• Informacje na temat:

    a la ruskie

Artykuły na temat: a la ruskie
  • Składniki Ciasto: 30 dag mąki i mąka do podsypywania jajko 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soli łyżka oleju. Farsz: 50 dag ugotowanych ziemniaków zrumieniona na oleju cebula 10 dag ostrego tartego sera sól, pieprz. Okrasa: zrumieniony boczek lub cebula (w wersji postnej)

  • Skład na 5 porcji: Ciasto: ● 500 g mąki ● około szklanki ciepłej wody● 1 jajko ● sól Farsz: ● 750 g ugotowanych sypkich ziemniaków ● 250 g sera białego ● 2 drobno posiekane cebule ● sól i pieprz do smaku ● 1 żółtko ● 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

  • Ciasto: ●400 g mąki ●spora szczypta soli ●ok. 1,5 szkl. gorącej wody ●50 g masła. Farsz: ●400 g białego sera ●400 g ugotowanych ziemniaków ●cebula ●2 łyżki masła ●sól, pieprz, olej; jako okrasa np. kwaśna śmietana, zeszklona cebulka lub skwarki

  • Według mnie są lepsze od ruskich pierogów. I mają tę zaletę, że nie trzeba ich lepić.

  • Skład na 10 porcji: Ciasto: ● 1 kg mąki pszennej do pierogów ● 2 szklanki ciepłej wody ● kostka masła ● łyżeczka soli Farsz: ● 600 g białego sera ● 300 g pieczarek ● 2 cebule ● 600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych ● 1 łyżka oleju roślinnego ● 1 łyżka śmietany ● sól i pieprz do smaku

  • Ciasto: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 3/4 kostki margaryny, szklanka mleka, 3 żółtka, czubata łyżka śmietany 18-proc., 2 łyżeczki soli. Farsz: 1,2 kg ziemniaków, 25 dag białego sera, 2 cebule, sól, pieprz, olej, jajko

  • ...podaniem pierogi posypać cukrem z cynamonem. W osobnej miseczce podać do nich kwaśną śmietanę. * Na pierogi ruskie można używać ciasta francuskiego, maślanego lub drożdżowego...

  • Pierogi ruskie Kuroniów

    Przepis na idealny farsz przywiozła jeszcze ze Lwowa prababcia Wanda. Recepturę tę zmodyfikował po latach mój tata, dodając do farszu niewielką ilość sera pleśniowego. Prawdziwym miłośnikiem ruskich był oczywiście dziadek Jacek, dlatego dość często pojawiały się one na naszym rodzinnym stole.    Pierogi ruskie Składniki na 4 porcje: Ciasto: 350 g mąki, 200 ml wody lub mleka, 1 łyżka...

  • A ciasto jest... z keczupem! Takie są oryginalne. Przepis przysłała Izabela Boguś z Brzostówka.

  • 1663 ruskich pierogów ulepili w czwartek, 5 grudnia w ciągu 100 minut uczniowie wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Wynik ten ma być wpisany do księgi rekordów Guinnessa.

Zdjęcia na temat: a la ruskie
Wideo na temat: a la ruskie
  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    Jak się robi pierogi ruskie? Choć zajada się nimi cała Polska (i nie tylko!), wielu z nas nie wie, jak przygotować pierogi ruskie w domu, skazując się na nieprzyjemne substytuty ze sklepów. By przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we

  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    Jak się robi pierogi ruskie? Choć zajada się nimi cała Polska (i nie tylko!), wielu z nas nie wie, jak przygotować pierogi ruskie w domu, skazując się na nieprzyjemne substytuty ze sklepów. By przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we

  • Zmysłowe smaki: Pierogi z bryndzą i szpinakiem

    Ruskie, z kapustą czy z mięsem - te pierogi znamy wszyscy. Warto zatem spróbować czegoś nowego, np. pierogów z bryndzą i szpinakiem. Pierogi z bryndzą i szpinakiem - tu znajdziesz dokładny przepis. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku! Krótka historia pierogów ruskich i mnóstwo przepisów.

Przepisy na temat: a la ruskie
Dyskusje na temat: a la ruskie
  • Re: Szybkie pierogi ruskie z kiszki ziemniaczanej

    W ruskich pierogach w farszu jest twaróg, gotowane ziemniaki i prażona cebulka a nie wynalazki kiszkowate...To już nie są ruskie.

  • Moda francuska - o co chodzi?

    W TV usłyszałam określenie " moda francuska ', nie bardzo wiem o co chodzi? Czy to jakiś określony styl prosto z Francji czy tak jak Pierogi ruskie- prosto z Polski :D

  • Re: Rumiane ruskie naleśniki

    farsz na pierogi ruskie zawiniety w nalesnika

  • Re: Moda francuska - o co chodzi?

    W TV usłyszałam określenie " moda francuska ', nie bardzo wiem o co chodzi? Czy to jakiś określony styl prosto z Francji czy tak jak Pierogi ruskie- prosto z Polski :D Moda francuska czyli taka elegancja- francja

  • Re: Rumiane ruskie naleśniki

    przeciez to są nasze polskie krokiety a byc moze rosyjskie naleśniki. Widzicie czym polacy róznią sie od ruskich? I po co nam ta wojna miedzy nami

  •  RUSKIE PIEROGI

    Mam problem-jaki twaróg nadaje się do farszu na ruskie pierogi?Z góry dziękuję za odpowiedż

  • Re: Szybkie pierogi ruskie z kiszki ziemniaczanej

    Kazdy z was uwaza ze pierogi ktore robila babcia lub mama byly najlepsze na swiecie I ja rowniez. Uwazam ze moj ojciec robil najlepsze pierogi ruskie, do farszu dodawal sekretna , choc znana przyprzawe, ktorej nie moge wam zdradzic. Powiem tylko tyle ze wiele lat temu powiedzialem o tym dziewczynie ktora stracila prace I postanowila lepic I sprzedawac pierogi. Dzisiaj ta dziewczyna ma

  • pierogi ruskie

    mam prośbe byłem kiedyś w kostrzynie /no i tam jadłem pyszne ruskie pierogi -może jest tu ktoś z tamtych okolic i podał by mi przepis bo nigdzie już takich nie jadłem -byłbym bardzo wdzięczny ;-)))

  • Re: Rumiane ruskie naleśniki

    Z żółtym serem...(?)