• Informacje na temat:

    ajvar mięso

Artykuły na temat: ajvar mięso
  • .... Przełóż je do garnka i wlej oliwę. Duś na niewielkim ogniu przez kilka godzin, aby ajvar był gęsty. Pięć minut przed końcem duszenia pastę dopraw solą oraz octami winnym i balsamicznym.

  • Macedoński ajvar

    ...najgrubszych oczkach. Przełóż je do garnka i wlej oliwę. Duś na niewielkim ogniu przez kilka godzin, aby ajvar był gęsty. Pięć minut przed końcem duszenia pastę dopraw solą oraz octami winnym...

  • Domowy sposób na Ajvar

    Ajvar to najczęściej wybierana pasta warzywna w słonecznej Chorwacji, jak również smak wakacji towarzyszący wspomnieniom tych, którzy mieli okazję chociaż raz odwiedzić Bałkany.

  • Składniki: główka kapusty, 0,5 kg mięsa mielonego, szklanka ryżu, 3 plastry suszonych pomidorów, łyżeczka bazylii, ząbek czosnku, sól, pieprz. Sos: 2,5 l bulionu warzywnego, mały słoik sosu ajvar (przetarte bakłażany i papryka, można go zrobić samemu), 3 marchwie. 

  • Składniki na 4 porcje: 5 żółtych papryk, 2 duże cebule, 60 dag mielonej wieprzowiny, 2 szklanki bulionu, 30 dag ryżu, 3 łyżki bałkańskiego sosu ajvar, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 4 ząbki czosnku, 1 sucha kajzerka, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, papryka, tymianek...

  • Składniki na 4 porcje: 1 średnia cebula, 1 puszka (425 ml) sałatki meksykańskiej z fasolą i kukurydzą, 75 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 1 łyżka pasty typu ajvar, sól, pieprz, 50 dag pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek kolendry, 2 łyżki oliwy, 10 dag chipsów kukurydzianych, słodka czerwona papryka w proszku...

  • Składniki na 3-4 porcje: 50 dag mielonego mięsa wołowego (z łopatki lub karkówki), 1 łyżka ostrej musztardy, 3 łyżki pasty ajvar, 1 średnia biała cebula, 1 średnia czerwona cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka przyprawy typu vegeta, 1 łyżka mielonego pieprzu np. ziołowego, 1 łyżka słodkiej lub ostrej mielonej papryki, 50-100 ml gazowanej wody, po 1 łyżeczce tymianku i cząbru lub zioła prowansalskie...

  • Składniki na 5 porcji: 50 dag tłustego mięsa wołowego bez kości, 10 dag ryżu, 2 średnie cebule, 1 łyżka mąki, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki pasty ajvar, ½ strąka czerwonej papryki, 3 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach, po ¼ łyżeczki suszonej bazylii, kopru, natki pietruszki, cząbru, mięty, po ½ łyżeczki majeranku i kolendry, ¾ łyżeczki ostrej papryki...

  • Ćevapčići z grilla po chorwacku

    Składniki: 400 g mielonej cielęciny 200 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka Vegety oliwa Składniki na sos: 200 g Ajvaru łagodnego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Mięso przełożyć do głębokiej miski, dodać pokrojoną cebulę, jajka, Vegetę oraz wcześniej namoczoną w wodzie...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    ...prowansalskie, sól, 1 łyżka oleju. Do miski włóż mięso, dodaj musztardę, pastę ajvar, drobno posiekane cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę, vegetę, pieprz i przyprawy. Mieszając, dolewaj wodę. Na(...) patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Wystudź. Do miski włóż mięso, ryż, posiekaną zieleninę, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, ostrą paprykę oraz...