• Informacje na temat:

    baba z tartych ziemniaków

Artykuły na temat: baba z tartych ziemniaków
  • ...●10 dużych ziemniaków ●pętko kiełbasy ●2 cebule ●20 dag leśnych grzybów (podgrzybków – świeżych, mrożonych lub suszonych, albo pieczarek) ●sól, pieprz, majeranek ●tarty ser (np. oscypek)

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    Powinno się pościć przede wszystkim od tego, co nas jakoś zniewala, co nam przeszkadza w spotkaniu ze sobą, i z innymi. I to będą różne rzeczy, dla niektórych to będzie telewizja, dla niektórych internet... - znane kucharki, Siostry Anastazja i Salomea tłumaczą sens ostatków i Wielkiego Postu. Zdradzają nam też swoje przepisy na serowe oponki, zalewajkę z ziemniakami i makaron z łososiem.

  • Wielkanoc w trzech aktach

    ...czosnku (6 ząbków), 150 ml oliwy, 500 ml białego wytrawnego wina, oliwa do smażenia sól i pieprz dodatkowo sznurek kuchenny lub siatka wędliniarska 500 g młodych ziemniaków, 3 ząbki czosnku, pęczek(...) 200°C, piecz, aż się zrumieni (ok. 17 minut), wystudź. Posmaruj kwaśnymi powidłami, np. ze śliwek, derenia, na to nałóż grubo masę makową, udekoruj np. płatkami złota. Baba drożdżowa z kremem Czas...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na...

  • Danie z tego... co zostanie

    ...oregano. Baba ziemniaczana Składniki: • 30 dag tłuczonych ziemniaków (mogą być z obiadu) • 6 dużych surowych ziemniaków • 3/4 kostki masła (150 g) • 1/2 kg tłustego twarogu • 4 łyżki bułki tartej...

Przepisy na temat: baba z tartych ziemniaków
  • Jak mazurek to tylko z Warmii i Mazur!

    .... jabłkowego OCTIM - radzi Małgorzata Kuźniewska, menadżer produktu OCTIM. Na deser mieszkańcy Warmii raczą się m. in. babami piaskowymi z domowym lukrem i słodkimi, pięknie zdobionymi mazurkami, bo jak...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    .... Lukier: Jak go rozsmarować? Aby łatwo poszło, trzeba robić to na jeszcze ciepłych babach. Szybka polewa: Słodką dekorację błyskawicznie zrobisz, ucierając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny. Ile ciasta do formy? Podczas pieczenia dobrze wyrobiona drożdżowa baba zdrowo rośnie. Dlatego ciastem napełnij foremkę do połowy. Gdy nie masz czasu: Świeże drożdże zastąp suchymi. Nie robi się...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na...