• Informacje na temat:

    a la sushi

Artykuły na temat: a la sushi
  • Składniki: 40 dag ryżu do sushi, 100 ml octu ryżowego, sól, 2 łyżki drobnego cukru, po 15 dag marchewki, kolorowych papryk i ogórka, 5 dag marynowanego imbiru, rzeżucha, 4 płaty alg nori...

  • Sztuka jedzenia sushi

    Przygotowanie sushi to sztuka. Aby w pełni ją docenić i cieszyć się jej osiągnięciami, warto być przygotowanym odbiorcą. Poznanie podstawowych zasad pozwoli nie tylko uniknąć faux pas, ale przede wszystkim cieszyć się niuansami smaków i nie zrujnować harmonii tego małego dzieła, nad którym pracował szef.

  • ...❶ Zmiksuj wymienione składniki ciasta i usmaż cienkie naleśniki. ❷ Serek śmietankowy wymieszaj z cukrem, ew. cukrem wa niliowym, jogurtem, żółtkiem i cynamonem. Truskawki pokrój. ❸ Farszem posmaruj całą powierzchnię naleśnika. Zwiń w rulon. Odkrój nierówne końce placków. Pozostałą część po- krój na kawałki o długości 5 cm. Ułóż je pionowo na talerzu jak sushi, posyp startą czekoladą. Czas...

  • Odchudzasz się? Zjedz sushi!

    Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze mają najpopularniejsze składniki sushi. Przeczytaj, szczególnie gdy lubisz zdrowo jeść lub jesteś na diecie.

  • WEGETARIAŃSKIE SUSHI

    ...pierwszym zwinięciu mocno docisnąć i resztę liścia zawijać stopniowo). Koniec lista lekko zwilżyć wodą i przylepić na końcu. Gotowe sushi pokroić na kawałki o dość równiej grubości. Na koniec całość posypać sezamem i podać z dodatkiem sosu sojowego.   *Ja zrobiłam dwie wersje sushi- jedna z dodatkiem uprażonego sezamu, kiełków brokuła i dyni, druga ze słupkami ogórka, marchewki i sałatą.  

  • Składniki: 3 podwójne płaty śledziowe w zalewie octowej, kawałek białej części pora, po 1 łyżce suszonych moreli, rodzynek i śliwek kalifornijskich, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki keczupu pikantnego, szczypta: soli, pieprzu i cukru, ewentualnie przyprawa Garam Masala.

  • Składniki na 6 porcji: Naleśniki: ● szklanka mąki pszennej ● 220 ml mleka półtłustego ● 2 jajka ● olej rzepakowy ● pół łyżeczki proszku do pieczenia ● sól. Farsz: ● 2 woreczki ryżu basmati ● po pół papryki czerwonej i zielonej ● mały pęczek bazylii ● sól morska ● pieprz kolorowy. Sos: ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● łyżka ostrej musztardy ● szczypta ostrej papryki.

  • Wiśniowe sushi

    Słodka alternatywa japońskiego przysmaku.

  • Kolorowe, lekkie i zdrowe, sushi to jedno z najpopularniejszych dań rodem z dalekiej Japonii. Popularne i u nas.

  • Składniki: 1/2 szklanki ryżu do sushi • 100 g drobiowej szynki, pokrojonej na długie paski (ok. 2 cm szerokości) • 1/2 małego awokado • 1/3 ogórka...

Zdjęcia na temat: a la sushi
Wideo na temat: a la sushi
  • Śnię wielkie wizje o sushi

    25 maja na ekrany polskich kin trafi film „Jiro śnio o sushi”, fascynująca opowieść o 85-letnim Jiro Ono, właścicielu najmniejszej restauracji na świecie, która otrzymała trzy gwiazdki w prestiżowym rankingu Michelin.

  • Pozytywny pływ sushi na nasze zdrowie

    Sushi to tradycyjna potrawa japońska, którą znają już wszyscy. Niestety błędnie uważamy ją za drogą i trudną do zrobienia. Produkty do jej przygotowania można kupić już w każdym sklepie, a korzyści(...), magnezu i potasu. Sprawdź dlaczego jeszcze warto jeść sushi. Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery. (źródło: Agencja TVN/ x-news)

  • Mateusz Gessler o najlepszym sushi. Jakie ryby wybierać?

    Restaurator Mateusz Gessler zdradził, z jakiej ryby jest najlepsze sushi. (Dzień Dobry TVN)

Przepisy na temat: a la sushi
  • Łososiowe sushi maki

    Składniki: 2 szklanki ryżu do sushi 1/3 szklanki octu ryżowego 4 płaty nori (suszone glony) 200 g łososia wędzonego na zimno awokado pokrojone w plastry ogórek pokrojony w paski sos sojowy(...) sushi lub na ściereczce. Wyłóż 1/4 ryżu na płat, rozprowadź palcami (zostaw po 2 cm wolne na obu końcach). Dodaj kawałki łososia, awokado i ogórka. Zawiń ostrożnie płat w rulonik, dociskając go matą...

