• Informacje na temat:

    baba ucierana

Artykuły na temat: baba ucierana
  • Składniki na 20 porcji: 2 i 1/3 szklanki mąki,  2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g miękkiego masła, szklanka cukru, 6 jajek, skórka starta z jednej cytryny, 6 łyżek oleju, 2 kisiele cytrynowe bez cukru, 1/2 szklanki suchego maku.

  • Żurawinowa baba

    Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka prosz. do piecz., 2 łyżki kakao, po 25 dag masła i cukru pudru, 4 jajka, sok z cytryny, 1 op. cukru waniliowego, po 5 dag rodzynek i suszonej żurawiny, 1 op. lukru, tłuszcz i bułka tarta do formy.

  • Baba drożdżowa

    Baba dobrze wyrośnięta.

  • Składniki na 12 porcji: 4 jajka, sól,1 i 1/2 szklanki cukru kryształu, 2 op. cukru waniliowego, 3 szklanki mąki pszennej, 1 duże op. proszku do pieczenia, 20 dag margaryny, 1 szklanki piwa, cukier puder, tłuszcz i bułka tarta do formy

  • Baba trójkolorowa z szafranem

    Oryginalna baba.

  • Składniki na 10-12 porcji: 40 dag mąki pszennej, 30 dag cukru, 25 dag miękkiej margaryny lub masła, 6 jajek, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu l ½ łyżeczki mielonego imbiru, ½ łyżeczki mielonego kardamonu, szczypta soli, 6 mandarynek

  • 10 dag gorzkiej czekolady, 1/2 kostki masła, 10 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 4 jajka, 1/2 szkl. śmietany 22-proc., 1/2 op. budyniu waniliowego, 1 i 1/2 szkl. + 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka kakao, 1/2 op. proszku do pieczenia, szczypta soli, mąka i tłuszcz do foremki, 1 op. gotowego lukru do oblania.

  • Babka na medal

    Może być drożdżowa, ucierana, a nawet gotowana. Pod każdą postacią jest wyjątkowo pyszna.

  • Wielkanocne delicje

    Pascha, parzona baba, ciasteczka zdobione jak pisanki to pracochłonne słodkości. Ale trud ich przygotowania wynagrodzi niepowtarzalny smak.

  • Tradycyjna Wielkanoc

    Sernik, parzona baba, keks i mazurek. Smaki dzieciństwa cofają czas.

Przepisy na temat: baba ucierana