• Informacje na temat:

    aby masa z bialek nie opadla

Artykuły na temat: aby masa z bialek nie opadla
  • Czekoladowa rozkosz

    Czekolada to jeden z najbardziej lubianych słodyczy. Nic dziwnego, bo nie tylko jest pyszna, ale też poprawia humor. Świetnie sprawdzi się jako składnik ciast i deserów.

  • Przepis na roladę szpinakową

    Przygotowanie: 1. Szpinak podsmaż na maśle, aby odparował cały płyn. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą oraz pieprzem. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z  wystudzonym szpinakiem. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką, by piana nie opadła. 2. Prostokątną blachę wyłóż papierem do...

  • Przygotowanie: Jajka umyj i sparz, po czym oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie do masy z żółtek dodawaj po łyżce serka mascarpone, dokładnie mieszając, np. mikserem na małych obrotach. Białka ubij na sztywno i dodawaj je stopniowo do masy, mieszając, ale bardzo delikatnie, np. łyżką lub ręczną trzepaczką (aby masa nie opadła...

  • Ciasto kruche: Przepis podstawowy

    ..., spód należy najpierw podpiec. Aby pozostał płaski, a ranty nie opadły, ciasto nakłuwa się widelcem lub na jego wierzch nakłada się papier do pieczenia z obciążeniem (np. z grochu, fasoli itd(...)Nie wymaga długiego zagniatania, czasochłonnego wyrastania, czy wielkokrotnego wałkowania. A jednak często wzbudza postrach wśród gospodyń domowych. Wynika to z niestosowania się do kilku...

  • ..., tak aby dno naczynia nie dotykało powierzchni wody) i przestudź. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę i bardzo powoli, porcjami dodawaj czekoladę. Na koniec dodaj kilka kropli(...) Przygotowanie:

  • Maliny na letnim stole

    Przygotowywanie ciast i deserów latem to prawdziwa radość. Aromaty, smaki, kolory... Wszystkiego mamy pod dostatkiem!

  • Ucierane babki z czekoladą

    Ze względu na swoją pulchność ciasto ucierane przywodzi na myśl biszkopt. Wyrabia się go ręcznie lub przy pomocy miksera. Wypieka z niego placki, keksy, ciasteczka i oczywiście babki.

  • Święta w Europie

    .... Ciasto podziel na dwie części. Dwie tortownice o średnicy 20 cm posmaruj masłem. Z papieru do pieczenia zrób kołnierze, tak aby wystawały ok. 15 cm ponad krawędź tortownic (uwaga, ciasto bardzo(...), żółtka, przestudzone masło oraz rozczyn i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Do ciasta dodawaj porcjami ubitą pianę z białek, delikatnie mieszaj. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw...

Przepisy na temat: aby masa z bialek nie opadla
  • Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    Jabłecznik to ciasto popularne w Małopolsce. Właśnie tam, na dawnych ziemiach Galicji jadało się słodkie szarlotki czy jabłkowe strudle, a różne ich wersje i nowoczesne modyfikacje, królują na tych stołach do dziś. Doskonałe połączenie prażonych jabłek z kruchym ciastem i orzechami stało się tak popularne w innych rejonach Polski, że dziś bez niego nie wyobrażamy sobie świątecznego spotkania...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...dekoracja: Aby zabarwić lukier, dodaj do niego syrop malinowy, sok ze szpinaku lub szczyptę kurkumy wymieszanej z wodą. Bazie na cieście: Mazurek oblej polewą czekoladową. Ułóż na niej bazie - gałązki(...). Lukier: Jak go rozsmarować? Aby łatwo poszło, trzeba robić to na jeszcze ciepłych babach. Szybka polewa: Słodką dekorację błyskawicznie zrobisz, ucierając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny...

  • Tiramisu

    ...trzepaczką (aby masa nie opadła). Amaretto połącz z filiżanką kawy rozpuszczalnej, najlepiej zimnej (kawy może być też nieco więcej, np. szklanka – jej ilość, podobnie jak ilość amaretto, zależy od(...), op. serka mascarpone, 4 jajka, 4 łyżki cukru Przygotowanie: Jajka umyj i sparz, po czym oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie do masy z żółtek...

  • ...i cukier ucieramy na gładką masę, dodajemy zmielone orzechy, migdały i czekoladę i mieszamy. 3. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami tak, aby piana nie opadła(...)Składniki: - 100 g cukru, - 6 jajek, - 1 1/4 kostki masła, - 3 tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej, - 150 g orzechów włoskich, - 150 g migdałów. Przygotowanie: 1. Smarujemy okrągłą...

  • Maliny na letnim stole

    Przygotowywanie ciast i deserów latem to prawdziwa radość. Aromaty, smaki, kolory... Wszystkiego mamy pod dostatkiem!