• Informacje na temat:

    a la ruskie

Artykuły na temat: a la ruskie
  • Składniki Ciasto: 30 dag mąki i mąka do podsypywania jajko 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soli łyżka oleju. Farsz: 50 dag ugotowanych ziemniaków zrumieniona na oleju cebula 10 dag ostrego tartego sera sól, pieprz. Okrasa: zrumieniony boczek lub cebula (w wersji postnej)

  • Skład na 5 porcji: Ciasto: ● 500 g mąki ● około szklanki ciepłej wody● 1 jajko ● sól Farsz: ● 750 g ugotowanych sypkich ziemniaków ● 250 g sera białego ● 2 drobno posiekane cebule ● sól i pieprz do smaku ● 1 żółtko ● 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

  • Ciasto: ●400 g mąki ●spora szczypta soli ●ok. 1,5 szkl. gorącej wody ●50 g masła. Farsz: ●400 g białego sera ●400 g ugotowanych ziemniaków ●cebula ●2 łyżki masła ●sól, pieprz, olej; jako okrasa np. kwaśna śmietana, zeszklona cebulka lub skwarki

  • Według mnie są lepsze od ruskich pierogów. I mają tę zaletę, że nie trzeba ich lepić.

  • Skład na 10 porcji: Ciasto: ● 1 kg mąki pszennej do pierogów ● 2 szklanki ciepłej wody ● kostka masła ● łyżeczka soli Farsz: ● 600 g białego sera ● 300 g pieczarek ● 2 cebule ● 600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych ● 1 łyżka oleju roślinnego ● 1 łyżka śmietany ● sól i pieprz do smaku

  • Ciasto: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 3/4 kostki margaryny, szklanka mleka, 3 żółtka, czubata łyżka śmietany 18-proc., 2 łyżeczki soli. Farsz: 1,2 kg ziemniaków, 25 dag białego sera, 2 cebule, sól, pieprz, olej, jajko

  • ...podaniem pierogi posypać cukrem z cynamonem. W osobnej miseczce podać do nich kwaśną śmietanę. * Na pierogi ruskie można używać ciasta francuskiego, maślanego lub drożdżowego...

  • Pierogi ruskie Kuroniów

    Przepis na idealny farsz przywiozła jeszcze ze Lwowa prababcia Wanda. Recepturę tę zmodyfikował po latach mój tata, dodając do farszu niewielką ilość sera pleśniowego. Prawdziwym miłośnikiem ruskich był oczywiście dziadek Jacek, dlatego dość często pojawiały się one na naszym rodzinnym stole.    Pierogi ruskie Składniki na 4 porcje: Ciasto: 350 g mąki, 200 ml wody lub mleka, 1 łyżka...

  • Klątwa ruskiej księżniczki. Dlaczego arcybiskup Gaudenty przeklął Polskę?

    .... Przedsława była przed laty jedną z rozgrywających ruskiej polityki. Rozstawiała figury na szachownicy, zbijała pionki, nie bała się poświęcać ludzkich istnień... Lata niewoli mogły stępić jej wolę...

  • A ciasto jest... z keczupem! Takie są oryginalne. Przepis przysłała Izabela Boguś z Brzostówka.

Zdjęcia na temat: a la ruskie
Wideo na temat: a la ruskie
  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    Jak się robi pierogi ruskie? Choć zajada się nimi cała Polska (i nie tylko!), wielu z nas nie wie, jak przygotować pierogi ruskie w domu, skazując się na nieprzyjemne substytuty ze sklepów. By przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we

  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    Jak się robi pierogi ruskie? Choć zajada się nimi cała Polska (i nie tylko!), wielu z nas nie wie, jak przygotować pierogi ruskie w domu, skazując się na nieprzyjemne substytuty ze sklepów. By przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we

  • Zmysłowe smaki: Pierogi z bryndzą i szpinakiem

    Ruskie, z kapustą czy z mięsem - te pierogi znamy wszyscy. Warto zatem spróbować czegoś nowego, np. pierogów z bryndzą i szpinakiem. Pierogi z bryndzą i szpinakiem - tu znajdziesz dokładny przepis. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku! Krótka historia pierogów ruskich i mnóstwo przepisów.

Przepisy na temat: a la ruskie
Dyskusje na temat: a la ruskie