• Informacje na temat:

    aby chleb się udał

Artykuły na temat: aby chleb się udał
  • Zatrułam się!

    W ciepłe dni pozwalamy dzieciom jeść lody i zimne desery. Razem z nimi żywimy się w ulicznych barach. Tymczasem w wysokiej temperaturze idealnie mnożą się bakterie, które wywołują zatrucia pokarmowe.

  • Mleko w proszku powstaje po odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Tak zmieniona konsystencja wpływa na jego częste wykorzystanie w gastronomii. Za pomocą tego składnika możemy wyczarować w kuchni istne cuda. Ciasta, praliny, a nawet bułeczki i chleb to tylko niektóre ze smakołyków, które można przyrządzić używając mleka w proszku. Wybierając to najlepszej jakości mamy gwarancję, że nasz wypiek się...

  • Bądź paranoikiem! Jak nie dać się nabrać specom od marketingu?

    Mózg to nasze osobiste "centrum sterowania", ale i ono wymaga odpowiedniej troski. Jak się odżywiać i jakie nawyki rozwijać, by nasz mózg miał się jak najlepiej? Kiedy mózg może się mylić i jak uniknąć pułapek niebezpiecznych dla naszego zdrowia? Na te i inne pytania odpowiada Michel Cymes w książce "Twój mózg".

  • Wolność? Brama się otwiera i wychodzimy

    ...wyważenia bramy na nic się zdały, te bardziej roztropne zainteresowały się kuchnią, bo przecież nie ma śniadaniowego picia, nie ma chleba. Tymczasem magazyn też jest zamknięty. Stoję w grupie koło bramy(...), puściłyśmy się pędem na to pole. Jak barany na pastwisko! I w pewnym momencie któraś przystanęła. Ludzie, przecież nie mamy chleba! Że trzeba otworzyć magazyn. Włamać się. Wie pan, wiele lat po wojnie...

  • Tata uczy się na błędach

    ...smacznie spałem, Malwinka bawiła się z Klapsem w salon fryzjerski. Ma swoje nożyczki dla dzieci, którymi, niestety, udało się jej obstrzyc psa. A Klaps naprawdę jest kochany, spokojny i cierpliwy(...), akurat ze smakiem pałaszowała batonika. Wziąłem ją za rączkę i poszedłem w kierunku kasy. W tym samym momencie podszedł do mnie ochroniarz i poprosił, abym udał się z nim do biura. Byłem zaskoczony...

  • Beskid Niski - turystyczny górski raj

    ...„Zapraszamy w góry bez smogu, gdzie możecie oddychać pełną piersią. Miód z ekologicznej pasieki, ziemniaki z zagonka przy domu, chleb z pszenicy z pola, które widać z okna…” – zachęcają turystów miejscowi gospodarze i… niewiele przesadzają!

  • Kiedy jedzenie staje się obsesją

    ...mnie interesowało. Aby wypełnić brzuch, byłam w stanie pochłonąć paczkę chleba tostowego z masłem i dżemem oraz górę pieczonych udek kurczaka. Gdy się najadałam, było mi dobrze, ale zaraz potem(...) powiedzieć mamie. Zanim to zrobiłam, upłynęło jednak trochę czasu. W końcu się odważyłam. Mama była w szoku - myślała, że tyję z powodu burzy hormonalnej. Spytałam, czy nie poszłaby ze mną do psychologa...

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Nie każdy urodził się wojownikiem

    Masz dobrą pracę, która daje stabilizację finansową, choć nie zawsze jest idealnie. Masz kochającą rodzinę, lub jesteś kochającym wolność singlem, a jednak co jakiś czas zastanawiasz się, czy nie warto tego wszystkiego zostawić i zacząć zupełnie od nowa. Żeby było ciekawiej, ekscytująco i ... inaczej...

  • Tadeusz Müller: W kuchni rządzę ja

    ..., ten po babci. Zapomniałem, ile potrzeba żółtek na kilogram mąki i jak bez miksera wyrobić odpowiedniej konsystencji ciasto, aby się pięknie przelewało. Nie chciałem iść na łatwiznę i używać maszyny, bo(...) pięć lat, mój tata zmarł na raka. Zrozpaczona mama pojechała do Polski, aby przygotować grunt pod nasze nowe życie. Niełatwe, bo jeszcze przed Okrągłym Stołem i transformacją. Pojawiła się już jednak...

Przepisy na temat: aby chleb się udał
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Sekret udanej domowej włoskiej pizzy tkwi w... kamieniu?

    Choć Polacy przepadają za różnego rodzaju pizzą, ci, którzy mieli okazję spróbować tego popularnego dania we Włoszech szukają jego smaku we włoskich restauracjach, bądź sami podejmują próby upieczenia pizzy w domu. Okazuje się, że pomocny może być tu kamień...

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Pieczona szynka to element obowiązkowy bożonarodzeniowego stołu. Jej aromatyczny zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spotkaniami w rodzinnym gronie. Teraz każdy, kto chce czerpać z kulinarnej, polskiej tradycji w prosty sposób, przygotuje kruchą, pachnącą szynkę prosto z pieca! Jeżeli w świątecznym przejedzeniu nie uda się jej w całości zjeść, z pozostałego upieczonego mięsa...

  • Pięć trendów jedzeniowych na nadchodzący rok

    ..., nowi piekarze ugniatają zgodnie z tradycją i domagają się chleba o prawdziwym dawnym charakterze, który zapowiada ich powrót do łask po latach bezglutenowych wypieków. Drugi z trendów: bezalkoholowe(...) trawiennego, wydawane są książki popularyzujące znaczenie mikroflory. Będziemy chcieli poznać wszystko i robić wszystko, aby lepiej wyżywić nasz drugi mózg. Powrót do rzemiosła i lokalnych kulinarnych...

  • Jak gotuje Murakami?

    ...zapach pieczonej makreli dobiegający z tanich japońskich restauracji podających zestawy obiadowe. Tsukuru poczuł głód, więc idąc za tym zapachem, wszedł w wąską uliczkę, ale nie udało mu się znaleźć(...) z kurczaka i chrupiące grzanki. W Denny's nie jem nic innego. - Skoro tak, to po co za każdym razem przeglądasz menu? Chłopak rozciąga palcami zmarszczkę w kąciku oka. - Zastanów się. Czy to nie...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...sucharki - kawałki upieczonego chleba suszy się w lekko ciepłym piecu (ten sposób konserwowania pochodzi z czasów starożytnych). Aby nie złamać sobie "jedynki", sucharki skrapia się oliwą i posypuje(...), aby pozostając w zgodzie z prawem, nie odmawiać sobie przyjemności raczenia się tym, co tak bardzo lubią. W letni dzień (lub wieczór) dobrze jest usiąść w ocienionej pędami winorośli tawernie...