• Informacje na temat:

    a la matjas

Artykuły na temat: a la matjas
  • Skład na 6 porcji: ● 8 średniej wielkości filetów śledziowych typu matjas ● 375 g wołowo-wieprzowego mielonego mięsa ● cebula ● czerstwa kajzerka ● jajko ● sól i pieprz ● ząbek czosnku ● szczypta mielonej ostrej papryki.

  • Składniki na 4 porcje: 2 jajka, 2 kwaśne jabłka, 2 czerwone cebule, 2 plastry gotowanej szynki, 2 płaty śledziowe á la matjas, 2 płaskie łyżki masła, kilka liści zielonej sałaty, kilka gałązek koperku.

  • Składniki na 4 porcje: 2 buraki, 1 cebula, 30 dag selera, 2 jaja, 30 dag ziemniaków, 2 korniszony, pieprz, 4 filety śledziowe Matjas Lisner, cukier, 30 dag gęstej kwaśnej, śmietany, ocet winny, 10 dag majonezu, sól, 1 łyżka kaparów ze słoja, 1 pęczek koperku.

  • Matjasowe sałatki

    Matjasa możemy podać na wiele sposobów, np. w sałatce.

  • Dietetyczne gwiazdy

    ...kiszonej i w owocach: porzeczkach, cytrynie, pomarańczach, kiwi. Pomysły na bogatą w zdrowe tłuszcze kolację ● 100 g śledzi matjas pokrój, dodaj posiekane żółtko, polej sosem z jogurtu nat. i soku...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Tak, jak Włosi mają swoje carpaccio, a Hiszpanie tapasy, tak my na przystawkę mamy śledzie. I powinniśmy być z nich dumni. Te najpopularniejsze – czyli filety a’la matjasy – podawane pod różnymi postaciami są obowiązkowym punktem w świątecznym, karnawałowym i imieninowym menu każdego Polaka. Zanim jednak zabierzemy się do ich przyrządzania, warto poznać kilka matiasowych faktów…

Przepisy na temat: a la matjas
  • SAŁATKA ZE ŚLEDZIA A’LA MATJAS, SELERA NACIOWEGO I KORNISZONÓW

    Przepis na pyszną sałatkę śledziową. Palce lizać!

  • Śledzik z musztardą

    Sposób przygotowania Płaty śledziowe a’la matjas zalewamy zimną wodą i pozostawiamy w niej na 60 minut. Następnie płaty płuczemy i kroimy w ukośne paseczki, po czym obieramy cebulę z łusek, płuczemy ją, kroimy w piórka i polewamy ją octem. Mieszamy całość. Do miski wykładamy połowę matiasów, smarujemy je połową musztardy, a następnie wykładamy połowę cebuli i polewamy połową oleju. Powtarzamy...

  • Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem

    Składniki: filety śledziowe a’la matjas - 6 sztuk ananas z puszki - 6 plasterków jajka ugotowane na twardo - 3 sztuki papryka konserwowa - 1 mały słoiczek sos tatarski np.Tarsmak                              1 słoiczek 200g dojrzały granat - ½ sztuki płatki chilli ocet spirytusowy - ½ szklanki woda - 1 litr Przygotowanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć...

  • Świąteczny śledź pod cynamonem

    Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych Matjas (mogą być czyste lub w oleju) 1 średnia cebula garść rodzynek mielony cynamon  olej Rzepakowy tłoczony na zimno np. Green Spoon olej rydzowy np. Green Spoon tłoczony tradycyjnie na zimno świeżo mielony kolorowy pieprz Przygotowanie: 1. Garść rodzynek zalewamy wrzątkiem. Jeżeli dysponujemy śledziem w zalewie olejowej, to najlepiej go...

  • Sałatka tatarska ze śledziem i ogórkiem

    Składniki: - 4 płaty śledziowe firmy Seko. (matjas), - 4 ogórki konserwowe, - 1 mały słoiczek pieczarek konserwowych, - 1 mały słoiczek papryki konserwowej, - 1 średnia czerwona cebula, - 2 jajka ugotowane na twardo, - 2 łyżki majonezu, - 1 łyżki śmietany kwaśnej, - pieprz do smaku, - ½ pęczka kopru Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w wodzie, aby straciły nadmierną słoność...

  • Śledziowa sałatka kaszubska

    Składniki: - 250g filetów śledziowych matjas a’la węgorz firmy SEKO . (1 opakowanie), - 5 średnich ugotowanych ziemniaków, - 1 średnia cebula, - 2 średnie kiszone ogórki, - 100g rodzynek, - 1 mały pęczek koperku, - 250ml kwaśnej śmietany, - sól, pieprz do smaku. Wykonanie: Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki...

Dyskusje na temat: a la matjas