• Informacje na temat:

    awokado a la guacamole

Artykuły na temat: awokado a la guacamole
  • Guacamole - samo zdrowie

    Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Dziś, dzięki popularności kuchni meksykańskiej, cieszy się ono powodzeniem na całym świecie. Doceniane jest nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne.

  • Składniki: pomidor, 2 limonki , 3 dojrzałe awokado, 1/2 czerwonej cebuli, odrobina startego kminku, papryczka chili, łyżeczka świeżej kolendry, sól, pieprz...

  • Awokado

    Ma swoich wiernych wielbicieli, ale nie brakuje też głosów, że smakuje nijako. Bo awokado nie jest solistą i potrzebuje dobrego towarzystwa. Warto się w nim rozsmakować, bo jest naprawdę zdrowe!

  • Guacamole - tak nazywa się pyszne smarowidło, najlepsze do pieczywa tostowego lub świeżej bułki. Aby przygotować pastę dojrzałe awokado...

  • Składniki: 1 dojrzałe awokado, 1 cytryna, 10 dag miękkiego sera pleśniowego, 12 plastrów wędzonego łososia, sól, czerwony kawior, koperek, biały pieprz.

  • Składniki: 2 miękkie awokado, wyciśnięty sok z limonki, połówka papryczki chili, ząbek czosnku, szalotka...

  • ...• 1 duże awokado • sok z 1/2 limonki • garść świeżej posiekanej kolendry • 1/2 małej czerwonej cebuli • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) • 1-2 łyżki oliwy z oliwek • 1 ząbek czosnku • szczypta soli i pieprzu...

  • Tortille omletowe z guacamole

    Przygotowanie: Awokado rozgniatamy z wyciśniętym czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu oraz pokrojoną bazylią. Jajko mieszamy trzepaczką, dodajemy posiekaną zieleninę, szczyptę soli i pieprzu oraz otręby. Wlewamy masę na patelnię z oliwą/olejem i smażymy na małym ogniu pod przykryciem, żeby omlet ściął się bez przewracania. Gotowy placek smarujemy pastą z awokado i układamy plastry pomidora oraz...

  • Odżywcze awokado

    Robiłaś guacamole, została ci odrobina awokado? Zrób z tego maseczkę!

  • Awokado. Przyspiesz jego dojrzewanie

    Potrzebujesz natychmiast miękkiego awokado do zrobienia sosu guacamole? Są na to sposoby.

Wideo na temat: awokado a la guacamole
  • Zmysłowe smaki: Guacamole – meksykański dip z awokado

    Awokado ma wiele zastosowań, a dzięki neutralnemu smakowi doskonale sprawdza się zarówno, jako składnik kremu czekoladowego, jak i baza wytrawnych past kanapkowych. Guacamole, czyli popularne danie kuchni meksykańskiej, to pyszny, świeży dip. Poznajcie najlepszy przepis! Guacamole – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Guacamole – meksykański dip z awokado

    Awokado ma wiele zastosowań, a dzięki neutralnemu smakowi doskonale sprawdza się zarówno, jako składnik kremu czekoladowego, jak i baza wytrawnych past kanapkowych. Guacamole, czyli popularne danie kuchni meksykańskiej, to pyszny, świeży dip. Poznajcie najlepszy przepis! Guacamole – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Ahuaca-Mulli – azteckie guacamole

    Ahuaca-mulli to potrawa znana od bardzo dawna w imperium Azteków i oznaczała dosłownie sos z awokado, gdyż ten starożytny owoc znany był Aztekom jako Ahuacatl. Potrawa ta przetrwała do czasów obecnych i znamy ją pod nazwą guacamole.

Przepisy na temat: awokado a la guacamole
  • Guacamole

    Czyli pasta z awokado. Łatwa w przygotowaniu świetnie sprawdzi się np. w roli przystawki.

  • Nachosy z guacamole

    Sposób przygotowania Tortille kroimy na trójkąty i wkładamy do piekarnika lub podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę. Miąższ blendujemy razem z czosnkiem, sokiem z limonki i przyprawami na jednolitą masę. Guacamole wkładamy do miseczki i podajemy razem z nachosami. Smacznego!

  • Jak zrobić guacamole?

    Guacamole, pyszną przekąskę z awokado, każdy może sam przyrządzić w domu. Kasia Meller, autorka książki " W kuchni Mamy i córki" podaje sprawdzony przepis.

  • Awokado

    Ma swoich wiernych wielbicieli, ale nie brakuje też głosów, że smakuje nijako. Bo awokado nie jest solistą i potrzebuje dobrego towarzystwa. Warto się w nim rozsmakować, bo jest naprawdę zdrowe!

  • Mini hot-dogi z guacamole

    Sposób przygotowania Oba awokada przekroić na pół, wyciągnąć pestki, a następnie miąższ łyżką. ½ cebuli i czosnek obrać, pokroić w plastry. Kolendrę posiekać. Wszystkie składniki zmiksować z awokado(...) z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Parówki podgrzać, umieścić w bułkach do mini hot-dogów, wypełnić salsą pomidorową i przygotowanym wcześniej guacamole.

