• Informacje na temat:

    aby ciasto nie opadło

Artykuły na temat: aby ciasto nie opadło
  • Składniki: 1 opakowanie (6 płatów) ciasta francuskiego, jajko, 3 łyżki pestek słonecznika, po 15 dag wędliny i żółtego sera, 2 pomidory, kilka listków sałaty, świeże zioła, sól, pieprz.

  • Ciasto bez zakalca

    Boisz się, że twoje ciasto się nie uda? Zapamiętaj trzy proste reguły a zawsze będzie doskonale upieczone.

  • Katarzyna Dowbor: Lepsza z niej teściowa niż kucharka?

    ...- Nie ubolewaj nad tym, że twój syn je ciasto z zakalcem, i nie biegnij do niego ze swoim wypiekiem - radzi Katarzyna Dowbor. Czy to znaczy, że żona jej syna Macieja, aktorka Joanna Koroniewska, źle gotuje? Bynajmniej!

  • Składniki: 1 opakowanie (6 płatów) ciasta francuskiego, jajko, 3 łyżki pestek słonecznika, po 15 dag wędliny i żółtego sera, 2 pomidory, kilka listków sałaty, świeże zioła (np. bazylia), sól, pieprz...

  • Jajka: Jak je przechowywać?

    Jajka są jednym z podstawowych produktów w naszej diecie, składnikiem wielu potraw i ciast, zawierają także dużo witaminy A, D oraz niektóre witaminy z grupy B. Jak je przechowywać, by nie straciły swoich wartości odżywczych i były smaczne?

  • Sekrety drożdżowego

    By sprawdzić ich świeżość, wrzućmy mały kawałek do gorącej wody. Jeśli od razu wypłynie na wierzch, to znaczy, że drożdże nie straciły siły pędnej. Wyrobione drożdżowe ciasto zostawiamy w cieple. Gdy dwukrotnie zwiększy objętość, przerywamy wyrastanie. Aby ciasto drożdżowe było puszyste, użyjmy samych żółtek - białka nadają mu dużą sztywność. Ucierając jajka (a najlepiej same żółtka) ze szczyptą...

  • O tym musisz pamiętać robiąc sernik na zimno

    Truskawki zawsze myję z szypułkami. Ich usunięcie powoduje, że owoce tracą dużo soku, nieładnie wyglądają, a także szybciej się psują.

  • Składniki: 6 jajek, 35 dag cukru, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 5 dag mielonych migdałów, 2 op. budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 25 dag masła roślinnego, 60 ml likiru morelowego, 3 brzoskwinie, po 15 dag malin i jeżyn...

  • Ale ci się upiecze!

    .... Ubijanie ułatwi dodanie odrobiny soli, szczypty mąki ziemniaczanej lub kilku kropli soku z cytryny. Każde ciasto należy wkładać do piekarnika nagrzanego, nigdy zimnego! Aby nam nie opadło, wystarczy na(...)Pieczenie wymaga spokoju i cierpliwości. Wszystkie składniki, których użyjesz do ciasta, powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę. Mąkę do ciasta należy przesiać, by ją pozbawić wilgoci i dodać...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    Gotowanie to ich pasja! Ale świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażają sobie bez tradycyjnych polskich dań, bez wspomnień i rodzinnych rozmów pełnych ciepła i miłości.

Przepisy na temat: aby ciasto nie opadło
  • Piaskowiec rumowy z rodzynkami

    Delikatne i bardzo smaczne ciasto.

  • Przepis na świąteczny biszkopt nasączany herbatą z serkiem mascarpone

    Dla herbacianych smakoszy ważnym punktem świętowania każdej okazji, także Wielkanocy, jest chwila relaksu w gronie najbliższych z aromatyczną herbatą i… pysznym, świątecznym ciastem. Z myślą o wszystkich wielbicielach złocistego naparu i słodkości, eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na wielkanocny biszkopt mascarpone nasączany herbatą.

  • Wielkanocne słodkości

    Sam ich widok obiecuje niezwykłą ucztę!

  • Wypieki z jagodami i borówkami

    ...nożem, aby powstaną drobniutkie grudki. Zagnieć je, wyrób ciasto i wyklej nim mocno schłodzone foremki.  2. Ciasto ponakłuwaj widelcem, foremki wstaw do lodówki na 20 minut. Nagrzej piekarnik do 190 st(...) minimum 60 minut.  3. Nadzienie: borówki umyj, wsyp do garnka, dodaj pozostałe składniki. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje, przestudź. Ciasto zagnieć, rozwałkuj na prostokąt.  4. Ciasto...