• Informacje na temat:

    baba ziemniaczana

Artykuły na temat: baba ziemniaczana
  • Składniki: 1,5 kg dużych ziemniaków ● 3 ząbki czosnku ● 2 cebule średniej wielkości ● olej do smażenia ● 2 duże jajka ● 3/4 szklanki mąki pszennej ● łyżeczka soli ● łyżeczka pieprzu ● smalec do posmarowania formy.

  • Babka ziemniaczana kugelis to tradycyjne danie kuchni litewskiej. Składniki na 6 porcji: 2 kg ziemniaków, 20 dag masła lub margaryny, 3 jajka , 50 dag tłustego twarogu, 6 listków świeżej mięty, 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu, 2 łyżki zielonego groszku konserwowego, 3 ogórki konserwowe, 2 łyżki drobno pokrojonej papryki konserwowej, sól l świeżo mielony czarny...

  • ●10 dużych ziemniaków ●pętko kiełbasy ●2 cebule ●20 dag leśnych grzybów (podgrzybków – świeżych, mrożonych lub suszonych, albo pieczarek) ●sól, pieprz, majeranek ●tarty ser (np. oscypek)

  • Baba ziemniaczana z warzywami

    Składniki: 2 kg ziemniaków ●20 dag masła ●3 jajka ●30 dag tłustego twarogu + śmietana do konsystencji ●2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu ●3 korniszony ●2 łyżki drobno pokrojonej, opieczonej papryki ●sól ●łyżka mąki.

  • Baba ziemniaczana

    Ziemniaki obierz, opłucz i surowe zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Otrzymaną masę ziemniaczaną przerzuć na gęste, duże sito i odcedź z nadmiaru wody....

  • Składniki na 12 porcji: 25 dag margaryny, po 2 szklanki cukru i mąki ziemniaczanej, 6 jajek, po 6 łyżek mąki pszennej i oleju, ocet, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i bułka tarta do formy, cukier puder.

  • Baba wielkanocna ze skórką pomarańczową

    Przygotowanie: Miękkie masło i margarynę utrzyj razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na kremową masę. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku i łyżce...

  • Kotlety rybne

    Do charakterystycznych potraw regionu kaszubskiego należą dania rybne, prażnica, czyli jajecznica oraz ciasta – kuch na młodzach czy baba wielkanocna.

  • Katarzyna Bosacka: Mak? Oj, tak!

    Siała baba mak, nie wiedziała jak, a że chytra była, dolała do niego wody, wrzuciła sztuczny miód, bułkę tartą, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, syrop glukozowo-fruktozowy i chemiczny olejek migdałowy. Wszystko zapuszkowała i sprzedać w sklepie poleciała.

  • Składniki na 12 porcji: 8 dag masła, 2 jajka, 13 dag cukru, 20 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 2 łyżki soku z granatów, 1/2 szkl. posiekanych orzechów, szczypta soli, masło i mąka do formy, różowy lukier, ziarenka granatu.

Przepisy na temat: baba ziemniaczana
  • Piaskowa baba wielkanocna z żurawiną

    Królowa na wielkanocnym stole.

  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    Jest kilka tradycyjnych dań, bez których nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Z pewnością należy do nich baba wielkanocna nazywana dzisiaj po prostu babką. W Polsce tradycja jej wypieku sięga aż XVII wieku – pierwotnie wypiekano ją w stożkowej formie do ciasta i polewano lukrem, a na przestrzeni lat ewoluowała do dzisiejszego kształtu. Jak ze swoim wypiekiem wpisać się w tradycję...

Dyskusje na temat: baba ziemniaczana