• Informacje na temat:

    a la tiramisu

Artykuły na temat: a la tiramisu
  • Tiramisu

    Przygotowanie: Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawać...

  • Tiramisu

    Nowa wersja.

  • ..., białą masę i ponownie biszkopty, a na nich znowu masę. Posyp obficie czekoladą i wstaw do lodówki na ok 2 godziny. Tiramisu możesz też przygotować w dużej blaszce lub foremce. Po schłodzeniu pokrój...

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru pudru, 6 jajek, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka ciemnego kakao, szczypta soli . Krem: 50 dag serka mascarpone, 6 żółtek, 6 łyżek cukru pudru. Poncz: 1 szklanka mocnej kawy, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 50 ml rumu, kakao do posypania.

  • Składniki na 8-10 porcji: 15 dag okrągłych lub podłużnych biszkoptów, 50 dag serka mascarpone, 500 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 szklanka cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny, 1 szklanka mocnej słodkiej kawy, 1-2 łyżki likieru Amaretto lub aromat migdałowy, kakao.

  • Składniki na 12 porcji: 1 duże mango, 2 żółtka, olej, 10 dag cukru pudru, 1 dag żelatyny, 50 dag mascarpone, 250 ml kremówki 36 proc., 1 op. cukru waniliowego, 300 ml naparu kawy, ozdoby, 25 dag biszkoptów, kakao.

  • Składniki: po 2 łyżeczki kawy i cukru, 20 ml likieru amaretto, 40 dag kremówki 36 proc., 1/2 szkl. cukru pudru, kakao, 50 dag serka mascarpone, 1 opakowanie biszkoptów

  • Składniki: 250 ml kremówki 36 proc., 25 dag serka mascarpone, 4-5 łyżek cukru pudru, pół szklanki kawy rozpuszczalnej, 20 ml likieru migdałowego, 25 dag drobnych owoców, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów.

  • Składniki na 6 porcji: Spód: 1,5 szklanki mąki tortowej • 3 jajka • szklanka cukru • 5 dag masła • 4 łyżki oleju • 1/2 szklanki mleka • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Poncz: ćwierć szklanki mocnej słodkiej kawy • 2 łyżki likieru amaretto. Krem: 250 ml śmietany 36 proc. • 25 dag serka mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • kakao do posypania.

  • Ciastko tiramisu

    Składniki: 4 jajka, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag + 2 łyżeczki cukru, 4 łyżki marmolady ananasowej, po 20 dag mielonego twarogu i serka mascarpone, 15 dag śmietany kremówki, 3 łyżeczki żelatyny, 100 ml mocnego naparu kawy, 60 ml likieru migdałowego, 3 łyżki kakao.

Zdjęcia na temat: a la tiramisu
Wideo na temat: a la tiramisu
  • Dietetyczne tiramisu

    Kto powiedział, że każdy deser tuczy? Jurek Sobieniak w programie "Pytanie na śniadanie" obala ten mit. Zobaczcie, jak zrobić dietetyczne, serowe tiramisu, które skradnie podniebienia nie tylko tych dbających o linię.

  • Zmysłowe smaki: Tiramisu bez surowych żółtek

    Klasyczny włoski deser tiramisu na dobre zagościł na polskich stołach. Ponieważ nie wszyscy przepadają za kremami z wykorzystaniem surowych żółtek, my prezentujemy dziś przepis na tiramisu z kremem ze śmietanki, cukru pudru i mascarpone, z dodatkiem słodkiej marsali. Tiramisu bez jajek – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Tiramisu bez surowych żółtek

    Klasyczny włoski deser tiramisu na dobre zagościł na polskich stołach. Ponieważ nie wszyscy przepadają za kremami z wykorzystaniem surowych żółtek, my prezentujemy dziś przepis na tiramisu z kremem ze śmietanki, cukru pudru i mascarpone, z dodatkiem słodkiej marsali. Tiramisu bez jajek – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

Przepisy na temat: a la tiramisu
  • Brzoskwiniowe tiramisu

    Tiramisu w nowej, owocowej wersji!

