• Informacje na temat:

    a la matjas

Artykuły na temat: a la matjas
  • Skład na 6 porcji: ● 8 średniej wielkości filetów śledziowych typu matjas ● 375 g wołowo-wieprzowego mielonego mięsa ● cebula ● czerstwa kajzerka ● jajko ● sól i pieprz ● ząbek czosnku ● szczypta mielonej ostrej papryki.

  • Składniki na 4 porcje: 2 jajka, 2 kwaśne jabłka, 2 czerwone cebule, 2 plastry gotowanej szynki, 2 płaty śledziowe á la matjas, 2 płaskie łyżki masła, kilka liści zielonej sałaty, kilka gałązek koperku.

  • Składniki na 4 porcje: 2 buraki, 1 cebula, 30 dag selera, 2 jaja, 30 dag ziemniaków, 2 korniszony, pieprz, 4 filety śledziowe Matjas Lisner, cukier, 30 dag gęstej kwaśnej, śmietany, ocet winny, 10 dag majonezu, sól, 1 łyżka kaparów ze słoja, 1 pęczek koperku.

  • Matjasowe sałatki

    Matjasa możemy podać na wiele sposobów, np. w sałatce.

  • Dietetyczne gwiazdy

    ...kiszonej i w owocach: porzeczkach, cytrynie, pomarańczach, kiwi. Pomysły na bogatą w zdrowe tłuszcze kolację ● 100 g śledzi matjas pokrój, dodaj posiekane żółtko, polej sosem z jogurtu nat. i soku...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Tak, jak Włosi mają swoje carpaccio, a Hiszpanie tapasy, tak my na przystawkę mamy śledzie. I powinniśmy być z nich dumni. Te najpopularniejsze – czyli filety a’la matjasy – podawane pod różnymi postaciami są obowiązkowym punktem w świątecznym, karnawałowym i imieninowym menu każdego Polaka. Zanim jednak zabierzemy się do ich przyrządzania, warto poznać kilka matiasowych faktów…

Przepisy na temat: a la matjas
  • Matjas - śledziowy rarytas

    Młode śledzie do trzeciego roku życia, czyli niedojrzałe płciowo, określa się jako matjasy. Przez koneserów zaliczane są do ryb najsmaczniejszych i najdelikatniejszych.

  • SAŁATKA ZE ŚLEDZIA A’LA MATJAS, SELERA NACIOWEGO I KORNISZONÓW

    Przepis na pyszną sałatkę śledziową. Palce lizać!

  • Śledzik z musztardą

    Sposób przygotowania Płaty śledziowe a’la matjas zalewamy zimną wodą i pozostawiamy w niej na 60 minut. Następnie płaty płuczemy i kroimy w ukośne paseczki, po czym obieramy cebulę z łusek, płuczemy ją, kroimy w piórka i polewamy ją octem. Mieszamy całość. Do miski wykładamy połowę matiasów, smarujemy je połową musztardy, a następnie wykładamy połowę cebuli i polewamy połową oleju. Powtarzamy...

  • Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem

    Składniki: filety śledziowe a’la matjas - 6 sztuk ananas z puszki - 6 plasterków jajka ugotowane na twardo - 3 sztuki papryka konserwowa - 1 mały słoiczek sos tatarski np.Tarsmak                              1 słoiczek 200g dojrzały granat - ½ sztuki płatki chilli ocet spirytusowy - ½ szklanki woda - 1 litr Przygotowanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć...

  • Świąteczny śledź pod cynamonem

    Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych Matjas (mogą być czyste lub w oleju) 1 średnia cebula garść rodzynek mielony cynamon  olej Rzepakowy tłoczony na zimno np. Green Spoon olej rydzowy np. Green Spoon tłoczony tradycyjnie na zimno świeżo mielony kolorowy pieprz Przygotowanie: 1. Garść rodzynek zalewamy wrzątkiem. Jeżeli dysponujemy śledziem w zalewie olejowej, to najlepiej go...

  • Sałatka tatarska ze śledziem i ogórkiem

    Składniki: - 4 płaty śledziowe firmy Seko. (matjas), - 4 ogórki konserwowe, - 1 mały słoiczek pieczarek konserwowych, - 1 mały słoiczek papryki konserwowej, - 1 średnia czerwona cebula, - 2 jajka ugotowane na twardo, - 2 łyżki majonezu, - 1 łyżki śmietany kwaśnej, - pieprz do smaku, - ½ pęczka kopru Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w wodzie, aby straciły nadmierną słoność...

  • Śledziowa sałatka kaszubska

    Składniki: - 250g filetów śledziowych matjas a’la węgorz firmy SEKO . (1 opakowanie), - 5 średnich ugotowanych ziemniaków, - 1 średnia cebula, - 2 średnie kiszone ogórki, - 100g rodzynek, - 1 mały pęczek koperku, - 250ml kwaśnej śmietany, - sól, pieprz do smaku. Wykonanie: Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki...

Dyskusje na temat: a la matjas
  • Re: Matjas - śledziowy rarytas

    A ja odstawiłem cukier i wszystko co zawiera pszenicę i schudłem 30 kg. I przy okazji pozbyłem się nadciśnienia z którym walczyłem 24 lat.

  • Re: Matjas - śledziowy rarytas

    No to musiałeś być mocno wstawiony skoro ci się śledzie tak namnożyły.

  • Re: Matjas - śledziowy rarytas

    To prawda, w Holandii częstuja bardzo dobrymi śledzikami....

  • Re: Matjas - śledziowy rarytas

    Lubię w oleju z cebulką. Dobre naturalne tłuszcze muszą być w diecie. Ważne są proporcje i ilość pokarmu. Jak się przestrzega zasad to mozna żyć zdrowo i mieć szczupłą sylwetkę, poczytajcie sobie odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii, warto coś wiecej wiedzieć, mnie to bardzo pomogło mam już 14 kg mniej.

  • Re: Matjas - śledziowy rarytas

    Sledż powinieni być koloru srebrnego, a nie białego , a takie sprzedaja w supermarketach. Najzdrowsze są śledzie nie moczone godzinami , a tak zalecają w przepisach kulinarnych. Jeśli ktoś nie lubi zbyt slonych śledzi to wystarczy, żeby je opłukał pod zimna woda ale nie moczył, zmieniając jeszcze kilkakrotnie wodę. Śledzik to nie torcik, musi mieć swój smaczek.

  • Re: Matjas - śledziowy rarytas

    Należało by dodać, że procedura powstawania filetów Matjes jest chroniona patentem holenderskiego państwa i tylko Holandia może je robić.

  • Re: Matjas - śledziowy rarytas

    Tylko, że znak towarowy zastrzeżony dla Niderlandów, jak szampan dla Francji. Inni robić ich nie mogą. Te wszystkie a'la matjes to nawet koło oryginału nie stały. To jak np. także z oryginalną fetą. Te wszystkie "sery typu greckiego" to można Grekowi podać co najwyżej w celu wyołania wymiotów.

  • Re: Matjas - śledziowy rarytas

    Polskie sledzie smakuja jak odpady. W Holandi herring smakuje lepiej niz tutaj łosoś. Kiedys tak mi zasnakowały te ich sledzie ze zjadłem ich ze 30 do wódeczki. Prawdziwy rarytas.

  • Re: Matjas - śledziowy rarytas

    potwierdzam ! Takie sledzie tylko wHolandii i koniecznie pozna wiosna,niebo w gebie,nawet bez chleba !