• Informacje na temat:

    baba z rumem

Artykuły na temat: baba z rumem
  • Baba na białkach

    .... Baby można też posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z rumem i odrobiną zapachu migdałowego. 1 porcja - 270 kcal Czas przygotowania: 2 godziny...

  • 50 dag mąki pszennej, 1 szkl. mleka, 6 dag świeżych drożdży, 15 dag cukru pudru, 15 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 5 żółtek, 10 dag masła, 10 dag rodzynek, 1 łyżka rumu albo likieru migdałowego, skórka otarta z 1 cytryny, masło i tarta bułka do foremek, lukier i kandyzowane owoce.

  • Składniki na 24 porcje: 50 dag mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 7 dag drożdży, 10 żółtek 315 dag cukru pudru, 15 dag masła , 1 kieliszek rumu (40 ml), 20 dag rodzynek, 2 tabliczki białej czekolady, 100 ml śmietanki, tłuszcz i bułka

  • .... 3. Taką samą babę z kaszy krakowskiej możesz przygotować do dań mięsnych. Wystarczy, jeśli zrezygnujesz z cukru, alkoholu i skórki cytrynowej, a masę przyprawisz solą, pieprzem, ziołami. Taka baba...

  • Składniki na 12 porcji: 8 dag masła, 2 jajka, 13 dag cukru, 20 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 2 łyżki soku z granatów, 1/2 szkl. posiekanych orzechów, szczypta soli, masło i mąka do formy, różowy lukier, ziarenka granatu.

  • Kouglof czyli babka rodem z Alzacji

    ...nasączane syropami, przez to są długo mięciutkie i wolno czerstwieją. Stanisław Leszczyński przywiózł ze sobą przepisy na baby z czego już w Nancy powstała Baba w rumie. Te alzackie są perfumowane raczej...

  • Babka na medal

    ...lub ajerkoniaku (o ile babeczek nie będą jadły dzieci). Ostudzone babeczki wypełnij kremem, udekoruj owocami i wiórkami. Przygotowanie: 90 minut Porcja: 345 kilokalorii Baba puchowa Składniki na 10

Przepisy na temat: baba z rumem
  • Przedświąteczna szkoła bab

    Na świątecznym stole obowiązkowo musi pojawić się baba. Podajemy 10 przepisów na te pyszne wielkanocne wypieki.

  • Baba na białkach

    .... Baby można też posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z rumem i odrobiną zapachu migdałowego. 1 porcja - 270 kcal Czas przygotowania: 2 godziny...

  • Babka rumowo-śliwkowa

    Sposób przygotowania Śliwki kroimy w kostkę i zalewamy rumem, można to zrobić dzień wcześniej. Miękkie masło przekładamy do dzieży miksera stacjonarnego, dosypujemy cukier, sól i ucieramy przez min. 20 minut aż cukier trochę się rozpuści a masło mocno pojaśnieje i zrobi się puszyste. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Do masła stopniowo dodajemy 1-2 łyżki mąki, miksujemy...