• Informacje na temat:

    aksamitny krem z cebuli

Artykuły na temat: aksamitny krem z cebuli
  • ...pieczarki, poddusić pod przykryciem, doprawić solą i pieprzem. Część pieczarek odłożyć do dekoracji zupy, resztę zmiksować na idealnie gładki krem z bulionem drobiowym. 2. 150 ml śmietany dokładnie wymieszać z niewielką porcją lekko wystudzonej zupy i tak zahartowaną wlać do garnka, wymieszać z całością zupy. Dzięki temu śmietana się nie zwarzy. 3. Krem pieczarkowy podawać najlepiej w bulionówkach...

  • Składniki na 6 porcji: • 2 kg miąższu z dyni • 2 ziemniaki • cebula • litr bulionu drobiowego • sok z pomarańczy • po pół łyżeczki mielonego imbiru i ostrej papryki • 4 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki miodu • zioła do dekoracji • olej kokosowy

  • ...❶ W garnku rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij posiekaną cebulę, wraz z czosnkiem. ❷ Dodaj pokrojoną dynię oraz bataty, chwilę przesmaż, po czym dolej bulion. ❸ Dosyp po szczypcie przypraw i gotuj na wolnym ogniu około pół godziny do momentu, aż warzywa będą całkiem miękkie. ❹ Dolej mleko kokosowe i zmiksuj zupę na gładki krem. W razie potrzeby dopraw do smaku. Czas przygotowania: 60 min...

  • Aksamitna zupa krem z cukinii

    Składniki: ● 5 cukinii ● 700 ml bulionu warzywnego ● 1 cebula ● 1 ziemniak ● 2 ząbki czosnku ● 100 g serka topionego śmietankowego ● oliwa ● sól ● pieprz.

  • Aksamitny krem z borowików

    Składniki na 6 porcji: 5–6 dag suszonych borowików, 20 dag świeżych borowików (mogą być mrożone), 1 cebula, 4 łyżki masła, 1 kostka bulionu grzybowego, 1/2 szklanki mleka, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 2/3 szklanki śmietany 30 proc., sól, mielony biały pieprz.

  • Aksamitna zupa borowikowa

    Składniki na 6 porcji: 5–6 dag suszonych borowików (najlepiej same kapelusze), 20 dag mrożonych borowików, 1 średnia cebula, 4 łyżki masła,1 kostka bulionu grzybowego, 1/2 szkl. mleka, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 2/3 szkl. śmietany kremówki, sól, mielony biały pieprz. Do dekoracji: czerwony pieprz, trochę oleju i świeże zioła.

  • ..., rukolę i zioła. Gotuj 10 minut, aż brokuły zaczną się rozpadać. Zdejmij z gazu, zmiksuj na krem. Do kubka ze śmietaną wlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i dolej do garnka. 3. Pod sam koniec...

  • Składniki na 4 porcje : 60 dag dyni piżmowej, 2 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 100 ml kremówki 30 proc., 5 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła.

  • Składniki na 6 porcji: 2–3 spore młode selery, 1 pęczek rzodkiewek, 40 dag ziemniaków, 10 dag wędzonego boczku, 6 szkl. bulionu warzywnego, 2/3 szkl. kwaśnej śmietany, 1 op. rzeżuchy, 1 mała cebula (najlepiej dymka), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka masła ostra przyprawa curry w proszku sól, pieprz

  • Krem z ziemniaków

    ...5-8 minut. 4. Parówki wyjmij z zupy, lekko przestudź, pokrój w plasterki. Garnek zdejmij z ognia. Zmiksuj zupę na gładki i aksamitny krem. Ponownie ustaw na palniku. Dodaj śmietanę, wymieszaj starannie. Nie gotuj. 5. Zmiksowaną zupę-krem dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, odrobiną octu, świeżo startą gałką muszkatołową oraz przyprawą do zup w płynie. Przed podaniem wrzuć pokrojone...

Przepisy na temat: aksamitny krem z cebuli
  • Aksamitna zupa - krem

    Składniki: 60 dag dyni piżmowej 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 100 ml kremówki 30 proc. 5 dag żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa, zioła(...) na średnim ogniu 10 minut. Dodaj pokrojony miąższ dyni. 3. Zupę gotuj jeszcze 10 min. Wlej kremówkę. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj...

  • Krem kukurydziany z curry i kolendrą

    ...listków kolendry odłóż do dekoracji, a pozostałe wsyp do zupy i zmiksuj wszystko na aksamitny jednolity krem. 4. Przypraw sosem sojowym i pieprzem, ew. dodaj jeszcze szczyptę soli, ale sprawdź, czy jest...

  • Jak mus to mus - najzdrowiej z awokado i kaszy jaglanej

    ...limonki, pół albo nawet cały ząbek czosnku, 1/2 czerwonej cebuli, dwie szczypty soli morskiej lub himalajskiej, 1/3 szklanki wody mineralnej opcjonalnie - świeża kolendra lub bazylia (opcjonalnie). Oto(...) suszonego pomidora z zalewy" - podpowiada. Następnie składniki należy doprawić solą i blendować, aby uzyskać gładki krem. "Mus jaglany serwuj z migdałami uprażonymi na suchej patelni z dodatkiem szczypty...

  • Jedz na zdrowie i nie daj się infekcjom. Jesienna dieta na odporność

    ...zwiększających odporność składników. Tak jak w przypadku kremu marchewkowo-imbirowego z soczewicą, który znalazł się w książce "Apetyt na wege" i jest dostępny także na platformie Cookidoo. Jakie właściwości(...) odporność), a przede wszystkim białka. Zawarte w soczewicy związki chemiczne - taniny działają przeciwbakteryjnie. Krem marchewkowo - imbirowy z soczewicą Sposób przygotowania: 1 . Na...

  • Słodkie, soczyste ziarna. Czyli kukurydza w kuchni

    Kukurydziana zupa krem Na przystawkę polecamy aksamitną, lekko pikantną zupę-krem z kukurydzy. Smakuje nieziemsko i - uwaga - zaostrza apetyt! Składniki: 2 duże kukurydze, 125 g serka ricotta, 1/3 kostki masła, 1 cebula, ząbek czosnku, łyżeczka ostrej papryki, 3-4 szklanki wody, sól, 2 łyżki oliwy; Przygotowanie: Kukurydzę musimy przekroić w poprzek na pół. Z każdej połowy odcinamy...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...fava - krem z suszonego bobu, drobniejszego od grochu i wyglądem przypominającego soczewicę, gotowanego i ucieranego z oliwą - specjalność wyspy Santorini (tę pastę przyrządza się również z grochu...