• Informacje na temat:

    a la dewolaj

Artykuły na temat: a la dewolaj
  • Kotlety dewolaj  z mintaja

    Składniki: 4 filety z mintaja, 4 plastry sera żółtego, 10 dag cienkich plastrów świeżego boczku wędzonego, 4 łyżki pestek słonecznika, łyżka pestek dyni, otarta skórka z cytryny, ostra papryka mielona, 2 jajka do panierowania, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz.

  • Składniki: 2 małe piersi z kurczaka, mały brokuł, 2 woreczki ryżu, pół szklanki sezamu, 3 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, łyżeczka cukru, natka pietruszki, koperek, olej

  • Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka, 20 dag mielonej łopatki, 20 dag wędzonego boczku (plastry), 20 dag sera żółtego startego na grubych oczkach, 1/2 kostki masła, po 2 łyżki czerwonej i żółtej papryki pokrojonych w kostkę, mała marchew pokrojona w kostkę, 2 łyżki pokrojonych listków świeżej bazylii, musztarda piri-piri (do smaku), 2 jajka, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz.

  • Składniki: 500 g mieszanego mielonego mięsa, sól, pieprz, bułka tarta do zagęszczenia, 1 jajko, 160 g żółtego sera typu edamski, mąka, 2 jajka do panierki, bułka tarta do panierki, olej do smażenia.

  • ...natki lub koperku możesz wzbogacić smak masła innymi składnikami. Doskonale nadaje zmiażdżony ząbek czosnku, skórka starta z cytryny albo posiekany szczypiorek. Dewolaj podaj na talerzu wyłożonym...

  • „Jak zorganizować wesele, gdy…” Trzy nietypowe sytuacje

    ...składać się z rosołu, dewolaja i zestawu surówek. Poeksperymentuj z menu, zapytaj kucharzy, którzy będą przygotowywać dania, które potrawy wychodzą im bezbłędnie. Wygodnym i niedrogim sposobem na wesele...

  • ...ani sylwetce, ani samopoczuciu! Szybkie dania wywołają senność (bo zawierają wspomniane już cukry proste). I narażą cię na obrzęki ze względu na nadmiar sodu. Schabowe, golonki i dewolaje...

  • Coś na drogę

    ...względu na nadmiar sodu. Schabowe, golonki i dewolaje? Niepotrzebnie obciążą układ trawienny, bo zawierają ciężkostrawne tłuszcze nasycone. To może sałatka? Nie masz pewności co do świeżości...

  • ..., brat pożarł pieczołowicie przygotowywany przezemnie deser a do tego nienawidzę zmywania. Na szczęście dewolaje wyszły perfekcyjne. Zaopatrzony w bukiet czerwonych róż, danie główne, walentynkę, świeczki...

Dyskusje na temat: a la dewolaj
  • kotlet devolay, dewolaj czy de volaille?

    Proszę napisać jaka jest prawidłowa nazwa tego pysznego kotleta i w jaki sposób go przyrządzać?

  • Re: kotlet devolay, dewolaj czy de volaille?

    Pisze sie de volaille (z francuskiego) a czyta sie de wolaj :) oryginalnie z maslem ziolowym lub czosnkowym. Podobny kotlet to cordon bleu, ale z zoltym serem i szynka w srodku. Pozdrawiam

  • Re: kotlet devolay, dewolaj czy de volaille?

    z tego co wiem to de volaille jest dobrze, mój nauczyciel od technologii gastronomicznej uczył nas że do takiego kotleta nie dodajemy w środek nic prócz masła ( może by zwykłe lub np. truflowe) i zawijamy, popularne wersje z pieczarkami, serem czy papryką to już zawijasy- tak się przynajmniej uczyłam...nie ważne, i tak każdy przyrządza je tak jak lubi i nie przejmuje się nazwami :D pozdrawiam

  • Re: kotlet devolay, dewolaj czy de volaille?

    kotlet z serem w srodku,bardzo smaczny. Prawidłowo pisze się de volaille,a przepis jak go przyrządzić jest już na forum,poszukaj.

  •   Re:  Jak zrobic "dewolay'a"?

    Coś nabroiło mi się i nie wiem co więc napiszę jeszcze raz.Prawdziwy dewolaj to faktycznie piersi, masło i pietruszka.My Polacy na drób zwinięty z czymś tak potocznie mówimy.Sama mam na stanie taki dewolajek.Piersi pokrojone w poprzek na 3 części , rozbić. posmarować serkiem topionym bezsmakowym i posypać pokrojonym zielonym koperkiem /dużo / Zawinać ,obtoczyc w mące,potem w jajku i bułce.Można

  • Re: Mateusz Maga...

    orginał ciebie hrabiodebilukopio to men- da, obrabiająca wszystkim cztery litery, szczekająca jak mu zagrają, razem z tą dewolaj pięknością. Mateusz zawsze bądź sobą to najważniejsze i nie przejmuj się tym co inni powiedzą, rób swoje.

  • Re: Łosoś z blinami

    A pompes frites z buraczkami dewolaj i zalewajka?

  • Re: Epizody Magdy G.

    znam tysiące lepszych kucharzy - kasa robi swoje najlepsza jest zalewajka i kotlet dewolaj.

  • Re: Epizody Magdy G.

    za komuny chodziłem po restauracjach kuchnia była świetna - ciekawe czy pani Magda przygotuje i ugotuje sama od podstaw kotlet dewolaj tak, żeby masło nie roztopiło się środku kotleta?