• Informacje na temat:

    a la ruskie

Artykuły na temat: a la ruskie
  • Pierogi ruskie z cebulką

    Przygotowanie: Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Do 130 ml zagotowanej wody włóż masło. Gdy się roztopi, stopniowo wlej płyn do mąki. Wymieszaj dokładnie,...

  • Składniki Ciasto: 30 dag mąki i mąka do podsypywania jajko 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soli łyżka oleju. Farsz: 50 dag ugotowanych ziemniaków zrumieniona na oleju cebula 10 dag ostrego tartego sera sól, pieprz. Okrasa: zrumieniony boczek lub cebula (w wersji postnej)

  • Skład na 5 porcji: Ciasto: ● 500 g mąki ● około szklanki ciepłej wody● 1 jajko ● sól Farsz: ● 750 g ugotowanych sypkich ziemniaków ● 250 g sera białego ● 2 drobno posiekane cebule ● sól i pieprz do smaku ● 1 żółtko ● 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

  • Ciasto: ●400 g mąki ●spora szczypta soli ●ok. 1,5 szkl. gorącej wody ●50 g masła. Farsz: ●400 g białego sera ●400 g ugotowanych ziemniaków ●cebula ●2 łyżki masła ●sól, pieprz, olej; jako okrasa np. kwaśna śmietana, zeszklona cebulka lub skwarki

  • Według mnie są lepsze od ruskich pierogów. I mają tę zaletę, że nie trzeba ich lepić.

  • Skład na 10 porcji: Ciasto: ● 1 kg mąki pszennej do pierogów ● 2 szklanki ciepłej wody ● kostka masła ● łyżeczka soli Farsz: ● 600 g białego sera ● 300 g pieczarek ● 2 cebule ● 600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych ● 1 łyżka oleju roślinnego ● 1 łyżka śmietany ● sól i pieprz do smaku

  • Ciasto: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 3/4 kostki margaryny, szklanka mleka, 3 żółtka, czubata łyżka śmietany 18-proc., 2 łyżeczki soli. Farsz: 1,2 kg ziemniaków, 25 dag białego sera, 2 cebule, sól, pieprz, olej, jajko

  • ...podaniem pierogi posypać cukrem z cynamonem. W osobnej miseczce podać do nich kwaśną śmietanę. * Na pierogi ruskie można używać ciasta francuskiego, maślanego lub drożdżowego...

  • Pierogi ruskie Kuroniów

    Przepis na idealny farsz przywiozła jeszcze ze Lwowa prababcia Wanda. Recepturę tę zmodyfikował po latach mój tata, dodając do farszu niewielką ilość sera pleśniowego. Prawdziwym miłośnikiem ruskich był oczywiście dziadek Jacek, dlatego dość często pojawiały się one na naszym rodzinnym stole.    Pierogi ruskie Składniki na 4 porcje: Ciasto: 350 g mąki, 200 ml wody lub mleka, 1 łyżka...

  • Klątwa ruskiej księżniczki. Dlaczego arcybiskup Gaudenty przeklął Polskę?

    .... Przedsława była przed laty jedną z rozgrywających ruskiej polityki. Rozstawiała figury na szachownicy, zbijała pionki, nie bała się poświęcać ludzkich istnień... Lata niewoli mogły stępić jej wolę...

Zdjęcia na temat: a la ruskie
Wideo na temat: a la ruskie
  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    Jak się robi pierogi ruskie? Choć zajada się nimi cała Polska (i nie tylko!), wielu z nas nie wie, jak przygotować pierogi ruskie w domu, skazując się na nieprzyjemne substytuty ze sklepów. By przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we

  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    Jak się robi pierogi ruskie? Choć zajada się nimi cała Polska (i nie tylko!), wielu z nas nie wie, jak przygotować pierogi ruskie w domu, skazując się na nieprzyjemne substytuty ze sklepów. By przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we

  • Urszula Dębska i Paulina Gałązka w pojedynku na ruskie pierogi

    W kolejnej bitwie na noże stanęły dwie aktorki. Paulina Gałązka i Urszula Dębska zmierzyły się z pierogami. Dębska lepiła klasyczne pierogi ruskie, a Gałązka pierogi bez glutenu i laktozy. Które pierogi bardziej smakowały jury? Źródło:Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news

Przepisy na temat: a la ruskie
  • Pierogi ruskie z roszponką

    Jeszcze lepsze od tradycyjnych

  • Rumiane ruskie naleśniki

    Lepsze od ruskich pierogów!

  • Pierogi ruskie

    Klasyczny przepis.