  • Pokemon sushi  - jedzenie czy zabawka?

    Gra Pokemon Go robi prawdziwą furorę. Jednak kto choć raz spróbował się w nią bawić, ten wie, że łapanie Pokemonów na żywo to całkiem męczące zajęcie. Po takiej gonitwie z wirtualnymi stworami warto się posilić. Czym? Na przykład sushi w kształcie Pokemonów?

  • Sushi z wędzonym łososiem i serkiem

    Sposób przygotowania Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w zimnej wodzie do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (woda, ryż) ugotować ryż do miękkości, często mieszając. W razie potrzeby dodać wody. Powstałą lepką masę ryżową, którą trzeba wystudzić i doprawić do smaku solą, octem ryżowym i szczyptą cukru. Na matę do rolowania sushi położyć folię spożywczą i wyłożyć...

  • Sushi z mozzarellą

    Podoba ci się artystyczny wygląd sushi, ale nie przepadasz za algami i surową rybą? To danie jest dla ciebie!

  • Multicooker: Ryż do sushi

    ...urządzenie, ustawić program RICE i nacisnąć START 5. Przygotować marynatę: do miski wlać ocet ryżowy, sok z cytryny, sos sojowy, dodać cukier i sól. 6. Ryż na sushi gotuje się 40 minut. 10 minut...

  • Jak przygotować sushi?

    Zobaczcie, jak mistrz kuchni japońskiej przygotowuje typowe japońskie nori maki. To rodzaj sushi, w którym liście nori są na zewnątrz.

  • Paleta smaku - sushi

    Najprawdziwszą paletą barw, koloru i smaku jest taca z tradycyjnym japońskim specjałem - sushi. W ostatnich latach to danie robi prawdziwą karierę na świecie. Wypada w porze lunchu odwiedzić jeden z sushi-barów, których stale przybywa. Pojawiły się nawet na większych amerykańskich lotniskach. Moda na sushi dotarła już i do Polski. Tradycyjna kuchnia japońska nie poddała się kosmicznej wprost...

  • Maki - sushi krok po kroku

    ...i łososia . Następnie zroluj całość i zdejmij matę bambusową. Pokrój w plastry o szerokości od 2,5 do 3 cm. 3. W osobnym naczyniu podaje się sos sojowy wymieszany z wasabi. Służy on do maczania sushi...

  • Marynowany tuńczyk do sushi

    Ponieważ dawniej nie było lodówek, o surową rybę dbano na różne sposoby. I tak np. żeby surowy tuńczyk zachował świeżość umieszczano w gorącej wodzie, aby zabić bakterie z jego powierzchni, a potem umieszczano go w specjalnie przygotowanym sosie.

  • Jak używać sosu sojowego do sushi?

    W dawnej Japonii nie było ani talerzyków, ani pałeczek, dlatego mistrzowie sushi nakładali sos sojowy bezpośrednio do potrawy. Na pamiątkę tego zwyczaju, w Japonii sos sojowy przykłada się do ryby.

Dyskusje na temat: a la sushi
  • Sushi

    Lubicie sushi? Macie jakieś ulubione restauracje albo przepisy? Ja jestem z Lublina i zazwyczaj bywam w Takami Sushi, jak ktoś ma możliwość to polecam zajrzeć, mają przepyszne sushi i atrakcyjne ceny :) A co do przepisu to jak mam możliwość robię sushi sama w domu, okazuje się, że jest to całkiem proste ale ja zdecydowałam się na wersję bardziej europejską (nie dodaję surowych ryb), Jako

  • Re: Sztuka jedzenia sushi

    Polecam Kyoto Sushi w Katowicach, dowiesz się co to dobre sushi...

  • Re: Sushi

    Ja lubię sushi, ale zawsze kupuję gotowe w supermarketach.

  • Re: Sztuka jedzenia sushi

    Widzę, że oceniasz przez swój pryzmat. Albo jadłeś w życiu tylko sushi z Biedronki...

  • Re: Sushi

    Dwukrotnie próbowałam sushi, niestety nie smakowało mi. To chyba nie jest potrawa dla mnie.

  • Re: Sztuka jedzenia sushi

    Wolę świeżego tatara, a lokal w którym jadłem sushi, też niby "wysokiej klasy" w moim mieście.

  • Re: Sushi

    Uwielbiam Sushi !

  • Re: Sztuka jedzenia sushi

    Sushi to przereklamowany twór kulinarny. Większość udaje, że im smakuje bo tak "muwio w TV i gwiazdy to jedzo".

  • Re: Sushi

    Uwielbiam sushi, ale jeszcze nie miałam odwagi, by sama zrobić. :) Może kiedyś...

  • Re: Sztuka jedzenia sushi

    W Wielkiej Brytanii pojawiły się wyniki badań wskazujące, że w związku ze wzrostem popularności sushi zwiększyła się ilość przypadków zachorowań na choroby związane z pasożytami.