• Informacje na temat:

    a la mizeria

Artykuły na temat: a la mizeria
  • Składniki: 2-3 ogórki sałatkowe, 1 cebula, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, sól, pieprz, 60 dag schabu środkowego bez kości, 2-3 łyżki mąki, 1 jajko, bułka tarta do panierowania, 2-3 łyżki smalcu.

  • Składniki: 60 dag ogórków gruntowych, 1/4 główki sałaty lodowej, 1 cebula, 3 łyżki kaparów, pół pęczka koperku , po 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, cytryna, sól, pieprz

  • Składniki na 6 słoików po 220 ml: 4 kg ogórków, 1 szklanka octu, 1 szklanka oleju, 10 dag cukru, 5 dag soli, 10 ziarenek pieprzu, 5 gałązek świeżego estragonu.

  • Mizeria z cebulką - w 40 minut

    Do obiadu - jak znalazł.

  • Mizeria z cebulką - w 40 minut

    Do obiadu - jak znalazł.

  • Dla smakoszy truskawek w różnych daniach

  • Magda Gessler: Ogórek mizerny i niemizerny

    ...kroi się ogórki grubo, gdzie indziej cienko. Tu kroi się w skórce, tam porządnie obrane. Moja ulubiona mizeria to taka pokrojona cienko, zatopiona w kwaśnej śmietanie z koprem, odrobiną octu, cukru...

  • Mizeria z cytrynową nutą Umyj 3 ogórki sałatkowe, obierz je i pokrój w plasterki. Mały ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj ze szklanką gęstego...

  • Marta Dymek: Nowa Jadłonomia, czyli roślinne przepisy z całego świata

    Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa pokazane w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił...

  • rozważania znad kotleta ;-)

    ...     schabowego ofkors ;-)))     Niekoniecznie z kapuchą ;P Bo ja na przykład uwielbiam wersję kotlecik schabowy+młode ziemniaczki i mizeria :-)...

Wideo na temat: a la mizeria
Przepisy na temat: a la mizeria
  • Mizeria z cebulką

    Do obiadu - jak znalazł.

  • Składniki: 1 - 1,5 kg białej kapusty; 200 g kwaśnej śmietany (moc obojętna); płaska łyżka soli; płaska łyżeczka cukru; dwie łyżeczki winnego, białego octu; szczypta pieprzu; po łyżce posiekanego koperku i szczypiorku.

  • Prosty pomysł na obiad

    ...zdążyło jeszcze skruszeć. Szukaj w sklepie kawałków ciemniejszych, najlepiej o wadze około 1 kg. Mizeria nie będzie gorzka Szykując mizerię lub sałatkę z dodatkiem ogórków, pamiętaj o ważnej zasadzie...

  • Kuchnia staropolska - mozaika smaków

    Pierogi, schabowy - to zagraniczni goście znają w polskiej kuchni najlepiej. Ba, sami kojarzymy to najczęściej z tradycyjną kuchnią. Niesłusznie, bo ta kulinarna tradycja sięga o wiele dalej, a paleta jej smaków jest bogatsza, i nie jednego może zaskoczyć.

  • Filet ze śliwkami

    Filet z kurczaka z suszonymi sliwkami.

Dyskusje na temat: a la mizeria
  • mizeria

    Drodzy SMAKEROWICZE. Uwielbiam ogorki.Moj mama robi mizerie na ostro-to znaczy z sola i pieprzem z dodatkiem szczypiorku,ale moja tesciowa robi na slodko.Pierwszy raz jak sprobowlam bylo mie nie za dobrze:)Ale teraz uwielbiam taka! W jakiej WY wersji jecie mizerie?I do czego najbardziej lubicie jaj jako dodatek? Moja ciocia robi z cukrem i odrobina soli,ale dodaje octu winnego,dzieki temu smietana jest gestrza i nie oddziela sie od niej woda.

  • Re: Co Piotr Kraśko zrobiłby z milionem złotych?

    Mizeria resortowa - Dobrze że go pogonili z TVP.

  • Re: mizeria

    Uwielbiam mizerie, mogłabym ja jeść do wszystkiego.. no może poza truskawkami ale to tylko dlatego że nie lubię truskawek:) moja ulubiona mizeria to dość cienko pokrojone ogórki, polane śmietana, doprawione octem a dopiero na końcu posolone. Śmietanka nabiera sporo powietrza (od mieszania) i zamienia się w lekką piankę, ogórki "dębieją" od octu i nie robią się sflaczałe. Pycha:)

  • Re: mizeria

    Najlepiej mizeria smakuje mi w tradycyjnej formie. Smietana, sól, duuużo świeżo mielonego pieprzu i koperek. Wersje na słodko próbowałam ale jakoś mi nie podeszła. Ach i jeszcze kwestia soli. Nidgy nie solę i nie odciskam pokrojonych ogórków, gdyż wydają mi się "zwiędłe" i nieświeże. Do pokrojonych plasterków ogórka dodaję śmietanę i dopiero doprawiam solą i pieprzem. Ogórki pozostają jędrne

  • Re: mizeria

    A jak WY te mizerie swoje pieknie opisujecie!Az slinka leci!!!

  • Re: mizeria

    och...ale lubie mizerie!!!Jeszcze jak tak mam polskie ogorki,a nie te mutanty zachodnioeuropejskie...