• Informacje na temat:

    a la kwasnica

Artykuły na temat: a la kwasnica
  • Kwaśnica

    Tradycyjna kwaśnica, której smak przeniesie cię pod Tatry.

  • Składniki: 50 dag kwaszonej kapusty, szklanka soku z kwaszonej kapusty, 30 dag boczku, 5 ziemniaków, 2 łyżki oleju, pęczek włoszczyzny, 4 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, duża cebula, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie:

  • Składniki: 50 dag kwaszonej kapusty, 2 łyżki oleju, pęczek włoszczyzny, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, cebula, 10 dag suszonych grzybów, sól, 1/2 kg żeberek, pieprz, 2 ząbki czosnku, 5 ziemniaków.

  • Kwaśnica

    Składniki dla 4 osób: 2 wędzone kości schabowe, 30 dag wędzonych żeberek, 40 dag kiełbasy, 40 dag kapusty kiszonej z marchewką, 4 ziemniaki, ząbek czosnku, łyżka masła, łyżka oleju, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

  • Składniki na 4-6 porcji: 1 kg kapusty kiszonej z marchewką, po 50 dag żeberek świeżych i wędzonych, 30 dag ziemniaków, 1 duża cebula, 1 małe pętko wiejskiej kiełbasy, 3 liście laurowe, 6 sztuk ziela angielskiego, sól, pieprz, kminek.

  • SKŁADNIKI (6-8 porcji): ● 250 g żeberek ● 150 g wędzonego boczku ● 400 g kapusty kiszonej ● 8 ziemniaków ● 6 suszonych grzybów ● liść laurowy ● 4 ziarna ziela angielskiego ● łyżeczka kminku ● łyżeczka majeranku ● sól ● pieprz ● ząbek czosnku.

  • Składniki na 6 porcji: ■ 80 dag kiszonej kapusty ■ 50 dag wędzonych żeberek ■ 30 dag wiejskiej kiełbasy ■ cebula ■ 2 ząbki czosnku ■ 6 ziemniaków ■ ziele angielskie ■ liście laurowe ■ sól ■ pieprz ■ olej.

  • SKŁADNIKI: ● 50 dag wędzonych żeberek ● 20 dag wędzonego boczku ● 50 dag kiszonej kapusty ● 1 duża cebula ● 3 ząbki czosnku ● 4 ziemniaki ● 2 liście laurowe ● 8 kulek angielskiego ziela ● 3-4 suszone grzyby ● sól, pieprz, kminek i majeranek.

  • Podhalańska kwaśnica

    Serwuj z pieczywem. Do każdego talerza włóż porcję żeberek. Możesz je udekorować skwarkami z wysmażonego boczku.

  • Składniki: 1 kg kapusty kiszonej, 0,5 kg wędz. żeberek, 0,5 kg żeberek surowych, cebula, 20 dag boczku wędz., garść susz. grzybów, liść laur., ziele ang., sól, pieprz, ew. ziemniaki

Wideo na temat: a la kwasnica
  • Jak wybrać najlepszą rybę na targu?

    Karpia jada się głównie w Boże Narodzenie. Kiedy ta ryba trafiła na polskie stoły? Skąd się bierze jego mulisty posmak? Jak wybrać idealnego karpia? Wszystko to wyjaśniła w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska, dietetyk. Dlaczego warto go jeść? W kuchni programu kucharz Andrzej Polan przygotował dania z karpiem w roli głównej. W menu znalazły się: pasztet z karpia, karp pieczony z grzybami, ogórkami i śliwkami oraz kwaśnica z chrupiącym karpiem.

  • Rodzinne przysmaki braci Golców

    Łukasz Golec wraz z żoną Edytą oraz Paweł Golec z żoną Katarzyną przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" swoje rodzinne przysmaki. Rodzina Golców przyrządziła tatara z pstrąga, kwaśnicę oraz mrówkowiec, czyli sernik z makiem. (Dzień Dobry TVN/x-news)

Dyskusje na temat: a la kwasnica
  • Re: co dziś na obiad?

    A może kwaśnica po góralsku. Tutaj jest przepis: http://na-patelni.blogerki.pl/2011/07/09/kwasnica-po-goralsku_ccbcd.html

  • Re: Nazwy potraw, czyli jak się u was mówi na...

    jajecznica=jajówa, mielone=mielaczki. aha a gwoli scislosci kapusniak i kwasnica to wbrew temu co sie czesto spotyka dwie zupelnie rozne potrawy :)

  • Re: nie ma jak zupa

    pewnie ze wiem jak smakuje kwasnica hej!!! a tak swoja droga to jest jeszcze jedno zastosowanie mocy warzyw czy goracych kubków-kac polecam bo dziala!

  • Re: Nazwy potraw, czyli jak się u was mówi na...

    przepraszam ,ale kakalszale to nie jest kakao z mlekiem. Łuski kakaowe gotuje sie z woda, nastepnie odcedza, łaczy z mlekiem. I jeszcze jedno: prosze nie mylic kwasnicy z kapusniakiem.Bład!!!! Kapusniak jest potrawa slaska a kwasnica goralska.Choc sa podobne to charakteryzuja sie odmiennym smakiem i sposobem przyzadzenia. pozdrawiam melca

  • Re: Kwaśnica

    Prawdziwa kwasnica ; wywar z tlustych zeberek lub podgardla lub ogonow wieprzowch do ktorego dodaje sie ziemniaki polowki lub cwiartki. Do ugotowanego tak wywaru z ziemniakami dodaje sie kwas z kapusty kiszonej. Zabiela sie i zageszcza maka i dodaje sie tez kwasnej smietany. W prawdziwej kwasnicy nie ma kapusty kiszonej. Przyprawy to tradycyjnie pieprz, ziele ang.lisc laurowy bez zadnych

  • Re: Kolka - jak jej uniknąć

    Dzis byla kwasnica goralska

  • Re: Córka prezydenta obśmiała celebrytki

    gama to kompletny przygłup- kaczyńska nie lansuje się tak jak ta kwasnica

  • czy macie nowe gacie?:P

    oleśka no zobacz..u mnie sie kwasnica MOIMI raczkami wlasnie gotuje :DDDD buziaki dla paris!! jak chłop sie bedzie opierał to nie ciągaj po trawie - dbaj o swoj kregoslup

  • robaki

    ja tez jestem chuda jak patyk , jezeli chodzi o te robaki to najlepszy jest domowy sposób czyli albo kwasnica (ta woda z ukszonej kapusy) tylko jest ten problem ze nie ma tobyc kapusta ze skle[pu tylko ukiszona w domu albo żurawiny zjedzone bez cukru, je sie to na głodny żołądek jak masz robaki to od razu je wydalisz