• Informacje na temat:

    ajvar mięso

Artykuły na temat: ajvar mięso
  • .... Przełóż je do garnka i wlej oliwę. Duś na niewielkim ogniu przez kilka godzin, aby ajvar był gęsty. Pięć minut przed końcem duszenia pastę dopraw solą oraz octami winnym i balsamicznym.

  • Macedoński ajvar

    ...najgrubszych oczkach. Przełóż je do garnka i wlej oliwę. Duś na niewielkim ogniu przez kilka godzin, aby ajvar był gęsty. Pięć minut przed końcem duszenia pastę dopraw solą oraz octami winnym...

  • Domowy sposób na Ajvar

    Ajvar to najczęściej wybierana pasta warzywna w słonecznej Chorwacji, jak również smak wakacji towarzyszący wspomnieniom tych, którzy mieli okazję chociaż raz odwiedzić Bałkany.

  • Składniki: główka kapusty, 0,5 kg mięsa mielonego, szklanka ryżu, 3 plastry suszonych pomidorów, łyżeczka bazylii, ząbek czosnku, sól, pieprz. Sos: 2,5 l bulionu warzywnego, mały słoik sosu ajvar (przetarte bakłażany i papryka, można go zrobić samemu), 3 marchwie. 

  • Składniki na 4 porcje: 5 żółtych papryk, 2 duże cebule, 60 dag mielonej wieprzowiny, 2 szklanki bulionu, 30 dag ryżu, 3 łyżki bałkańskiego sosu ajvar, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 4 ząbki czosnku, 1 sucha kajzerka, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, papryka, tymianek...

  • Składniki na 4 porcje: 1 średnia cebula, 1 puszka (425 ml) sałatki meksykańskiej z fasolą i kukurydzą, 75 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 1 łyżka pasty typu ajvar, sól, pieprz, 50 dag pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek kolendry, 2 łyżki oliwy, 10 dag chipsów kukurydzianych, słodka czerwona papryka w proszku...

  • Składniki na 3-4 porcje: 50 dag mielonego mięsa wołowego (z łopatki lub karkówki), 1 łyżka ostrej musztardy, 3 łyżki pasty ajvar, 1 średnia biała cebula, 1 średnia czerwona cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka przyprawy typu vegeta, 1 łyżka mielonego pieprzu np. ziołowego, 1 łyżka słodkiej lub ostrej mielonej papryki, 50-100 ml gazowanej wody, po 1 łyżeczce tymianku i cząbru lub zioła prowansalskie...

  • Składniki na 5 porcji: 50 dag tłustego mięsa wołowego bez kości, 10 dag ryżu, 2 średnie cebule, 1 łyżka mąki, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki pasty ajvar, ½ strąka czerwonej papryki, 3 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach, po ¼ łyżeczki suszonej bazylii, kopru, natki pietruszki, cząbru, mięty, po ½ łyżeczki majeranku i kolendry, ¾ łyżeczki ostrej papryki...

  • Ćevapčići z grilla po chorwacku

    Składniki: 400 g mielonej cielęciny 200 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka Vegety oliwa Składniki na sos: 200 g Ajvaru łagodnego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Mięso przełożyć do głębokiej miski, dodać pokrojoną cebulę, jajka, Vegetę oraz wcześniej namoczoną w wodzie...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    ...prowansalskie, sól, 1 łyżka oleju. Do miski włóż mięso, dodaj musztardę, pastę ajvar, drobno posiekane cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę, vegetę, pieprz i przyprawy. Mieszając, dolewaj wodę. Na(...) patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Wystudź. Do miski włóż mięso, ryż, posiekaną zieleninę, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, ostrą paprykę oraz...

Przepisy na temat: ajvar mięso
  • Rozgrzewająca zupa na jesień i zimę

    Sposób przygotowania Pokrojone mięso umieść w rondlu, zalej 2 litrami wody i zagotuj. Dodaj kolendrę i gotuj kolejne 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekane pomidory, papryczki, orzechy i ajvar. Następnie posól i duś kilka minut. Dolej pół szklanki wywaru z mięsa i dokładnie wymieszaj. Całość dodaj do mięsa wraz z ryżem i gotuj ok...