• Informacje na temat:

    a la flaczki

Artykuły na temat: a la flaczki
  • ●2 kg flaków wołowych mrożonych ●ok. 1,5 kg pręgi wołowej ●włoszczyzna bez kapusty ●dodatkowo po 1 marchewce, pietruszce i kawałek selera ●2 cebule ●3 łyżki masła ●sól, pieprz, papryka, majeranek, liście laurowe, pieprz w ziarnach oraz ziele angielskie

  • ...1. Ugotuj na miękko flaki, odcedź. Z oczyszczonej wołowiny oraz włoszczyzny rosołowej ugotuj rosół. Przelej przez durszlak. Mięso pokrój na kawałeczki wielkości flaków. 2. Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż do garnka z rosołem. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie. Gotuj 15 minut. Włóż flaczki oraz pokrojoną wołowinę i gotuj 20 minut...

  • Składniki: 2 litry bulionu mięsnego, 1 kg oczyszczonych flaków wołowych, cebula, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, łyżeczka mielonego imbiru, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 3 łyżki majeranku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz Bulion: udko z kurczaka, włoszczyzna, 1/2 kg mięsa wołowego , ziele angielskie, liść laurowy

  • Szybkie flaczki

    Składniki na 6 porcji: 3 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej, 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski, 1 listek laurowy, 1 opakowanie flaków wieprzowych w zalewie, przyprawa do zup w płynie, sól, pieprz, majeranek, koncentrat pomidorowy.

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych, średnia cebula, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, łyżeczka mielonego imbiru, 3 łyżki otartego suszonego majeranku, gałka muszkatołowa, pieprz, sól. Na bulion (2 litry): 1/2 kg mięsa wołowego (np. szponder), udko z kurczaka, włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, por), 2 listki laurowe, 3-4 ziela angielskie, 3-4 ziarenka pieprzu, sól.

  • Flaczki wołowe

    Składniki: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych, średnia cebula, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka imbiru, 3 łyżki suszonego majeranku, gałka muszkatołowa, pieprz, sól. Na bulion (2 litry): 1/2 kg mięsa wołowego , udko z kurczaka, włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, por), 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu.

  • .... Gotuj je na małym ogniu przez ok. 2 godz. z zielem ang. i liściem laurowym. Jeśli zauważysz, że rosołu znacznie ubywa, uzupełniaj go gorącą wodą. Flaczki gotuj, aż staną się miękkie. Po ugotowaniu flaki(...) jeszcze na małym ogniu przez około 20 minut. Flaczki po warszawsku podawaj z białym pieczywem.

  • Flaczki z opieniek

    Przygotowanie 65 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji ok. 3,5 zł • Przepis na 3 porcje. 1. Opieńki czyszczę i gotuję ok. 30 min. Odcedzam, kroję w paski (jak flaczki). Do wywaru rosołowego dodaję kostkę grzybową, marchewkę pokrojoną w półtalarki, pieprz i chwilę gotuję. Gdy marchewka zrobi się miękka, dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję do miękkości...

  • 2 kg flaków, 2 porcje rosołowe z kurczaka, 4 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 2 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, szczypta gałki muszkatołowej, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz.

  • Flaczki z lina

    Oryginalny przepis.

Wideo na temat: a la flaczki
Przepisy na temat: a la flaczki
  • Flaczki

    Danie, które sprawdzi się na większej imprezie.

  • Niezawodny przepis na flaczki

    Tradycyjne, polskie danie

  • Flaczki z kurczaka

    Nie masz przekonania do prawdziwych flaczków? Wypróbuj ten przepis!

  • Flaczki z lina

    Oryginalny przepis.

  • 5 kroków do tego, by przełamać kulinarną niemoc i ubarwić codzienne menu

    Często gotujesz te same dania i wydaje Ci się, że nie potrafisz wyjść poza ramy sprawdzonych już przepisów? Inspiracji poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak jak trenerom Banków Żywności podpowie, jak ubarwić swój codzienny jadłospis bazując na podstawowych składnikach i przyprawach.

  • 5 kroków do tego, by przełamać kulinarną niemoc i ubarwić codzienne menu

    Często gotujesz te same dania i wydaje Ci się, że nie potrafisz wyjść poza ramy sprawdzonych już przepisów? Inspiracji poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak jak trenerom Banków Żywności podpowie, jak ubarwić swój codzienny jadłospis bazując na podstawowych składnikach i przyprawach.

  • Fakty i mity na temat podrobów

    - Podrobów nie toleruję! Ileż to razy w towarzystwie padają asekuranckie zapewnienia, wzmocnione dodatkowo pełną obrzydzenia miną. A jadąc na wakacje do Azji potrafimy skusić się na lokalny przysmak. Kto nie próbował cykady albo potwora morskiego dla zakładu? Niezależnie od tego czy smakowało, lubimy się pochwalić doświadczeniem czegoś niezwykłego. A podroby? Zbyt egzotyczne? Niemodne? Nie dla zagranicznych turystów. Może więc zbyt mało o nich wiemy?

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...po maśle. Tak jak na przykład dzisiaj. Rano uzgodniłyśmy, że mama zrobi flaczki dla całej rodziny, a ja zrewanżuję się schabowymi roladkami i faworkami na deser. W ich przygotowaniu asystował mi...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...przecierane z warzyw, zawierające mięso i okraszone śmietaną. Istnieje wiele rodzajów ciorb, stąd wymienimy tylko najpopularniejsze: ciorba de burta - flaczki zawsze podawane z kwaśną śmietaną i ostra...

  • Polubić lubczyk

    W medycynie ludowej ta roślina uznawana była za afrodyzjak, czyli ziele, które ma wzbudzić falę namiętności. Panny "zadawały" lubczyku opornym w uczuciach kawalerom.

Dyskusje na temat: a la flaczki