• Informacje na temat:

    babcia gotuje farsz do pierogów

Artykuły na temat: babcia gotuje farsz do pierogów
  • Składniki: Ciasto: pół kg mąki, szczypta soli. Farsz: pół kg soczewicy (np. czerwonej), olej, 2 cebule, jajko, sól, pieprz.

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    ...tego trzeba było mieć wprawę: babcia dawała farszu suto, więc miejsca na ozdobną falbankę na brzegach pozostawało niewiele. Nigdy później, w żadnej restauracji, nie jadłam pierogów tak pysznych jak te(...). Z latem kojarzy mi się ta woń, no i babcia, mama mojego taty. Była niespełnioną aktorką, chciała nawet dołączyć przed wojną do trupy teatralnej, ale jej matka się nie zgodziła, powiedziała, że nie odda...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...- nikt nie zrobi takiego, jak lubię. Farsz makowy Aby przygotować dobrą masę makową, zaczynamy od zaparzenia maku gorącym mlekiem i gotujemy go w tym mleku tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach(...) pierogów. Ale zawsze musieliśmy być wszyscy przy stole. Jesteśmy bardzo "rozjeżdżoną" rodziną i dla rodziców zawsze najbardziej liczyło się to, żeby w ten wigilijny wieczór wszyscy byli razem. Do dziś...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...sięgam po żytnią - jest tańsza, ale nie wszystko da się z niej zrobić, np. naleśniki czy pierogi nie wyjdą z maki żytniej. Możemy też zmieszać mąki. Pierogi możemy lepić z mąki orkiszowej. Farsz im...

  • Maciej Dowbor: "To był koniec marzeń o św. Mikołaju"

    ...są też chociażby takie specjalne pierogi - nie gotowane, ale zapiekane. W środku mają jarski farsz z kapusty i grzybów. Trochę przypominają chleb i makowiec, bo są bardzo duże i tnie się je właśnie(...) babcia - mama mojego ojca, która zawsze była odpowiedzialna za organizację tej imprezy wigilijnej, jako taka osoba świetnie zorganizowana, zawsze miała przygotowane prezenty z dużym wyprzedzeniem...

  • Słodkie popołudnie

    ...kwadraty o boku 6 cm. Na każdym kwadraciku układaj po porcji farszu wiśniowego. Pozlepiaj brzegi tak, aby powstały sakiewki. Ułóż na blasze posmarowanej tłuszczem. Piecz na złoto w piekarniku rozgrzanym do...

  • Mapa smaków mojego życia

    ...służy do przepędzenia smutków. Przeciwnie. Służy do cieszenia się życiem. Jest wręcz konieczny, aby mieć w nim jeszcze więcej radości niż zwykle. Smak pracy: Powiedz mi, co gotujesz, a powiem ci(...) szybkie Smak dzieciństwa: Brzdęk garnków Dom, ciepło, dzieciństwo. Spośród wszystkich wspomnień na pierwszy plan wysuwa się zdecydowanie smak pierogów z kapustą kiszoną i grzybami babci Wandy...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    ...w pewnych regionach, są tam popularne, ale gdzie indziej już nie. Pamiętam, że kiedy przebywałam na placówce w Jastrzębiu, czyli na Śląsku, przygotowałyśmy pierogi z jarskim farszem. Po obiedzie jedna z pielęgniarek podeszła do nas do kuchni zapytać, z pewną pretensją nawet, co to za danie niezjadliwe było na obiad? Koleżanki zaczęły się z niej śmiać: "Jak to? Nie znasz pierogów? Nie wiesz, co to...

  • Sery - smaczne odcienie bieli

    ...szczypioru, 2 łyżki oliwy lub masła, 2 łyżeczki świeżych, drobno posiekanych ziół, pieprz Do posmarowania pierogów: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany 1. Wszystkie składniki farszu wymieszać(...), dokładając sobie kolejne porcje do świeżych truskawek. W tamtym domu nigdy nie wyrzucało się jedzenia, wszystko miało swój plan i przeznaczenie. Co kilka dni moja babcia przynosiła z letniej kuchni...

  • Puste miejsce przy stole

    ...mężatką. W zaawansowanej ciąży z najstarszym synem. Wpadam do mieszkania rodziców, dwie przecznice od naszej kawalerki. Jest 20 grudnia. Przyjechała babcia z Krakowa i ciotka Janka z Wrocławia. Siedzą z mamą przy stole, we trzy lepią uszka. I kłócą się. "Janka, zobacz, ile farszu dajesz, wszystko wypłynie!", "Ty lepiej na swoje patrz, Lilka, źle lepisz brzegi!", "Jedna lepsza od drugiej...