• Informacje na temat:

    a la drożdzowiec

Artykuły na temat: a la drożdzowiec
  • Składniki na 16 porcji: 40 dag mąki pszennej, 5 dag drożdży, 3 łyżki drobnego cukru, 15 dag masła, 2 całe jajka, 2 żółtka,3 łyżki gęstej śmietany; nadzienie: 30 dag suchego maku, 4 żółtka, 6 białe, 5 dag masła, 1 szkl. cukru pudru, 1 laska wanilii, 10 dag orzechów włoskich, 2 łyżki rodzynek sułtańskich, szczypta soli; lukier: 6-7 łyżek cukru pudru, 2-3 łyżki wrzątku

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 3 szklanki mąki , 1 szklanka mleka, 6 żółtek, 1/2 szklanki cukru, 4 dag świeżych drożdży, 1/2 kostki masła, sól, tłuszcz i mąka do formy. Nadzienie: 1 mała puszka masy makowej (34 dag), po 30 dag serka homogenizowanego śmietankowego i waniliowego, 1/2 szklanki rodzynek, 2 jajka, 1 saszetka kawy cappuccino w proszku, 1 łyżka cukru waniliowego.

  • Składniki na 6 porcji: CIASTO: ■ 2 szklanki mąki ■ szczypta soli ■ 2 dag drożdży ■ 3/4 szklanki letniej wody; FARSZ: ■ 30 dag kurek ■ ser camembert ■ pomidorki koktajlowe ■ sól ■ pieprz ■ czarne oliwki ■ świeża bazylia ■ masło klarowane

  • Drożdżowiec  z rabarbarem

    Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 3 jajka, 10 dag drożdży, szklanka mleka, 12,5 dag cukru, 12,5 dag masła. Kruszonka: 2 łyżki cukru, 12,5 dag masła, 4 łyżki mąki pszennej, 2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego . Dodatkowo: 50 dag rabarbaru malinowego, łyżka mielonego cynamonu, jajko do smarowania placka.

  • Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży, 1 szkl. śmietany 22 proc., 2 żółtka, sól, 3 szkl. mąki pszennej, 10 dag masła, cukier, 1 jajko do posmarowania. Na farsz: 3 cebule, 30 dag kapusty kwaszonej, 1 listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżki oleju, sól, pieprz.

  • Jabłkowo-imbirowy drożdżowiec

    Składniki Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej, 12,5 dag masła extra, 2 jajka, 4 łyżki cukru pudru, 1/2 szklanki mleka, 5 dag świeżych drożdży, szczypta soli. Masa serowa: 30 dag półtłustego białego sera, 2 żółtka, 3 łyżeczki cukru pudru, starta skórka z cytryny, łyżeczka cynamonu. Wierzch: 4 jabłka, 4 cm świeżego startego imbiru, 4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżeczki przyprawy do szarlotki . Dodatkowo: masło do wysmarowania formy, kasza manna do posypania formy, cukier puder, do...

  • 15 dag serka waniliowego, 5–6 jabłek, 1 op. cukru waniliowego, mielony cynamon, 4 dag świeżych drożdży, po 10 dag masła i cukru, 50 dag mąki, 2 jajka, spora szczypta soli, żółtko do posmarowania.

  • Składniki na 24 porcje: 1,2 kg rabarbaru, 200 ml soku wiśniowego, 40 dag cukru, 2 op. cukru waniliowego, 5 dag mąki ziemniaczanej, 175 ml mleka, 2 dag świeżych drożdży, 5 dag masła, 35 dag mąki pszennej, 2 jajka, szczypta soli, 2 białka, 2 łyżeczki soku cytrynowego, tłuszcz do posmarowania blachy.

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag mąki pszennej, 250 ml letniego mleka, 2 jajka, 5 dag cukru, 2 dag drożdży, 5 dag masła, 40 dag truskawek, 200 ml śmietany kremówki, 50 ml ajerkoniaku, 2 gałązki mięty, 2 łyżki miodu, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanych pistacji, olej do smażenia.

  • Składniki na 14-16 porcji ETAP I: 1 szkl. cukru, 3/4 szkl. mleka 3,2%, 4 jajka, 10 dag masła, 5 dag świeżych drożdży; ETAP II: 50 dag mąki, 1 łyżka cukru waniliowego, 30 dag czerwonej porzeczki, szczypta soli, 1 rozmieszane jajko do posmarowania; DODATKOWO: kilka całych gałązek porzeczki do dekoracji, cukier puder do posypania.

Przepisy na temat: a la drożdzowiec
Dyskusje na temat: a la drożdzowiec
  • Re: Jak u babci

    o rety...drożdżowiec z kruszonką wyrośnięty tak że po posmarowaniu masłem ledwo do dzioba wchodził :) Taki właśnie moja babcia na wsi piekła. A zapach roznosił się po całym obejściu :) No wlasnie ten drożdzowiec tez byl taki wytrwny, wiejsko plackowaty, do masła i mleka, pyszny oo super!! a ja wlasnie upieklam pierwsze bulki w zyciu i tez mi pachna:) mimo, ze do pieczenia jestem antytalent

  • Re: Jak u babci

    oo super!! a ja wlasnie upieklam pierwsze bulki w zyciu i tez mi pachna:) mimo, ze do pieczenia jestem antytalent;) u mnie smaki wytrawne, nie slodkie:) No wlasnie ten drożdzowiec tez byl taki wytrwny, wiejsko plackowaty, do masła i mleka, pyszny

  • Re: Jak u babci

    No wlasnie ten drożdzowiec tez byl taki wytrwny, wiejsko plackowaty, do masła i mleka, pyszny oo super!! a ja wlasnie upieklam pierwsze bulki w zyciu i tez mi pachna:) mimo, ze do pieczenia jestem antytalent;) u mnie smaki wytrawne, nie slodkie:) Wlasnie mi slina pociekla;)

  • Re: Jak u babci

    noo to pewnie super!! No wlasnie ten drożdzowiec tez byl taki wytrwny, wiejsko plackowaty, do masła i mleka, pyszny oo super!! a ja wlasnie upieklam pierwsze bulki w zyciu i tez mi pachna:) mimo, ze do pieczenia jestem antytalent;) u mnie smaki wytrawne, nie slodkie:)