• Informacje na temat:

    babci na masę z gotowanego mleka z cukrem

Artykuły na temat: babci na masę z gotowanego mleka z cukrem
  • Seromakowiec mojej babci

    Zapraszam na babciny Seromakowiec, który jest wilgotny, długo zachowuje świeżość, niezwykle dobry w smaku. Wspomnienie mojego dzieciństwa :)

  • Przepis dostałam dawno temu od babci i dziś serwuję batony moim dzieciom i mężowi. Można do nich dodać różne bakalie (według uznania). Wg mnie bardzo dobrze smakują z wiórkami kokosowymi.

  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    ...przygotowanie może się okazać prostsze niż zrobienie pierniczków. Przygotowuj takie same produkty, jakie były potrzebne do zrobienia ciastek (minus jedna szklanka mąki, plus szklanka mleka). Masło rozpuść(...)? Nasze babcie miewały w kuchni wagi kuchenne. My najczęściej musimy radzić sobie za pomocą szklanek, łyżek i łyżeczek. Kiedy odmierzamy nimi składniki warto pamiętać, że: 1 szklanka mieści ok...

  • Mapa smaków mojego życia

    ...wchodzi sernik babciny, czyli z ciastem czekoladowym, może być też sernik sernik, czyli mnóstwo sera, dwanaście jajek, puszysty obłok oraz sernik z bezą kokosową. Trzeba dodać, że taki sernik absolutnie nie(...) szybkie Smak dzieciństwa: Brzdęk garnków Dom, ciepło, dzieciństwo. Spośród wszystkich wspomnień na pierwszy plan wysuwa się zdecydowanie smak pierogów z kapustą kiszoną i grzybami babci Wandy...

  • Sery - smaczne odcienie bieli

    ..., dokładając sobie kolejne porcje do świeżych truskawek. W tamtym domu nigdy nie wyrzucało się jedzenia, wszystko miało swój plan i przeznaczenie. Co kilka dni moja babcia przynosiła z letniej kuchni(...) amaretto 1. Jajka sparzyć. Białka ubić na sztywną pianę. 2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym. 3. Czekoladę rozpuścić w garnuszku, lekko przestudzić i dodać do kogla-mogla. 4. Miksując...

  • Ciągle chorujesz? Zamień chemię na (prawdziwe) jedzenie

    ..., blanszowanie czy smażenie - czyli obróbka jedzenia, która ma miejsce w każdej kuchni - wysoka temperatura niszczy witaminy i enzymy.  Prócz konserwantów do jedzenia dodaje się również całą masę innych(...) przodkowie. Moja babcia, która była bardzo zdrowa, często piła kwaśne mleko, wodę spod ogórków, jadła kiszonki. I co? Jej układ trawienny działał bez zarzutu. Człowiek przez wiele tysięcy lat jadł...

  • Co jest zdrowsze?

    ...wapń. Największą jego ilość znajdziesz właśnie w żółtym serze (bo to jest silnie skoncentrowana masa białkowo-tłuszczowa), ale najlepiej przyswajalny jest ten z mleka. Dlatego zgodnie z zasadą, że(...) przysmak zawierał jak największą ilość kakao i mleka (wybieraj czekolady np. 70-proc.). Możesz dać smykowi kostkę, kiedy właśnie wróciliście z długiego spaceru. Batony zawierają mnóstwo cukru i tłuszczu...