• Informacje na temat:

    agar

Artykuły na temat: agar
  • ...● 500 g malin ● 200 g jeżyn ● opakowanie galaretki o smaku malinowym ● 3 łyżeczki żelatyny (lub jej roślinnego odpowiednika – agaru) ● 400 ml śmietany kremówki ● 1/3 szklanki wody ● cukier puder do smaku...

  • Spód ● 250 g herbatników ● konfitura (np. czereśniowa, wiśniowa, malinowa) ● 100 g masła. Masa ● 700 g jogurtu natur. ● 200 g kremówki ● 3 łyżki cukru pudru ● 3 czubate łyżki żelatyny (lub roślinny agar) ● 1/2 szkl. mleka (może być roślinne). Wierzch ● 2 galaretki, np. wiśniowe lub czereśniowe (każda na 500 ml wody) ● 3 szkl. czereśni bez pestek...

  • Składniki: ● litr dowolnego soku owocowego, np. jabłkowego lub pomarańczowego (może być klarowny – wtedy galaretka będzie przezroczysta lub naturalnie mętny; możesz również użyć soku wyciśniętego świeżo z owoców) ● 4 płaskie łyżeczki agaru – roślinnego zamiennika żelatyny (łyżeczka na szklankę soku) ● opcjonalnie: cukier, stewia lub ksylitol do smaku, ale zwykle sok jest dostatecznie słodki...

  • ...• 10 brzoskwiń (mogą być z puszki) • 1 duże mango • 2 czubate łyżki agaru (wegetariańska żelatyna) • syrop klonowy albo 2 łyżki brązowego cukru • 3/4 szklanki wody • sok z 1/2 cytryny...

  • Składniki na 4 porcje: ● 2 puszki mleka kokosowego ● 100 ml kawy ● 4 łyżki cukru trzcinowego ● pół laski wanilii ● 3/4 łyżeczki agaru (rodzaj żelatyny) ● sól; SOS: ● 4 łyżki cukru brązowego ● 2 łyżki whisky ● pół łyżeczki sosu sojowego ● po pół gwiazdki anyżu i laski cynamonu ● po 4 goździki i ziarna kolendry ● 4 łyżki mocnej kawy.

  • ...● szklanka jogurtu naturalnego ● 1/2 szklanki jeżyn i 1/2 szklanki malin ● łyżeczka żelatyny (można użyć również jej roślinnego odpowiednika – agaru) ● ksylitol, miód, stewia lub cukier do smaku ● 1/4 szklanki gorącej wody ●dowolna dekoracja, np.: orzeszki piniowe, listki mięty lub melisy, owoce z konfitury, sok owocowy do polania gotowego deseru...

  • Pianka malinowo-jagodowa

    Spód ● 150 g suszonych daktyli ● 150 g orzechów włoskich ● 100 g czekolady gorzkiej ● 1-2 łyżki soku z pomarańczy ● skórka otarta z jednej pomarańczy. Masa ● ok. 200 g malin ● 100 g jagód ● szkl. kremówki ● 2 serki homogenizowane waniliowe ●3 łyżki cukru wanil. ● 2 łyżki żelatyny (lub agaru).

  • Serniczek owocowy raj

    Spód ● 3 szklanki płatków kukurydzianych ● 100 g ciastek maślanych ● 80 g stopionego masła. Masa ●1 kg sera śmietankowego lub homogenizowanego ●300-400 g śmietanki kremówki ●2 pełne łyżki żelatyny (możesz zastąpić ją agarem) ●350-400 g słodzonego mleka skondensowanego ●szklanka mleka w proszku ●świeże owoce – np. czereśnie, maliny, jagody, porzeczki.

  • ...● 200 ml mleka ● 100 ml kremówki ● 2 łyżki cukru (lub do smaku) ●1/2 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej ● 3 listki żelatyny (możesz zastąpić ją wegańskim agarem) ● ok. 200 truskawek (po zmiksowaniu powstanie z nich ok. 100 ml musu) + truskawki do udekorowania; jako ozdoba także mogą przydać się: ● listki melisy lub mięty ● skórka starta z wyszorowanej cytryny.

  • Spód ● 150 g herbatników w gorzkiej czekoladzie ● 70 g orzechów włoskich ● 40 g masła. Masa i dekoracja ● 500 g świeżych truskawek ● 2 łyżki soku z cytryny ●szklanka jogurtu naturalnego ●szklanka kremówki ● 1/4 szklanki miodu ● 3 łyżki cukru (albo mniej lub więcej, zależnie od słodkości owoców) ● 2,5 łyżki żelatyny (zamiast niej możesz użyć roślinnego odpowiednika: agaru) ● 1/4 szklanki...

Przepisy na temat: agar
  • Panna cotta z musem

    Sposób przygotowania 1. Żelatynę namocz w wodzie. Śmietankę z mlekiem, cukrem i wanilią podgrzej w rondelku do granicy zagotowania. Dodaj osączoną żelatynę. Dokładnie  wymieszaj. (Jeśli wybrałaś agar, zagotuj go z ww. składnikami; ma on też taką zaletę, że jeśli deser dobrze nie zastygnie, możesz ponownie go zagrzać, dodać więcej agaru i znowu zastudzić, co nie jest możliwe w przypadku żelatyny...

  • Serniczek bez sera

    ...kokosowego, dodaj agar i podgrzewaj, mieszając. Gdy masa się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj minutę. Przelej do masy z tofu, dodaj barwnik herbaciany, zmiksuj. Wylej na spód. Wstaw do lodówki. 

  • Domowej roboty owocowe żelki bez cukru i bez... żelatyny

    ...i podgrzewamy je aż się zagotują. Do musu z mango dodajemy 2 łyżeczki agar-agar i mieszamy aż się rozpuści. Resztę substancji żelującej rozpuszczamy w musie malinowym. Wystarczy jeszcze przelać musy do...

  • Bezglutenowe ciasto bez pieczenia

    Sposób przygotowania Wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu ciasta umieszczamy w misie malaksera (z ostrzem w kształcie S) i dokładnie mielimy aż się połączą. Powinniśmy uzyskać masę, jak na kruche ciasto. Następnie wyklejamy nimi formę do ciasta, zostawiając wyższe brzegi.  Jedną łyżeczkę agaru zagotowujemy w 1/3 szklanki wody. Wlewamy do musu jabłkowego, mieszamy i wylewamy mus na...

Dyskusje na temat: agar