• Informacje na temat:

    baba wielkanocna

Artykuły na temat: baba wielkanocna
  • Składniki na 12 porcji: 25 dag margaryny, po 2 szklanki cukru i mąki ziemniaczanej, 6 jajek, po 6 łyżek mąki pszennej i oleju, ocet, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i bułka tarta do formy, cukier puder.

  • Baba wielkanocna ze skórką pomarańczową

    Przygotowanie: Miękkie masło i margarynę utrzyj razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na kremową masę. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku i łyżce...

  • Baba parzona

    Wielkanocne babeczki.

  • Składniki na 10 porcji: 30 dag mąki, 3 dag świeżych drożdży, 1 szklanka mleka, 3/4 kostki masła, 25 dag cukru pudru, 3 jajka, 1 białko, sok z 1 cytryny, aromat pomarańczowy, 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej, tłuszcz, mąka do formy.

  • Babka Wielkanocna według Ch. Felder

    ...  Zupełnie różna od naszych tradycyjnych drożdżowych bab ! Jednakże również wielkanocna, piękna, przepyszna… tyle, że inna, z muślinowym kremem, nasączona...

  • Co na stół ? Czyli Wielkanocne Menu…

    ....   Co roku musi też być wiosenna sałatka mojej mamy, ta pełna rzodkiewek, ogórka, koperku, pieczonej szynki… mniam…   Ciasta, to oczywiście tradycyjne polskie wielkanocne triduum: mazurki, baba(...) pierwsze – zależy jaka data tej Wielkanocy… Tak więc wokói tego będzie się jak zawsze kręcić moje menu… w zeszłym roku nowością była wielkanocna włoska tarta z warzywami i jajkami… w tym jeszcze nie...

  • Kotlety rybne

    Do charakterystycznych potraw regionu kaszubskiego należą dania rybne, prażnica, czyli jajecznica oraz ciasta – kuch na młodzach czy baba wielkanocna.

  • Wielkanocne delicje

    Pascha, parzona baba, ciasteczka zdobione jak pisanki to pracochłonne słodkości. Ale trud ich przygotowania wynagrodzi niepowtarzalny smak.

  • Wielkanocna awanturka

    Marzena lubi mazurki, Ania woli drożdżowe baby, ale same ciast nigdy nie piekły. Za trudne! – przyznają. W tym roku z nami i pod opieką Agnieszki Kalińskiej, cukiernika z hotelu Sheraton, dziennikarki telewizyjne odważyły się zadebiutować. Przy rozmowie o świątecznych zwyczajach w Krakowie i na Podlasiu powstawał pierwszy mazurek Marzeny Rogalskiej i świąteczna baba Anny Maruszeczko.

  • Uzdrowienie z Sai Babą. Leczenie ponadczasową mądrością

    ...odrzucili krytycyzm i przyjęli postawę pełną pokory. Tak właśnie postąpił Sai Baba, jak i wielu potężnych lekarzy duszy i ciała. Poznamy także znaczenie, jakie w procesie pokonywania chorób odgrywa...

Wideo na temat: baba wielkanocna
  • Piotr Kucharski i jego odświeżone przepisy na potrawy wielkanocne

    Piotr Kucharski zaprezentował w studiu "Dzień Dobry TVN" odświeżone przepisy na klasyczne dania wielkanocne. Kucharz przygotował między innymi babę rumową z polewą z białej czekolady i szafranu, paszteciki z królika z pistacjami, masło rzeżuchowe oraz chipsy z kindziuka, które połączył z płynnym jajkiem i żurkiem na zakwasie.

Przepisy na temat: baba wielkanocna
  • Dwukolorowa baba wielkanocna

    Z orzechami włoskimi!

  • Sposób na wielkanocną babę

    ...sobie Świąt Wielkiej Nocy bez tych tradycyjnych, pysznych wypieków. Drożdżowa baba wielkanocna z migdałami Składniki: 3  szklanki mąki pszennej 21 g suchych drożdży   6 żółtek(...) dobrze wyrobionego ciasta, stanowiły delikatne, wolne ruchy i cierpliwość. Kiedy baba znajdowała się już w piecu, nie można było głośno rozmawiać. Dozwolone było mówienie szeptem. Często obowiązywał...

  • Wielkanocna baba w wersji mini

    Tradycyjna baba wielkanocna gości na naszych stołach od lat.

  • Piaskowa baba wielkanocna z żurawiną

    Królowa na wielkanocnym stole.

  • Baba wielkanocna

    Z rodzynkami

  • Krakowski średniowieczny przepis na wielkanocną babę

    ...ceramiczne" - powiedział restaurator. Wielkanocna babka pod Wawelem dobrze smakuje nie tylko z koniakiem, ale też smakuje z miodem lipowym, z konfiturą z moreli lub żurawiny, z powidłami śliwkowymi...

  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    Jest kilka tradycyjnych dań, bez których nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Z pewnością należy do nich baba wielkanocna nazywana dzisiaj po prostu babką. W Polsce tradycja jej wypieku sięga aż XVII wieku – pierwotnie wypiekano ją w stożkowej formie do ciasta i polewano lukrem, a na przestrzeni lat ewoluowała do dzisiejszego kształtu. Jak ze swoim wypiekiem wpisać się w tradycję...

  • Pikantna baba figowa

    Będzie wyglądała rewelacyjnie na wielkanocnym stole

  • Bakaliowy alfabet wielkanocnych dań

    ...! B jak baba drożdżowa z rodzynkami 3  szklanki mąki pszennej 21 g suchych drożdży  6 żółtek 1 jajko szczypta soli 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 125

  • Wielkanocny wieniec drożdżowy

    Nie masz formy na babę? Upiecz wieniec!

Dyskusje na temat: baba wielkanocna