  • Nadzienie: 1kg ziemniaków, 1/2 dkg białego sera, 2 duże cebule, 2 łyżki tłuszczu, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

  • Pierogi ruskie z pistacjowym sosem chili

    Składniki (4-5 porcji): Farsz: 2 duże cebule; 1 łyżeczka masła; 500 g ugotowanych, obranych ziemniaków; 500 g białego sera; sól. chili; 2 łyżki oliwy; 1 łyżeczka posiekanej kolendry; 1 łyżeczka miodu.

  • Krokiety z ruskim nadzieniem - przysłała Blabla

    0,5 kg ziemniaków; 0,5 twarogu półtłustego; 2 cebule; mleko; bułka tarta; mąka; jajka; sól; pieprz; olej do smażenia

  • Przepis nadesłała Pauletta69

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    ...podróżom morskim oraz lądowym. I w mig osiągnęły sławę, stając się kluczową pozycją jadłospisów wielu krajów. Obecnie pierogi, zwłaszcza ruskie, są uważane za tradycyjną staropolską potrawę. I nie(...) sprawdzony sposób na pyszny deser i obiad w jednym! Jeśli jednak wolisz bardziej wytrawną wersję, mamy coś w sam raz dla Ciebie! Skuś się na tradycyjne ruskie z serem i ziemniakami, wigilijne z kapustą...

  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ..., zielone pierogi ruskie, czerwone pierogi z kozim serem i kurczakiem, pierogi z białym serkiem, szczypiorkiem i półpłynnym żółtkiem, żółte pierogi ze śliwką i grzybami oraz piegowate pierogi z kapustą(...) mu charakteru, pierogi będą smakowały jak mąka wymoczona w wodzie" - przekonuje Bosacka. "Zatem mięsne potrzebują przypraw, ruskie - dużej ilości smażonej cebuli i sera, te z kapustą i grzybami...

Dyskusje na temat: a la ruskie
  • Re: Moda francuska - o co chodzi?

    W TV usłyszałam określenie " moda francuska ', nie bardzo wiem o co chodzi? Czy to jakiś określony styl prosto z Francji czy tak jak Pierogi ruskie- prosto z Polski :D Moda francuska czyli taka elegancja- francja

  • Re: Pierogi ruskie z cebulką

    ruskie pierogi = polska kuchnia?

  •  RUSKIE PIEROGI

    Mam problem-jaki twaróg nadaje się do farszu na ruskie pierogi?Z góry dziękuję za odpowiedż

  • Re: Pierogi ruskie z cebulką

    Pierogi pochodzą z Chin, ruskie specyficznie z obecnej Ukrainy.

  • pierogi ruskie

    mam prośbe byłem kiedyś w kostrzynie /no i tam jadłem pyszne ruskie pierogi -może jest tu ktoś z tamtych okolic i podał by mi przepis bo nigdzie już takich nie jadłem -byłbym bardzo wdzięczny ;-)))

  • Re: Pierogi ruskie z cebulką

    Jadłbym gdyby nie nazwa. Wszystko co ruskie to syf, tandeta, lipa, oszustwo i bezsens.

  • Re: pierogi ruskie

    Witam Sama kiedyś miałam problem ale teraz robienie pierog.ów to sama przyjemność. Zapraszam na mojego bloga tam znajduję się przepis na przepyszne pierogi ruskie. (...) Zapraszam i pozdrawiam

  • Re: Pierogi ruskie z cebulką

    Ukraińskie pierogi nie mają nic wspólnego z ruskimi , ani wyglądem ani smakiem . Ukraiński pirog to jest raczej duże ciasto zapiekane w brytfance ze specyficznymi dodatkami , nawet z boczkiem lub z mięsem , często baranim .

  • Re:  RUSKIE PIEROGI

    nie nie robie ich codziennie mnostwo tylko półtłusty kwaśnawy lekko nie mielic tylko zgniesc pierogi musza miec grudeczki sera mam papiery mistrza kucharza naprawde nie chwale sie ale chce pomoc

  • Re: Pierogi ruskie z cebulką

    Niemlody juz chlop jestem , pierogi dla rodziny lepie od 50 lat wiec z doswiadczenia wiem jak zrobic ciasto , rozne farsze ( przepis z artykulu to erzac a nie ruskie pierogi ) , cala rodzina lubi pierogi i miesiecznie robie ich okolo 600 / 800 sztuk ... Rece opadaja gdy czytam te domorosle przepisy z dodatkiem roznych przymiotnikow ... pyszniutkie , mieciutkie , pierogi babuni , ciasto pychotka