• Informacje na temat:

    baba drozdzowa z makiem

Artykuły na temat: baba drozdzowa z makiem
  • SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki • 50 g świeżych drożdży • szklanka letniego mleka • 6 żółtek • 1/2 szklanki cukru • szczypta soli • 125 g masła • garść rodzynek • łyżeczka esencji waniliowej. LUKIER: szklanka cukru pudru • 3 łyżki soku z cytryny • łyżka gorącej wody.

  • Składniki: 5 dag drożdży, szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, pół szklanki oleju, pół szklanki zimnego mleka, 2 i pół szklanki mąki, 3 jajka, op. rodzynek. Kruszonka: po 3 łyżki mąki i cukru, łyżka masła.

  • Składniki: 3 szklanki mąki i do podsypywania, 2 dag drożdży, pół szklanki cukru, pół szklanki mleka, 5 dag margaryny, 3 jajka, op. cukru waniliowego, łyżka zmielonych migdałów, 5 dag rodzynek królewskich, kilka kropli aromatu rumowego, 4 łyżki cukru pudru , kilka kropli soku z cytryny.

  • Babka na medal

    ...lub ajerkoniaku (o ile babeczek nie będą jadły dzieci). Ostudzone babeczki wypełnij kremem, udekoruj owocami i wiórkami. Przygotowanie: 90 minut Porcja: 345 kilokalorii Baba puchowa Składniki na 10

  • Tradycyjna Wielkanoc

    Sernik, parzona baba, keks i mazurek. Smaki dzieciństwa cofają czas.

  • Składniki na 24 porcje: 50 dag mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 7 dag drożdży, 10 żółtek 315 dag cukru pudru, 15 dag masła , 1 kieliszek rumu (40 ml), 20 dag rodzynek, 2 tabliczki białej czekolady, 100 ml śmietanki, tłuszcz i bułka

  • Wielkanoc w trzech aktach

    ...200°C, piecz, aż się zrumieni (ok. 17 minut), wystudź. Posmaruj kwaśnymi powidłami, np. ze śliwek, derenia, na to nałóż grubo masę makową, udekoruj np. płatkami złota. Baba drożdżowa z kremem Czas...

  • Święto smaku

    .... Baba drożdżowa (dla 6-10 osób) Czas przygotowania: 2 godziny Poziom trudności: 3 Składniki: 500 g mąki pszennej, 70 g drożdży, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 100 g masła, 2 jaja...

  • Wielkanoc na Kujawach

    ...). Jako dodatek do niej podaj np. tarty chrzan. Wywaru z szynki nie wylewaj, możesz na nim przyrządzić jakąś zupę, np. żurek, biały lub czerwony barszcz. Kujawiok - baba drożdżowa Składniki: 2 szkl...

  • Wypieki pod słodką pierzynką

    ...przestygnie, posmaruj lukrem tort i posyp makiem. Przygotowanie (bez czasu oczekwania): 40 minut Porcja: 515 kalorii Świat i Ludzie 48/2010

Przepisy na temat: baba drozdzowa z makiem
  • Sposób na wielkanocną babę

    Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie Świąt. Pierwszy raz na polskich stołach pojawiły się w XV wieku i od tej pory nieprzerwanie królują podczas rodzinnych spotkań. Najbardziej popularna i tradycyjna, to ta drożdżowa z dużą ilością rodzynek, urzekająca smakiem i puszystością. W czym tkwi sekret idealnego wypieku baby i jak znaleźć na nią sposób, aby zawsze wychodziła idealnie?

  • Krakowski średniowieczny przepis na wielkanocną babę

    ...uzyskania lśniącego koloru. Rozgrzewamy piec i pieczemy w temperaturze 170 st. C, pieczemy nie dłużej niż 20-25 minut tak, aby nie przesuszyć. Mają być piękne, wyrośnięte, puszyste, a smakiem powinny...

  • Wielkanocna baba w wersji mini

    Tradycyjna baba wielkanocna gości na naszych stołach od lat.

  • Wielkanocny wieniec drożdżowy

    Nie masz formy na babę? Upiecz wieniec!

  • Przedświąteczna szkoła bab

    Na świątecznym stole obowiązkowo musi pojawić się baba. Podajemy 10 przepisów na te pyszne wielkanocne wypieki.

  • Wielkanoc

    Baba drożdżowa Składniki: 15 g drożdży, 175 g masła (plus masło do wysmarowania formy), 0,6 kg mąki, 7 żółtek, 70 g cukru pudru, 150 g mleka, 50 g rodzynek, 50 g skórki z pomarańczy(...) pomarańczową. Wysmaruj grubą warstwą masła formę na babę. Przełóż do niej ciasto tak, aby znalazło się dwa-trzy cm poniżej rantu. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy baba ostygnie, wyjmij ją...

  • Bakaliowy alfabet wielkanocnych dań

    ...! B jak baba drożdżowa z rodzynkami 3  szklanki mąki pszennej 21 g suchych drożdży  6 żółtek 1 jajko szczypta soli 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 125

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    .... Lukier: Jak go rozsmarować? Aby łatwo poszło, trzeba robić to na jeszcze ciepłych babach. Szybka polewa: Słodką dekorację błyskawicznie zrobisz, ucierając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny. Ile ciasta do formy? Podczas pieczenia dobrze wyrobiona drożdżowa baba zdrowo rośnie. Dlatego ciastem napełnij foremkę do połowy. Gdy nie masz czasu: Świeże drożdże zastąp suchymi. Nie robi się...