• Informacje na temat:

    aby mięso nie było suche

Artykuły na temat: aby mięso nie było suche
  • Kupujemy mięso

    L​epszy drób czy wołowina, mięso od rzeźnika czy foliowane z supermarketu? Na co warto zwrócić szczególną uwagę, aby mięso, które pojawi się na twoim talerzu, było nie tylko świeże i smaczne, ale i zdrowe?

  • Z jakich mięs przygotować szaszłyki?

    Grillując szaszłyki, trzeba uważać, aby ogień nie był zbyt mocny, bo się spalą. Rozwiązaniem jest owinięcie ich folią aluminiową, która uchroni mięso przed ogniem i sprawi, że będzie soczystsze.(...)Szaszłyki możemy przyrządzić praktycznie z każdego rodzaju mięsa, a także z większości warzyw. Upieczemy je na grillu, w piekarniku lub usmażymy na patelni. Marynaty Dzięki nim mięso lub warzywa...

  • Być jak celebrytka

    Która z nas nie chciałaby żyć zdrowo, twórczo i bez stresu? Czy jest na to patent? Może znają go celebrytki, które uczą, jak zachować młodość, być w formie, nie stresować się i mieć czas na wszystko. Nasza dziennikarka Natalia Kuc kupiła ich książki i próbowała zastosować się do rad. Czy Beata Pawlikowska, Agnieszka Maciąg, Anna Lewandowska i Małgorzata Rozenek uczynią z niej szczęśliwszą kobietę?

  • Dojrzałe włosy mogą być piękne

    Jeśli chcesz dłużej cieszyć się mocnymi, lśniącymi włosami, musisz zwracać większą uwagę na to, co jesz. Najważniejsza jest różnorodność. Im bardziej urozmaicone będą Twoje posiłki, tym więcej potrzebnych składników dostarczysz włosom.

  • Planuj zakupy i nie rób ich na głodniaka, czyli jak nie marnować żywności

    ...- Dokładnie planujmy zakupy, nie róbmy ich na głodniaka i kupujmy tyle, ile nam potrzeba - radzi PAP Life Marco Ghia w kwestii niemarnowania żywności. Kucharz sugeruje też, aby odpowiednio przechowywać produkty spożywcze oraz żeby w kuchni uruchomić fantazję.

  • Grzybica: Tego o niej nie wiesz!

    Ta choroba kojarzy się nam głównie z pożółkłymi paznokciami i zaczerwienioną, łuszczącą się skórą... Tymczasem to tylko niewielka część prawdy o tym, jak potrafi nam zaszkodzić. Dowiedzmy się na ten temat jak najwięcej, by w razie podstępnego ataku lepiej sobie z nią poradzić.

  • Podstawy żywienia kota:  Dlaczego zbilansowanie karmy jest ważne

    Koty to bardzo wrażliwe i wymagające zwierzęta. Żeby były zdrowe, zadbane i pełne energii, powinny dostawać zbilansowane pożywienie, które zaspokoi wszystkie potrzeby ich organizmu. Sprawdźcie, jak karmić ulubieńca, aby mruczał z radości.

  • Makaron nie tuczy!

    Makaron należy do produktów spożywczych budzących emocje. Dlaczego? Ma swoich zagorzałych zwolenników, ale i równie zaciętych przeciwników.

  • Makaron nie tuczy: Porady żywieniowca

    Makaron należy do produktów spożywczych budzących emocje. Dlaczego? Ma swoich zagorzałych zwolenników, ale i równie zaciętych przeciwników.