  • Guacamole - pasta z awokado

    Guacamole - tak nazywa się pyszne smarowidło, najlepsze do pieczywa tostowego lub świeżej bułki. Składniki: awokado ząbek czosnku szczypta soli łyżka soli z cytryny lub limonki pieprz pomidor (opcjonalnie) Przygotowanie:  Aby przygotować pastę dojrzałe awokado umyj, przekrój i wyjmij pestkę. Obierz, pokrój na małe cząstki. Dodaj posiekany lub starty ząbek czosnku, szczyptę soli...

  • Egzotyczny owoc: Awokado

    ...na godzinę. Guacamole Awokado zmiksuj z sokiem z limonki i oliwą - tak, by pozostawić grudki. Dodaj posiekaną paprykę, cebulę, czosnek i kolendrę, dopraw do smaku.(...)Trudno określić jego smak - jest podobny do świeżo wyłuskanego laskowego orzecha, a konsystencja jest jednocześnie kremowa i sprężysta. Awokado najtańsze jest latem, zielone odmiany Fuerte kosztuje...

  • Awokado... włóż do skarpetki

    Wszyscy miłośnicy awokado wiedzą, jak trudno trafić w sklepie na idealnie dojrzały owoc. Nie zawsze możemy odłożyć go i czekać, aż dojrzeje. Jest jednak sprytny sposób: włóżmy je do skarpetki! Znalazła się nawet firma, która takie skarpetki na awokado oferuje.

  • Tarta z awokado - zielony przysmak

    Awokado, idealny dodatek do sałatek, ulubione w postaci guacamole, nadaje się również do zastosowania przy... robieniu ciast. Ze swoją gładkością i dobrym tłuszczem, ma fanów wśród wegan i zdobywa serca wśród smakoszy. To wystarczający powód, by spróbować zrobić zieloną, zdrową tartę...

  • Chrupiąca sałatka z awokado i suszoną żurawiną

    Awokado początkowo było uprawiane jedynie w Meksyku – jeszcze w czasach azteckich. Dziś zielony owoc znajdziemy aż na pięciu kontynentach. Dlatego awokado jest składnikiem zarówno meksykańskiego guacamole, japońskiego sushi, ale także popularnych zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i w Europie zielonych smoothie. My proponujemy przepis na awokado z Chrupiącą sałatką, czyli prażonymi ziarnami np. od...

Dyskusje na temat: awokado a la guacamole
  • Re: Wszystko o awokado

    Na początku tylko guacamole, teraz tak jak ty - obydwoje z córką zajadamy się avocado łyżeczką :-)

  • Re: Guacamole

    na pewno nie trzeba oliwy bo awokado sa tluste, przydaje sie natomiast szczypta curry, no i duzo soku z limonki.

  • Re: Jak zrobić guacamole?

    Nie warto kupować, bo to nie to. Oryginalny przepis na guacamole: Ugnieść widelcem miąższ z 1 dojrzałego awokado, dołożyć z powrotem pestkę, aby nie ściemniało, dodać sok z 1 limonki, 1 pomidor ze skórką (trzeć na tarce,skóra zostanie), dodać ok. 1/2 cebuli czerwonej startej na drobnych oczkach, sól, pieprz i łyżeczkę śmietany. Schłodzić i jeść nachosami jak łyżką.

  • Re: Jak zrobić guacamole?

    normalna cebula i chile jalapeno, awokado, pomidor, limonka i zmiksowac przynajmniej tak robia w Meksyku

  • Re: Guacamole - pasta z awokado

    Ani czosnku, ani soli, ani pieprzu. Za to odrobina szalotki, posiekana kolendra i sos tabasco (ilość zależna od upodobań). Pomidor wcale nie opcjonalnie, bo jest dość istotny. Wiem co piszę ponieważ blisko dwa lata spędziłam w Meksyku skąd wywodzi się guacamole. Aha, i jeszcze nie bardzo rozumiem dlaczego tylko do jasnego pieczywa, z razowym będzie równie smacznie i o niebo zdrowiej. Pozdrawiam :)

  • Re: Guacamole - pasta z awokado

    Lubie avokado ale zawsze miałam problem z jego obraniem. POlecam takie oto super urządzenie ;) https://artcook.pl/akcesoria-kuchenne/830-oxo-obieraczka-krajalnica-do-awokado-1252180mlnyk.html

  • Re: Stek z salsą z awokado i chrzanu

    o matko : "Miąższ wybierz łyżką z łupinek i pokrój w kosteczkę." Dojrzale awokado mozna rozgniesc plastikowym widelcem. I nalezy to zrobic bo to istota guacamole a chyba niedoukowi o to chodzilo majac na mysli salse. Salsy sa generalnie dwie w Meksyku: guacamole i salsa fresca. Plus lokalne wariacje. Chrzan???? Meksykanie go nie znaja! Prosze nie uzywac nazw sugerujacych powiazanie z narodowa

  • Re: Guacamole - pasta z awokado

    Szkoda. Ja jem tylko ciemne pieczywo ;-/

  • Re: Guacamole - pasta z awokado

    avokado tez dobrze smakuje roztarte z jajkiem na twardo ,plus przyprawy

  • Re: Guacamole - pasta z awokado

    łyżka soli z cytryny lub limonki:-D mogę poprosić o patent?