej oraz słodkiej? Gotowanie rozpocznij od kapusty słodkiej (ok. 1 godz.). Pod wpływem kwasu mogłaby bowiem stwardnieć.

Przepisy na temat: a la bigos ze słodkiej kapusty
  • Kociołek z kapustą

    Zamiast tradycyjnego bigosu.

  • Składniki : 50 dag pokrojonej kiszonej kapusty, 50 dag pokrojonej słodkiej białej kapusty, 10 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 1 cebula pokrojona w kostkę, 5 dag suszonych grzybów, 10 dag wędzonego boczku, 20 dag karczek wieprzowy, 10 dag udziec z dzika, 20 dag wędzonych wędlin, 3 dag suszonych śliwek, 3 dag smalcu, 100 ml czerwonego wina, 50 ml miodu pitnego, jałowiec, liść laurowy, ziele...

  • Postna kapusta

    Składniki: 1 kg kwaszonej kapusty 8 dag grzybów suszonych prawdziwków lub podgrzybków 2 cebule 10 dag masła sól, pieprz, ewentualnie majeranek kminek Przygotowanie: Grzyby suszone umyj(...) bez przykrycia. Grzyby zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły i razem z wywarem wlej do kapusty. Gotuj, mieszając, aż grzyby oraz kapusta będą miękkie. Odparuj nadmiar soku. Stop masło na...

  • Składniki : 50 dag pokrojonej kiszonej kapusty, 50 dag pokrojonej słodkiej białej kapusty , 10 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 1 cebula pokrojona w kostkę, 5 dag suszonych grzybów, 10 dag wędzonego boczku, 20 dag karczek wieprzowy, 10 dag udziec z dzika, 20 dag wędzonych wędlin, 3 dag suszonych śliwek, 3 dag smalcu, 100 ml czerwonego wina, 50 ml miodu pitnego, jałowiec, liść laurowy, ziele...

  • Kapusta kiszona z makaronem i pieczarkami

    Składniki: op. makaronu kokardki lub łazanki 20 dag pieczarek 70 dag kiszonej kapusty łyżka słodkiej papryki duża cebula pół łyżeczki ziaren kminku przyprawa do bigosu sól, pieprz olej do(...), posyp przy- prawą do bigosu, pieprzem, słodką papryką i kminkiem, podlej olejem, dokładnie wymieszaj. Smaż ok. 30 minut na małym ogniu, mieszając. 3. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść...

  • Gulasz segedyński

    Ten gulasz pochodzi z węgierskiego miasta Szegedyn, a w smaku nieco przypomina bigos.

  • Zapiekanka z medalionami

    Składniki na 4 porcje: 1 główka młodej kapusty 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag) 25 dag młodej marchewki 1 średnia cebula 250 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietanki 30 proc(...) 1 łyżka mąki pszennej 1 posiekany ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy po szczypcie ostrej i słodkiej mielonej papryki suszony tymianek sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Musztardę...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...na święta przygotowujemy dużo przysmaków. Co roku obowiązuje podział prac. Ja specjalizuję się w pierogach, mama w bigosie i barszczu, jedna siostra w rybach, a druga w sałatkach. W takich chwilach...

Dyskusje na temat: a la bigos ze słodkiej kapusty
  • Re: bigos

    Ja jak gotuję bigos to daję np 1kg kapusty kiszonej i 1 kg kapusty słodkiej takiej świeżej i wtedy bigos nie wychodzi kwaśny gotuję je osobno po ugotowaniu łącze je i dodaję resztę składników.

  • Re: bigos

    Owszem ,dodanie pokrojonej słodkiej kapusty jest najlepszym sposobem,ale jeżeli bigos jest już gotowy, to tą słodką pokrojoną należy oddzielnie ugotować ,lekko soląc i dopiero jak będzie miękka połaczyć z bigosem i wtedy doprowadzić do zagotowania.

  • Re: bigos

    Podobnie jak Annabel gotuję bigos pół na pół-kwaszona kapusta + słodka .Wtedy nie ma problemu.Jednak "ratując" zbyt kwaśny bigos nie radzę eksperymentować z przyprawami lub miodem,bo zasłodzenie go da efekt słodko-kwaśny i wcale nie będzie smaczniejszy.Jedynie dodatek słodkiej kapusty ma sens.

  • Re: bigos

    P.S. Można też odlać kwaśny płyn z bigosu i dodać "nowej" wody. Bigos co prawda straci nieco smaku ale nie będzie taki kwaśny. Odlany płyn zachowujemy - przyda się do innych potraw - np. do pieczeni wołowej (wołowina uwielbia kwasy), zupy jarzynowej czy kapuśniaku ze słodkiej kapusty.

  • Re: bigos

    Ja lubię kwaśny bigos. Ale nie za kwaśny. Nigdy nie rozumiałam, jak moja mama po odciśnięciu soku z kwaszonej kapusty (obie go uwielbiałyśmy do picia - sama witaminka) jeszcze ją płukała wylewając(...) zwykłej, słodkiej białej kapusty ratuje sytuację. Smak pochodzi z naszego rozumu. Smacznego