  • Zbijać czy nie zbijać? Pytania o gorączkę

    ..., zdecyduje zlokalizowany w podwzgórzu ośrodek termoregulacyjny - nasz biologiczny termostat. Aby wytworzyć więcej ciepła, wysyła on sygnały nakazujące przyspieszenie tempa metabolizmu i jednocześnie(...)Gorączka jest jedną z naturalnych reakcji obronnych organizmu na czynniki mu zagrażające. Można o niej mówić, gdy temperatura ciała mierzona na zewnątrz, tj. pod pachą lub w pachwinie, przekroczy 38

Przepisy na temat: aby mięso nie było suche
  • Gotowanie na zapas pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze

    Kupowanie i gotowanie większych ilości jedzenia jest ekonomiczne. Istotne jednak, aby właściwie je przechowywać, żeby się nie psuło i nie straciło wartości odżywczych. Najpopularniejsze są pojemniki wykonane z plastiku, bo można w nich trzymać większość potraw oraz produktów.

  • Cała prawda o strączkowych

    ...i zachowania dobrej kondycji organizmu. Stanowi ponad 40 proc. suchej masy nasion strączków. Najwięcej zawiera go soja i soczewica, nieco mniej groch i fasola, najmniej ciecierzyca, ale różnice nie są(...) dłużej i lepiej trawione. Pozwala to na utrzymanie glikemii na stabilnym poziomie. Aby błonnik mógł dobrze "czyścić" jelita, trzeba dużo pić, najlepiej wody. Rośliny strączkowe zmniejszają ryzyko...

  • Przepis na idealną pieczeń

    ...mamy sposób, by tego uniknąć. Mięso na pieczeń Aby danie pięknie się przypiekło, mięso musi być świeże, czyli niemrożone! Proces mrożenia powoduje, że mięso wchłania dużo wilgoci, która będzie(...) nie będzie zbyt suche. Aromatyczny sos Nie wylewaj płynu, który powstanie w czasie pieczenia na dnie brytfanki. Jest on znakomitą bazą do sosu, który podkreśli smak domowej pieczeni.

  • Smaczne i zdrowe kąski

    ...1. Cieciorka - zawarte w niej białko przypomina proteiny mięsa i dlatego jest to warzywo szczególnie istotne w diecie wegetariańskiej. Suche nasiona cieciorki zamocz na 10 godzin w zimnej wodzie. Odcedź i gotuj w świeżej wodzie ok. 60 minut. Posól pod koniec gotowania. 2. Soczewica - czerwona lub zielona, to również bogactwo zdrowego białka. W 100 g jest aż 25 g białka. Do tego jest łatwa...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...: Ugotuj je w wywarze przed wlaniem zakwasu. W przeciwnym razie pozostaną twarde. Wyborne mięsa By było soczyste: Świeżo upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i odłóż na 15 min. Dzięki temu soki(...) dekoracja: Aby zabarwić lukier, dodaj do niego syrop malinowy, sok ze szpinaku lub szczyptę kurkumy wymieszanej z wodą. Bazie na cieście: Mazurek oblej polewą czekoladową. Ułóż na niej bazie - gałązki...

  • Jak gotuje Murakami?

    ...imbiru i sake. Ostudzić w bulionie, aby mięso było soczyste. Wystudzone mięso porwać na kawałki w słupki, oczywiście ze skórką. Przygotować warzywa: umyć i osuszyć sałatę, obrać i pokroić w słupki(...) byłoby żałosne: wejść do Denny's, nie spojrzeć nawet na menu i z miejsca zamówić sałatkę z kurczaka? Wyszłoby na to, że człowiek chodzi ciągle do Denny's tylko po to, żeby ją jeść. Dlatego otwieram...

  • Jesienne menu: wiejski obiad

    ...się z miasta, zaaranżuj otoczenie: ozdobne dynie, suche bukiety, kosze pełne dojrzałych, gruszek... Pieczeń wieprzowa Składniki na 6-8 porcji: - 1,75 - 2 kg pieczeni wieprzowej, - sól, pieprz, - pęczek włoszczyzny, - 1 łyżka miodu, - 500 ml bulionu, - 2-3 łyżeczki maki ziemniaczanej, - 2 łyżki żurawiny Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć. Skórkę naciąć w romby, natrzeć solą...