• Informacje na temat:

    ala kremówka

Artykuły na temat: ala kremówka
  • Składniki na 12 porcji: 2 paczki gotowego ciasta francuskiego, 1 słoik drylowanych wiśni w kompocie lub 40 dag mrożonych, 3 łyżki drobnego cukru, 1 l śmietanki 30 proc., 1 szklanka cukru pudru, 25 dag serka mascarpone, 2 łyżki likieru, np. amaretto, 2,5 łyżki żelatyny, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier puder do dekoracji, cynamon.

  • Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki oleju, sól, 1/2 kg półtłustego twarogu, 1 żółtko, 1 op. cukru waniliowego, 6 łyżek cukru, cynamon, skórka cytrynowa, maliny, 200 ml kremówki

  • ✔Przepis podstawowy Do rondelka wlej 2 szklanki mleka. Dodaj 5 łyżek śmietanki kremówki oraz 1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Połam na kawałeczki po...

  • Składniki: 6 wydrążonych jabłek • 80 g masła • 1/3 szklanki rodzynek • 6 lasek cynamonu • pół szklanki syropu klonowego. Dodatek: opakowanie sera ricotta • łyżka kremówki • łyżka syropu klonowego • 1/4 łyżka cynamonu.

  • Składniki: ● 2 tabliczki gorzkiej czekolady ● 200 ml śmietany kremówki ● 3 jajka ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżka brandy (opcjonalnie) ● wiórki czekoladowe do dekoracji.

  • Składniki: pół litra śmietany kremówki, 2 opakowania galaretki cytrynowej, opakowanie galaretki truskawkowej.

  • Ciastka: ●300 g mąki ●200 g mocno schłodzonego masła ●100 g cukru pudru ●żółtko ●szczypta soli ●łyżka niesłodkiego kakao. Na wierzch: ●słoik dżemu lub marmolady pomarańczowej ●400 ml śmietany kremówki ●cukier waniliowy do smaku ●3-4 pomarańcze (ale mogą być też mandarynki – 3 zamiast jednej pomarańczy)

  • Składniki: batat (słodki ziemniak), obrany 3 jajka, 1/4 szklanki cukru pudru (plus dodatkowo łyżka), 1 i 1/4 szklanki kremówki, 1/4 łyżeczki esencji waniliowej, szczypta mielonego cynamonu.

  • Składniki: 3 żółtka, laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 250 ml kremówki, 6 łyżek cukru.

  • Składniki na 12 porcji. Ciasto: 5 jajek, 2/3 szkl. cukru, po 1/2 szkl. kakao i mąki tortowej, cukier do posypania ściereczki. Nadzienie: 6 łyżek likieru wiśniowego, 30 dag wiśni z kompotu (bez pestek), 300 ml kremówki, 1/3 szkl. cukru, 2 łyżeczki żelatyny. Wierzch: 300 ml kremówki, po 1 łyżce kawy rozpuszcz. i słodkiego kakao, 2 op. śmietan-fixu.

Przepisy na temat: ala kremówka
  • Wiedeński piegusek z wafelkami czekoladowymi

    Klasyczny domowy sernik w całej okazałości, ale tym razem z niezwykłymi dodatkami w środku. Jego wyjątkowy smak wart jest złamania każdej diety!

  • Jogurtowy marmurek z mango

    Prezentuje się wyjątkowo pięknie, ale to nie jedyna jego zaleta! Przepis możesz dowolnie modyfikować i zamiast mango dodać inne owoce – maliny, truskawki albo brzoskwinie z puszki!

  • Egoztyczny z masą na maślance

    ...w malakserze na mus. Śmietanę ubij na sztywno z pozostałym cukrem, delikatnie połącz z maślanką. 3. Zimne ciasto rozetnij na 3 blaty. Kilka łyżek wody podgrzej, rozpuść w niej żelatynę. Masę...

  • Lukrowany placek z imbirem

    Przepis na to ciasto możesz łatwo zmienić. Wystarczy, że masę jabłkową wymieszasz np. z dżemem pomarańczowym. Szarlotka będzie smakowała nieco inaczej, ale równie dobrze!

  • Przepyszny sernik dyniowy z galaretką z czarnej porzeczki

    ...przygotowujemy z 1 kg tłustego twarogu sernikowego, 300 g miąższu z dyni, 100 ml śmietanki kremówki (30 proc.), półtorej szklanki cukru, 4 jajek, 3 żółtek oraz skórki startej z pomarańczy. Galaretkę(...), a później przełożyć do lodówki. Owoce trzeba rozgnieść i zagotować. Po 10 minutach, przecisnąć przez sito. Do soku dodać cynamon, cukier i gotować na małym ogniu przez ok. 20 min. Galaretkę wystudzić...

  • Pyszne lody na bazie zielonej herbaty

    Zielona herbata to nie tylko bazowy składnik doskonałego naparu, ale również świetny produkt, dzięki któremu możemy stworzyć pyszne i orzeźwiające desery o niespotykanym smaku. Jednym z nich są lody orientalne, które w prosty sposób możemy przyrządzić samodzielnie w domowym zaciszu, jeśli będziemy mieli ochotę na coś słodkiego. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali prosty przepis na ten pyszny deser.

  • Klasyczny zestaw francuski

    Salade de chèvre chaud (sałata z kozim serem) to bardzo popularna we Francji przystawka, która może występować w wielu odmianach, ale podstawę stanowią zawsze sałata, roztopiony ser kozi i sos winegret.

  • Ulubione dania papieża Benedykta XVI

    Kiedy papież Jan Paweł II wspomniał o kremówkach, ludzie oszaleli na punkcie ciastek, które od tamtej pory najczęściej są sprzedawane jako "wadowickie". A jakie są preferencje kulinarne Benedykta XVI?

  • Ekspresowy tort z kremem czekoladowym i wiśniami.

    Babcia i Dziadek to wyjątkowe osoby. Łączymy z nimi wiele sentymentalnych wspomnień i równie często są naszymi autorytetami. Dlatego warto podarować im prezent prosto z serca. Poświęćmy chwilę czasu na przygotowanie prostego, ale efektownego tortu z wiśniami i czekoladowym kremem. Taki autorski prezent na pewno zrobi wrażenie na każdej Babci i Dziadku!

  • Tajemniczy składnik zup - ocet

    Kończące się zapasy warzyw korzeniowych i rozpoczynający się sezon na nowalijki to doskonały czas na zmianę diety. Korzystając z dobrodziejstw natury warto pokusić się o przygotowanie lekkich zup. Są one nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Aby nadać im jeszcze ciekawszego smaku, warto mieć pod ręką ocet – już kilka kropel tego sekretnego składnika sprawi, że każda zupa zachwyci nas wyjątkowym aromatem.