• Informacje na temat:

    baba drożdżowa

Artykuły na temat: baba drożdżowa
  • Baba drożdżowa

    Baba dobrze wyrośnięta.

  • SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki • 50 g świeżych drożdży • szklanka letniego mleka • 6 żółtek • 1/2 szklanki cukru • szczypta soli • 125 g masła • garść rodzynek • łyżeczka esencji waniliowej. LUKIER: szklanka cukru pudru • 3 łyżki soku z cytryny • łyżka gorącej wody.

  • Składniki: 5 dag drożdży, szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, pół szklanki oleju, pół szklanki zimnego mleka, 2 i pół szklanki mąki, 3 jajka, op. rodzynek. Kruszonka: po 3 łyżki mąki i cukru, łyżka masła.

  • Masz, babo placek!

    ...veneta. Do ciasta drożdżowego dodaje się jajka, a zamiast oliwy i soli cukier oraz masło. Smakuje i wygląda podobnie jak słynna baba drożdżowa panettone. Pachnące i pyszne Jednak najbardziej...

  • ...objętość (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Gdy baba wystygnie, możesz ją polać lukrem lub polewą czekoladową...

  • Składniki na 24 porcje: 8 dag drożdży, 20 dag cukru, 1 kg mąki, 2 szklanki mleka, po 15 dag czekolady i masła, 50 ml spirytusu, 8 żółtek, 4 białka, polewa czekoladowa, sól, szafran, tłuszcz do formy.

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    Przed tygodniem odbyła się już siedemnasta edycja Konkursu Potraw Regionalnych "Stół Wielkanocny" ze "Śniadaniem Wielkanocnym", którego zadaniem jest promowanie wielkanocnych zwyczajów i tradycji.

  • 50 dag mąki pszennej, 1 szkl. mleka, 6 dag świeżych drożdży, 15 dag cukru pudru, 15 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 5 żółtek, 10 dag masła, 10 dag rodzynek, 1 łyżka rumu albo likieru migdałowego, skórka otarta z 1 cytryny, masło i tarta bułka do foremek, lukier i kandyzowane owoce.

  • Składniki: 3 szklanki mąki i do podsypywania, 2 dag drożdży, pół szklanki cukru, pół szklanki mleka, 5 dag margaryny, 3 jajka, op. cukru waniliowego, łyżka zmielonych migdałów, 5 dag rodzynek królewskich, kilka kropli aromatu rumowego, 4 łyżki cukru pudru , kilka kropli soku z cytryny.

  • Na moim Wielkanocnym stole od wielu lat gości ta wspaniała drożdżowa baba. Przepis przysłała Małgorzata Pęśko z Woli Szydłowieckiej...

Przepisy na temat: baba drożdżowa
  • Sposób na wielkanocną babę

    Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie Świąt. Pierwszy raz na polskich stołach pojawiły się w XV wieku i od tej pory nieprzerwanie królują podczas rodzinnych spotkań. Najbardziej popularna i tradycyjna, to ta drożdżowa z dużą ilością rodzynek, urzekająca smakiem i puszystością. W czym tkwi sekret idealnego wypieku baby i jak znaleźć na nią sposób, aby zawsze wychodziła idealnie?

  • Krakowski średniowieczny przepis na wielkanocną babę

    Drożdżowe specjały, które od wieków goszczą na wielkanocnych stołach, dobrze podawać z koniakiem - mówi PAP Life krakowski restaurator Jacek Łodziński. Jak zaznacza, w Krakowie baby są niebem dla podniebienia, ponieważ pieczone są z całym sercem.

  • Baba drożdżowa

    Baba dobrze wyrośnięta.

  • Wielkanocna baba w wersji mini

    Tradycyjna baba wielkanocna gości na naszych stołach od lat.

  • Baba tradycyjna drożdżowa

    W czasie świąt nie może jej zabraknąć.

  • Wielkanocny wieniec drożdżowy

    Nie masz formy na babę? Upiecz wieniec!

  • Przedświąteczna szkoła bab

    Na świątecznym stole obowiązkowo musi pojawić się baba. Podajemy 10 przepisów na te pyszne wielkanocne wypieki.

  • Wielkanoc

    Baba drożdżowa Składniki: 15 g drożdży, 175 g masła (plus masło do wysmarowania formy), 0,6 kg mąki, 7 żółtek, 70 g cukru pudru, 150 g mleka, 50 g rodzynek, 50 g skórki z pomarańczy(...) pomarańczową. Wysmaruj grubą warstwą masła formę na babę. Przełóż do niej ciasto tak, aby znalazło się dwa-trzy cm poniżej rantu. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy baba ostygnie, wyjmij ją...

  • Bakaliowy alfabet wielkanocnych dań

    ...! B jak baba drożdżowa z rodzynkami 3  szklanki mąki pszennej 21 g suchych drożdży  6 żółtek 1 jajko szczypta soli 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 125

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    .... Lukier: Jak go rozsmarować? Aby łatwo poszło, trzeba robić to na jeszcze ciepłych babach. Szybka polewa: Słodką dekorację błyskawicznie zrobisz, ucierając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny. Ile ciasta do formy? Podczas pieczenia dobrze wyrobiona drożdżowa baba zdrowo rośnie. Dlatego ciastem napełnij foremkę do połowy. Gdy nie masz czasu: Świeże drożdże zastąp suchymi. Nie robi się...

Dyskusje na temat: baba drożdżowa
  • Re: Wielkanocne wypieki

    najprostszy kajmakowy z mleka w puszcze, dałam im migdały, jajka cukrowe i jakieś groszki - dekorowały i całe szczęśliwe były że takie piękne ciasta wyszły ;) Więc na pewno w tym roku znowu mazurek i baba drożdżowa.

  •  Re: potrawy wigilijne

    . Ciasta: sernik, makowiec, baba drożdżowa, jabłecznik i zawsze jeszcze jakaś "nowość". Z owoców mandarynki, pomarańcze, no i orzechy włoskie do łupania przed telewizorem kiedy jest tak błogo i po

  • Re: Wielkanoc - potrawy regionalne.

    , rzodkiewki i świeżego ogórka z ciast to: koniecznie baba drożdżowa babka piaskowa sernik wiedeński mazurek Co do tych śmiesznych nazw przez Ciebie podanych nie znam żadnych, ale TRZĘSIONKA kojarzy mi się

  • Re: Selen i chrom: Jak dbają o nasze zdrowie

    trzeba było się do pieca wsadzić. Ale byłaby wyrośnięta babka drożdżowa

  • WOODY ALIEN WCZORAJ..

    silna jesteś (o tym papierosku myślę) - Brawo!!! Baba drożdżowa smaczna rzecz :)) miłego

  • Re: Baba tradycyjna drożdżowa

    baby sa pyszne uwielbiam je jesć

  • Re: Baba wielkanocna

    Najlepsza babka na Wielkanoc to drożdżowa,parzona.

  • Re: Babka Wielkanocna według Ch. Felder

    Powiem szczerze: nigdy nie przepadałam za mazurkami. Baba ? Owszem, czemu nie :) Szczególnie drożdżowa.