• Informacje na temat:

    ajwar

Artykuły na temat: ajwar
  • Składniki: 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 bakłażany, 4 kg czerwonej papryki, 10 dag cebuli, 8 ząbków czosnku, papryczka chili, po 2 łyżeczki czubricy, soli, papryki, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki octu winnego, cukier, 8 łyżek oleju.

  • Składniki: 300 g łososia, cebula, łyżeczka majeranku, ząbek czosnku, 4 gałązki koperku, sól, pół cytryny, przyprawa do ryby, 10 pomidorków koktajlowych, bakłażan, kilka liści sałaty, 3 łyżki pasty ajwar.

  • Składniki: 200 g ryżu, 2 cebule, 75 g ementalera, kostka bulionu, 125 g ajwaru, 150 g mrożonego groszku, po 1/2 pęczka szczypiorku i pietruszki, 2 łyżki oleju.

  • Składniki na 8 porcji: 8 kotletów z mięsa jagnięcego,  20 dag sera feta, 1 puszka krojonych pomidorów,1 łyżka przecieru pomidorowego, 2 papryki, 2 cebule, 8 łyżek sosu ajwar,8 oliwek, 300 ml bulionu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, kumin, papryka, cukier, oliwa do smażenia, natka pietruszki...

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag makaronu, np. kolanka, 12 dag mrożonego groszku, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 2 małe cebule, 40 dag filetów z kurczaka, 15 dag kabanosów, 600 ml bulionu, 5 gałązek tymianku, 2 ząbki czosnku, 5 dag pikantnej pasty ajwar, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól.

  • Skład na 8 porcji: ● 4 sznycle z indyka ● 4 łyżki mąki ● 100 g bułki tartej ● 2 jajka ● 1/2 pęczka pietruszki ● papryczka chili ● 100 g suszonych moreli ● 1–2 łyżki ajwaru (pasty z ostrej papryki) ● sok z 1/2 cytryny ● 50 ml soku jabłkowego ● sól i pieprz do smaku ● olej do smażenia.

  • Roladki z kurczaka z papryką

    Składniki na 4 porcje: 8 kotlecików z piersi kurczaka, po 2 czerwone i żółte papryki, 1/2 pęczka grubego szczypiorku, 1 łyżka bułki tartej, po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i czosnku granulowanego, po szczypcie oregano i kurkumy, 3 łyżki paprykowo-pomidorowej pasty ajwar lub pasty pomidorowej, 2 łyżki śmietany 18%, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, szczypta...

  • ...●3 jajka ●sól, świeżo mielony pieprz ●ok. 2 łyżki mleka ●szczypiorek ●masło do smażenia omletów ●4 plasterki bekonu ●sałata ●pomidor ●2 pełnoziarniste bagietki ●ajwar jako dodatek...

  • Składniki: 2 cebule, olej, 75 dag kiszonej kapusty, 125 ml białego wina, jajko, 1 l bulionu , 1 czerwona papryka, ajwar, 30 dag mięsa mielonego, bułka tarta, pieprz, 20 dag kabanosów, majeranek, cukier, bazylia.

  • Składniki na 4 porcje: 60 dag ugotowanych w całości i ostudzonych ziemniaków, 3 niewielkie różnokolorowe papryki, duży por, 15 dag suchej kiełbasy, olej do smażenia, 3 łyżki ajwaru (przecieru z papryki i bakłażana), sól, pieprz.

Przepisy na temat: ajwar
  • Roladki z tortilli z korniszonami

    Sposób przygotowania Awokado, cebulę, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sok z limonki oraz szczyptę soli i pieprzu zmiksuj na gładki sos. Pierś kurczaka zamarynuj w soli, pieprzu, majeranku i paście z pieczonej papryki. Grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. Pokrój w drobniejsze paski. Paprykę oraz sałatę pokrój w paski. Tortille podgrzej, rozsmaruj na nich równomiernie ajwar. Na jednym...

