• Informacje na temat:

    baba z bakaliami

Artykuły na temat: baba z bakaliami
  • Baba przekładana bakaliami

    Mocno bakaliowa.

  • 50 dag mąki pszennej, 1 szkl. mleka, 6 dag świeżych drożdży, 15 dag cukru pudru, 15 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 5 żółtek, 10 dag masła, 10 dag rodzynek, 1 łyżka rumu albo likieru migdałowego, skórka otarta z 1 cytryny, masło i tarta bułka do foremek, lukier i kandyzowane owoce.

  • Masz, babo placek!

    ...veneta. Do ciasta drożdżowego dodaje się jajka, a zamiast oliwy i soli cukier oraz masło. Smakuje i wygląda podobnie jak słynna baba drożdżowa panettone. Pachnące i pyszne Jednak najbardziej...

  • Panettone z bakaliami

    Składniki: 5 dag drożdży, sól, 40 dag mąki, po 15 dag rodzynek i kandyzowanych owoców, szafran, skórka z 1 cytryny, 1 laska wanilii, 3 łyżki mleka, 10 dag cukru, 3 jajka, 2 żółtka, 30 dag masła.

  • Bogata babka świąteczna. Przepis przysłała Zofia Vogt z Bielska-Białej

  • Katarzyna Bosacka: Mak? Oj, tak!

    Siała baba mak, nie wiedziała jak, a że chytra była, dolała do niego wody, wrzuciła sztuczny miód, bułkę tartą, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, syrop glukozowo-fruktozowy i chemiczny olejek migdałowy. Wszystko zapuszkowała i sprzedać w sklepie poleciała.

  • Wielkanocne delicje

    Pascha, parzona baba, ciasteczka zdobione jak pisanki to pracochłonne słodkości. Ale trud ich przygotowania wynagrodzi niepowtarzalny smak.

  • Składniki: ok. 2,5 szklanki mąki ●10 dag masła ●12 jajek ●1,5 szklanki cukru ●1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ●szczypta soli ●10 dag orzechów włoskich ●5 dag śliwek suszonych ●25 dag rodzynek, ewentualnie inne bakalie (np. kandyzowana skórka pomarańczowa, figi, daktyle, orzechy laskowe itp.).

  • Tradycyjna Wielkanoc

    Sernik, parzona baba, keks i mazurek. Smaki dzieciństwa cofają czas.

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    ...z bakaliami, których trzeba wziąć od serca, skrapia kawą, alkoholem i uciera na masę, którą wykłada się na drugi upieczony spód - opowiada pani Ewa. - Ten mazurek muszę na Wielkanoc  robić obowiązkowo...

Przepisy na temat: baba z bakaliami
  • Pikantna baba figowa

    ...gładki, gęsty i lśniący lukier. Oblej nim ostudzoną babę i posyp odłożonymi bakaliami. Odstaw do zastygnięcia.

  • Baba przekładana bakaliami

    Mocno bakaliowa.

  • Przedświąteczna szkoła bab

    Na świątecznym stole obowiązkowo musi pojawić się baba. Podajemy 10 przepisów na te pyszne wielkanocne wypieki.

  • Bakaliowy alfabet wielkanocnych dań

    ...! B jak baba drożdżowa z rodzynkami 3  szklanki mąki pszennej 21 g suchych drożdży  6 żółtek 1 jajko szczypta soli 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 125

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    .... Lukier: Jak go rozsmarować? Aby łatwo poszło, trzeba robić to na jeszcze ciepłych babach. Szybka polewa: Słodką dekorację błyskawicznie zrobisz, ucierając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny. Ile ciasta do formy? Podczas pieczenia dobrze wyrobiona drożdżowa baba zdrowo rośnie. Dlatego ciastem napełnij foremkę do połowy. Gdy nie masz czasu: Świeże drożdże zastąp suchymi. Nie robi się...

  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    ...rodzynkami. Wylej na nie pasy obu polew i rozprowadź widelcem, aby powstał ciekawy wzorek. II. Baba parzona Za 18 zł: Składniki: ●50 dag mąki ●szkl. mleka ●5 żółtek ●6 dag drożdży ●15 dag(...) z bakaliami Za 30 zł: Składniki: 1 kg mielonego białego sera ●12 dag masła ●5 jajek ●szkl. gęstej, kwaśnej śmietany ●10 dag rodzynek ●20 dag cukru ●skórka otarta z cytryny ●po łyżce kandyzowanej...

Dyskusje na temat: baba z bakaliami
  • Re: skłamałam ;-)

    no ja też mam francuskie w lodówce ... ale chyba Cons mnie wczoraj natchnęła jeszcze na kurczaka ... no nie miała baba kłopotu ;-) Dokładnie. Ja z ciasta fr. robie mnóstwo rzeczy, od tart warzywnych z fetą np, po rogaliki z dzemem, a skonczywszy na roladzie z jabłkami i bakaliami. Zawsze mam je w lodówce. Wszystko to na szybko i nie moze nie wyjść;)) No to faktycznie machnij barszczyk