• Informacje na temat:

    aby ciasto nie opadło

Artykuły na temat: aby ciasto nie opadło
  • Składniki: 1 opakowanie (6 płatów) ciasta francuskiego, jajko, 3 łyżki pestek słonecznika, po 15 dag wędliny i żółtego sera, 2 pomidory, kilka listków sałaty, świeże zioła, sól, pieprz.

  • Ciasto bez zakalca

    Boisz się, że twoje ciasto się nie uda? Zapamiętaj trzy proste reguły a zawsze będzie doskonale upieczone.

  • Składniki: 1 opakowanie (6 płatów) ciasta francuskiego, jajko, 3 łyżki pestek słonecznika, po 15 dag wędliny i żółtego sera, 2 pomidory, kilka listków sałaty, świeże zioła (np. bazylia), sól, pieprz...

  • Jajka: Jak je przechowywać?

    Jajka są jednym z podstawowych produktów w naszej diecie, składnikiem wielu potraw i ciast, zawierają także dużo witaminy A, D oraz niektóre witaminy z grupy B. Jak je przechowywać, by nie straciły swoich wartości odżywczych i były smaczne?

  • Sekrety drożdżowego

    By sprawdzić ich świeżość, wrzućmy mały kawałek do gorącej wody. Jeśli od razu wypłynie na wierzch, to znaczy, że drożdże nie straciły siły pędnej. Wyrobione drożdżowe ciasto zostawiamy w cieple. Gdy dwukrotnie zwiększy objętość, przerywamy wyrastanie. Aby ciasto drożdżowe było puszyste, użyjmy samych żółtek - białka nadają mu dużą sztywność. Ucierając jajka (a najlepiej same żółtka) ze szczyptą...

  • O tym musisz pamiętać robiąc sernik na zimno

    Truskawki zawsze myję z szypułkami. Ich usunięcie powoduje, że owoce tracą dużo soku, nieładnie wyglądają, a także szybciej się psują.

  • Składniki: 6 jajek, 35 dag cukru, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 5 dag mielonych migdałów, 2 op. budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 25 dag masła roślinnego, 60 ml likiru morelowego, 3 brzoskwinie, po 15 dag malin i jeżyn...

  • Ale ci się upiecze!

    .... Ubijanie ułatwi dodanie odrobiny soli, szczypty mąki ziemniaczanej lub kilku kropli soku z cytryny. Każde ciasto należy wkładać do piekarnika nagrzanego, nigdy zimnego! Aby nam nie opadło, wystarczy na(...)Pieczenie wymaga spokoju i cierpliwości. Wszystkie składniki, których użyjesz do ciasta, powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę. Mąkę do ciasta należy przesiać, by ją pozbawić wilgoci i dodać...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    Gotowanie to ich pasja! Ale świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażają sobie bez tradycyjnych polskich dań, bez wspomnień i rodzinnych rozmów pełnych ciepła i miłości.

  • Sekret udanego sernika

    ...też, że smak ciasta jest bardziej wykwintny. Aby nie opadł Sernik zawsze nieco opada po upieczeniu. Żeby zminimalizować ten proces, stosuję kilka bardzo prostych sztuczek. Najłatwiej jest(...) piekę sernik, tylko układam na spodzie np. brzoskwinie z puszki. Ciasto jest wtedy soczyste i ma owocowy smak.

Przepisy na temat: aby ciasto nie opadło
  • Przepis na świąteczny biszkopt nasączany herbatą z serkiem mascarpone

    Dla herbacianych smakoszy ważnym punktem świętowania każdej okazji, także Wielkanocy, jest chwila relaksu w gronie najbliższych z aromatyczną herbatą i… pysznym, świątecznym ciastem. Z myślą o wszystkich wielbicielach złocistego naparu i słodkości, eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na wielkanocny biszkopt mascarpone nasączany herbatą.