  • Mrożone tiramisu

    .... Wylej masę do formy, wyrównaj wierzch. Przykryj resztą biszkoptów, nasączonych kawą. Przykryj folią i wstaw do zamrażalnika na noc. 6 Wyjmij ostrożnie tiramisu z formy, ułóż na paterze, posyp kakao...

  • Klasyczne tiramisu

    ...połową masy mascarpone i posyp połową kakao. Następnie powtórz wszystkie warstwy. Wstaw tiramisu do lodówki na minimum 4 godziny. 

  • Kokosowe tiramisu

    Lekkie, delikatne ciasto.

  • Tiramisu na Dzień Kobiet

    Przepis na nieziemskie tiramisu. Brzmi bardziej niż zachęcająco!

  • Tiramisu na bogato

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: składniki przełóż do miski, zagnieć, uformuj kulę. Podziel ją na pół, każdą część rozwałkuj na kształt prostokątnej foremki do tiramisu. Piecz oddzielnie po 20 minut w 180°C. Poncz: kawę i likier amaretto wymieszaj.  2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, zmiksuj z serkiem. Białka ubij na sztywno, domieszaj do masy. Do foremki włóż...

  • Malinowe tiramisu

    .... Skrop je resztą kawowego ponczu. Posmaruj pozostałym kremem.  3. Wprost na wierzch ciasta przesiej przez gęste sitko kakao (dzięki temu nie będzie grudek). Tiramisu wstaw do lodówki na ok. 5 godzin...

  • Ciastko tiramisu

    Klasyczny smak!

  • Najłatwiejsze tiramisu według Nestora Grojewskiego

    Dla wielu z nas synonimem prawdziwego włoskiego deseru jest tiramisu. Szef kuchni Nestor Grojewski proponuje swoją wersja deseru, uproszczoną i łatwą do przygotowania, a równie smaczną.

  • Białe tiramisu - przepis, który osładza życie Nigelli Lawson

    Kiedyś strasznie kręciłam nosem na tiramisu - wspomina Nigella Lawson. Osobą, która odczarowała jej sceptyczne nastawienie do tego włoskiego deseru była Anna Del Conte i jej biała wariacja na temat tiramisu.

Dyskusje na temat: a la tiramisu
  • Re: Ulubione danie?

    Dużo mam ulubionych dać... Uwielbiam szparagi ale i zjem kurczaka z rożna jak i kotlet schabowy z frytkami i sosem czosnkowym . Lubię rolady wołowe i brukselka oraz marchew z groszkiem . Gyros , spaghetti z słodyczy uwielbiam lody , gofry , tiramisu batony snikers i chałwa .

  • Re: Tiramisu

    surowe jajka...?nieee bez jajek

  •  tiramisu

    poradzcia jakim serkiem mozna zastapic serek mascarpone aby zrobic tiramisu(czy istnieje jakis zamiennik???)

  • Re: Tiramisu

    Nie należy dodawać świeżych jajek. Jajka wówczas, gdy ciasto będzie pieczone w piekarniku.

  •  Re:  tiramisu

    Ja kupuję taki do tiramisu w LIDLU i jest dobry

  • Re: Tiramisu

    ....ale bzdety , surowe białka z serkiem mascarpone , jeszcze w takie upały jak teraz są ,zatrucie gotowe

  • Re:  tiramisu

    ten oetkera jest super do tiramisu, aksamitny i delikatny w smaku, można go nawet jeść łyżeczką pycha

  • Re: Tiramisu

    Przecież właśnie po to się sparza, żeby się nie zatruć.

  • Re:  tiramisu

    ja też używam ten od Dr. Oetkera nazywa się "serek do tiramisu" polecam bo jest naprawdę dobry ten serek

  • Re: Brzoskwiniowe tiramisu

    Pyszne tiramisu https://youtu.be/vpES7ZJgWik