• Informacje na temat:

    baba migdałowa

Artykuły na temat: baba migdałowa
  • Składniki na 12 porcji: 250 g miękkiego masła, 100 g cukru, 100 ml syropu różanego, szczypta soli, 1/2 pomarańczy (sok i skórka), 4 jajka, 100 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g mąki kukurydzianej, 100 ml mleka, cukier puder do posypania, masło do wysmarowania formy, 100 g płatków migdałowych, płatki róży.

  • Baba przekładana bakaliami

    Mocno bakaliowa.

  • Baba na białkach

    Świąteczne wypieki.

  • Baba z makiem i czekoladą

    Aromatyczna baba.

  • 50 dag mąki pszennej, 1 szkl. mleka, 6 dag świeżych drożdży, 15 dag cukru pudru, 15 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 5 żółtek, 10 dag masła, 10 dag rodzynek, 1 łyżka rumu albo likieru migdałowego, skórka otarta z 1 cytryny, masło i tarta bułka do foremek, lukier i kandyzowane owoce.

  • Katarzyna Bosacka: Mak? Oj, tak!

    Siała baba mak, nie wiedziała jak, a że chytra była, dolała do niego wody, wrzuciła sztuczny miód, bułkę tartą, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, syrop glukozowo-fruktozowy i chemiczny olejek migdałowy. Wszystko zapuszkowała i sprzedać w sklepie poleciała.

  • Nowe smaki na Wielkanoc

    Dla wielu pań domu okres świąteczny to intensywny czas przygotowań. Oprócz sprzątania i zaaranżowania wnętrza trzeba także pomyśleć jakimi smakołykami poczęstować gości i domowników. Może warto tym razem zaskoczyć naszych najbliższych nowym przepisem, bądź ulepszoną wersją tradycyjnych dań? Co powiecie na migdałowy mazurek z konfiturą fiołkową albo tartę makową?

  • Wielkanocne delicje

    Pascha, parzona baba, ciasteczka zdobione jak pisanki to pracochłonne słodkości. Ale trud ich przygotowania wynagrodzi niepowtarzalny smak.

  • Tradycyjna Wielkanoc

    Sernik, parzona baba, keks i mazurek. Smaki dzieciństwa cofają czas.

  • Przeczytałam komentarz jedej ,,madrej baby", takich bab tutaj jest więcej...choć tych mniej mądrych też nie ubywa... że,,powodzenie w związku to przede...

Przepisy na temat: baba migdałowa
  • Przedświąteczna szkoła bab

    Na świątecznym stole obowiązkowo musi pojawić się baba. Podajemy 10 przepisów na te pyszne wielkanocne wypieki.

  • Baba z makiem i czekoladą

    Aromatyczna baba.

  • Baba przekładana bakaliami

    Mocno bakaliowa.

  • Baba na białkach

    Świąteczne wypieki.

  • Wielkanoc

    Baba drożdżowa Składniki: 15 g drożdży, 175 g masła (plus masło do wysmarowania formy), 0,6 kg mąki, 7 żółtek, 70 g cukru pudru, 150 g mleka, 50 g rodzynek, 50 g skórki z pomarańczy(...) pomarańczową. Wysmaruj grubą warstwą masła formę na babę. Przełóż do niej ciasto tak, aby znalazło się dwa-trzy cm poniżej rantu. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy baba ostygnie, wyjmij ją...

  • Bakaliowy alfabet wielkanocnych dań

    ...! B jak baba drożdżowa z rodzynkami 3  szklanki mąki pszennej 21 g suchych drożdży  6 żółtek 1 jajko szczypta soli 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 125

Dyskusje na temat: baba migdałowa
  • Re: Wielkanoc - potrawy regionalne.

    Istnieje wiele regionalnych przepisów wielkanocnych, m. in. chrzanówka, zylc i moja ukochana baba migdałowa! Mniam! Jeśli chcecie przepisy to looknijcie tutaj: http://kobieceprawdy.pl/article_uni/kogiel-mogiel/regionalne_potrawy_wielkanocne.html Wesołych świąt !