  • Jesienny kociołek

    ...i dorzuć do kapusty. Dopraw pastą ajwar, kurkumą i szczyptą pieprzu. Duś kolejne 30 minut.  3. Papryki umyj, osusz i ew. wytnij pestki. Pokrój na paseczki. Dołóż do bigosu. Zwiększ ogień i gotuj bez...

  • Udka z kurczaka w ziołach

    Składniki: 5 ćwiartek kurczaka 4 łyżki łagodnego ajwaru (bałkańska pasta warzywna) przyprawa do kurczaka 2 łyżki suszonego lubczyk 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżki świeżej natki(...) nie powkładaj pokrojone ziemniaki. Każdy kawałek kurczaka posmaruj ajwarem. Całość oprósz solą i pieprzem. Przykryj blaszkę folią. Piecz w 200°C ok. 60 min albo do miękkości mięsa. Pod koniec zdejmij...

  • Gnocchi ze słodkimi ziemniakami

    Sposób przygotowania 1. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce z małymi otworami. Mięso wymieszaj z cebulą, jajkiem, ajwarem (możesz zastąpić go ostrym keczupem), bułką tartą, obranym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiaj przez kilka minut, dolewając 2 łyżeczki bardzo zimnej wody - klopsiki będą pulchniejsze. Uformuj małe, nierówne kuleczki i wrzuć je na podgrzany...

  • Aromatyczne kuleczki

    Sposób przygotowania 1. Sos: rozetrzyj ser z sokiem z cytryny i z 1 łyżką oleju. Dodaj miód i powoli wlewaj resztę oleju, stale ucierając lub miksując. Dopraw pieprzem, zostaw w temperaturze pokojowej. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do sosu łyżkę ostrego ajwaru lub keczupu.  2. Poprzedniego wieczoru przepłucz cieciorkę na sitku i zalej wodą. Przez noc napęcznieje, więc woda musi sięgać...

  • Piwne zawijasy z kolendrą i dymką

    ...też podać je na zimno, jako przystawkę. Każdy zawijasek owiń długim, cienkim szczypiorkiem i zwiąż. Podawaj oprószone posiekanymi i podprażonymi orzeszkami ziemnymi, z ostrym ajwarem.

  • Udka z gruzińskiej kuchni

    Sposób przygotowania 1. Mięso (możesz też użyć innych części kurczaka, także pokrojoną na kawałki całą tuszkę) umyj i osusz. Natrzyj solą. Rozgrzej masło, a gdy zacznie brązowieć zdejmij patelnię z ognia i włóż mięso. Znów podgrzej i obsmaż z każdej strony. Mięso przełóż do miski, by ostygło. Natrzyj je ajwarem wymieszanym z oliwą. Odstaw na 2-3 godziny.  2. Na tej samej patelni podsmaż...

  • Puszysta minipizza z mięsnym sosem i oscypkiem

    ...blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj je ajwarem. Przykryj mięsnym sosem z warzywami. Posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz 20-25 minut.

  • Ziemniaczana patelnia

    Składniki: - 60 dag wczorajszych ugotowanych ziemniaków, - 3 różnokolorowe papryki, - duży por, - 15 dag podeschniętej kiełbasy, - olej do smażenia, - 3 łyżki Ajwaru Przygotowanie: Ziemniaki pokrój w grube plastry, paprykę na kawałki, a kiełbasę i por w skośne plasterki. Na oleju przysmaż najpierw ziemniaki. Dodaj kiełbasę, por i paprykę. Smaż 5 min. mieszając. Dodaj Ajwar oraz...

  • Przyjęcie w wersji mini

    ...greckiego, 1 cytryna słoik delikatnego ajwaru paprykowego, 40 ml wódki ouzo lub sambucca, patyki do szaszłyków Ser pokrój w spore słupki i przełóż do miski. Następnie dokładnie posiekaj tymianek i wymieszaj go z oliwą. Po chwili zalej ser i pozostaw go na pół godziny. Jogurt grecki wymieszaj z pastą ajwar, startą skórką z cytryny, czerwonym pieprzem oraz wódką. Dopraw solą i pieprzem. Ser...

Dyskusje na temat: ajwar