• Informacje na temat:

    baba gotowana

Artykuły na temat: baba gotowana
  • Baba parzona

    Wielkanocne babeczki.

  • To ciasto wymaga specjalnej foremki.

  • Dziś go baba nie spierze

    Czwartego grudnia nie wolno pracować, bo święta Barbara karze za chciwość i pracę w dni przeznaczone na odpoczynek, a żaden górnik nie chce rozgniewać ani żony, ani swojej patronki. Baba wie, co(...) i własna żona. Kiedy zdenerwowana krzyczy na niego, ten włazi pod stół, a następnego dnia chwali się kolegom, że miał odwagę spod tego stołu krzyczeć, że nie wyjdzie. Śląska baba wie, co...

  • Raz dwa trzy Baba Jaga patrzy

    Dla nich dzieciństwo nie było krainą beztroski. Znają smak gorzkiego mleka - rozbite rodziny, choroby bliskich, molestowanie, przemoc. Jednak tym, którzy przed laty wydali na nich wyrok, mogą teraz wykrzyczeć: "Widzicie, udało się nam! Nie mieliście racji!".

  •   Oj wzielo mnie to dziennikowanie.     Zawsze martiwlo mnie to ze nie mam hobby. Kazdy w szkole mial a ja nie :(. Potem jako osoba dorosla pisalam...

  • Katarzyna Bosacka: Mak? Oj, tak!

    Siała baba mak, nie wiedziała jak, a że chytra była, dolała do niego wody, wrzuciła sztuczny miód, bułkę tartą, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, syrop glukozowo-fruktozowy i chemiczny olejek migdałowy. Wszystko zapuszkowała i sprzedać w sklepie poleciała.

  • Kochankowie czy rywale?

    ...chłopcy musieli się wykazywać, zwyciężać, nie mogli być "jak baba".  Jak wyszło na jaw, współzawodnictwo w związku Bogny i Adama nasiliło się właśnie wtedy, gdy ona otrzymała awans i dużą podwyżkę. Moi...

  • Babka na medal

    Może być drożdżowa, ucierana, a nawet gotowana. Pod każdą postacią jest wyjątkowo pyszna.

  • Wielkanocne delicje

    Pascha, parzona baba, ciasteczka zdobione jak pisanki to pracochłonne słodkości. Ale trud ich przygotowania wynagrodzi niepowtarzalny smak.

  • jej, jaka ja jestem beznadziejna!!! ponad wszystko bym chciala walczyc sobie ze swiatem, pracowac, zalatwiac sprawy, spotykac ludzi, a potem wrocic do...

Przepisy na temat: baba gotowana
  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    .... Lukier: Jak go rozsmarować? Aby łatwo poszło, trzeba robić to na jeszcze ciepłych babach. Szybka polewa: Słodką dekorację błyskawicznie zrobisz, ucierając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny. Ile ciasta do formy? Podczas pieczenia dobrze wyrobiona drożdżowa baba zdrowo rośnie. Dlatego ciastem napełnij foremkę do połowy. Gdy nie masz czasu: Świeże drożdże zastąp suchymi. Nie robi się...

  • Baba parzona

    Wielkanocne babeczki.

  • Baba muślinowa z lukrem

    Tradycyjny przepis.

  • 40 dag chudej szynki (najlepiej formowanej z indyka), puszka minikolb kukurydzy, 20 dag mrożonych minimarchewek, po 15 dag fasolki szparagowej zielonej i żółtej, 2 szklanki bulionu jarzynowego ( może być z kostki), 2 łyżki żelatyny, kilka gałązek natki pietruszki, sól, biały pieprz

  • Wielkanoc

    Baba drożdżowa Składniki: 15 g drożdży, 175 g masła (plus masło do wysmarowania formy), 0,6 kg mąki, 7 żółtek, 70 g cukru pudru, 150 g mleka, 50 g rodzynek, 50 g skórki z pomarańczy(...) pomarańczową. Wysmaruj grubą warstwą masła formę na babę. Przełóż do niej ciasto tak, aby znalazło się dwa-trzy cm poniżej rantu. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy baba ostygnie, wyjmij ją...

  • Jak mazurek to tylko z Warmii i Mazur!

    .... jabłkowego OCTIM - radzi Małgorzata Kuźniewska, menadżer produktu OCTIM. Na deser mieszkańcy Warmii raczą się m. in. babami piaskowymi z domowym lukrem i słodkimi, pięknie zdobionymi mazurkami, bo jak...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ..., czekać na mezedes. Już za moment kelner postawi na środku stołu. Jeżeli znajdujemy się na którejś z wysp, możemy być pewni, że większość przekąsek będzie przygotowana z owoców morza. W głębi(...) delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na...

Dyskusje na temat: baba gotowana
  • Re: Grochówka wojskowa

    grochówce się nie pierdzi. Kiedyś gotowało się grochówę z grochu łuskanego i nie łuskanego pół na pół. Łuska z grochu zagęszcza grochówę. Rację ma mmarekian grochówa gotowana w kuchni polowej gdzie kocioł jest w gorącej wodzie ma smak grochówy . A to co napisano wyżej nie ma nic wspólnego z grochówą. Myślę ,że ten przepis wymyśliła jakaś baba która po pierwsze nigdy nie jadła prawdziwej grochówy