• Informacje na temat:

    babcine ciasto

Artykuły na temat: babcine ciasto
  • ​Babcine placki jabłkowe

    Zamiast wody i mleka możesz użyć piwa. Dobre będzie też z drożdżami zamiast proszku do pieczenia. Wówczas przed smażeniem ciasto odstaw do wyrośnięcia.

  • .... Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować na jednolitą masę z mąką, mlekiem, wodą mineralną, cukrem, proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany – jeśli jest za rzadkie, dosypać mąki. Ciasto wymieszać z pianą i płatkami. 3 Krążki jabłek maczać w cieście, smażyć na złoto w głębokim tłuszczu (musi być dobrze rozgrzany). 4 Gorące krążki osączyć na...

  • Składniki na 15 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 dag świeżych drożdży, 5 łyżek cukru, 1/2 szklanki mleka, 8 dag masła l 3 żółtka, aromat waniliowy, sól. Masa: 25 dag maku, 2 łyżki miodu, 6 łyżek cukru, 2 łyżki masła, 15 dag bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, drobno posiekane orzechy, migdały), 3 białka, aromat migdałowy,1 łyżka rumu...

  • Jak pokonać anemię?

    Z babcinej apteki.

  • Makowiec

    Na te kilka dni w roku zapominamy o dietach, cholesterolu i poziomie cukru. Najważniejsze są chwile z bliskimi, emocje z nimi związane, uczucie bycia w domu, wśród swoich. Wystarczy przywołać wspomnienie zapachu i smaku babcinego makowca i od razu znajdujemy się przy stole z tymi, których kochamy.

  • Seromakowiec mojej babci

    Spód: Wszystkie składniki na ciasto szybko zarabiam i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkuję ciasto na cienki placek, przenoszę go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25(...) wykładam masę makową, wyrównuję łyżką. Następnie wykładam masę serową i także wyrównuję.  Ciasto wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 70 minut. W razie gdyby wierzch za...

  • Składniki: Ciasto: pół kg mąki, szczypta soli. Farsz: pół kg soczewicy (np. czerwonej), olej, 2 cebule, jajko, sól, pieprz.

  • ...°C. Piec około 60 minut. Upieczone ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 5-10 minut (szybko wyjęty z pieca sernik mógłby opaść). Po wystudzeniu suto posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty. Babcine ciasto serowe wybornie smakuje z gorącym mlekiem lub kakao.

  • Najlepszy pomysł na prezent? Perfumy!

    ...kojarzysz zapach babcinej piwnicy, w której trzymało się ziemniaki, ciasta drożdżowego pieczonego przed świętami czy kwitnącego przed szkołą bzu. Takie zapachy nie tylko pobudzają zmysły, ale również...

  • Mapa smaków mojego życia

    Jak smakuje miłość? Czym pachnie pierwsza podróż? Mają w głowie obrazy związane z najważniejszymi dla nich momentami, ale przede wszystkim – smaki, które towarzyszyły tym chwilom. Kucharze Anna Starmach, Ewa Wachowicz i Grzegorz Łapanowski rysują kulinarną mapę swojego życia.

Przepisy na temat: babcine ciasto
  • Sprawdzone babcine triki kulinarne

    Ciasto drożdżowe lepiej wyrośnie, gdy je odpowietrzymy; żeby jajka podczas gotowania nie pękły i lepiej się obierały, należy je posolić; wstawiona do wody zielenina dłużej zachowa świeżość, gdy do wody dodamy soli - oto niektóre ze sprawdzonych trików babci Ewy.

  • Superpatenty na udane wypieki

    ...tak. Dlatego, by ciasto udało się, dobrze jest wyjąć te produkty z lodówki mniej więcej 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Inaczej jest w przypadku kruchych wypieków. Tu masło musi być mocno schłodzone. Ważne jest także, by zagniatać składniki jak najkrócej. Zbytnio ogrzane ciasto po upieczeniu jest twarde i niesmaczne. 2. Bez zakalca Piaskowe babki czy keksy ucieraj tylko do momentu...

  • Kulinarne abc udanych wypieków

    Idealne kruche ciasto Dodatek cukru ma wpływ nie tylko na smak, ale i na twardość ciasta. Chociaż jego ilość w dużej mierze zależy od naszych upodobań smakowych, warto przestrzegać starych babcinych zasad. Mówią one, że na 2 szklanki mąki można użyć maksymalnie 3/4 szklanki cukru. W przeciwnym razie ciasto wyjdzie twarde i trudno będzie je wyjąć z formy. Beza z kisielem Wierzch szarlotki lub...

  • Prosto z Paryża - truskawki na... słono

    ...lody truskawkowe albo wspaniałe, babcine konfitury. Mało, kto nie lubi ciastek i ciast truskawkowych. Jednak w epoce kuchni "fusion", "molekularnej" i co tam jeszcze, truskawki na słodko wydały się...

  • Tak się gotuje w Kotlecie!

    ...są plamki tłuszczu... To zamiłowanie do babcinej kuchni, to również zamiłowanie do tradycyjnej kuchni polskiej? - Faktycznie tradycyjna kuchnia polska jest najbliższa mojemu sercu, właśnie ta...

Dyskusje na temat: babcine ciasto
  • Re: Racuchy jabłkowe

    a gdzie drożdże prawdziwe racuchy "Babcine" to przede wszystkim ciasto drożdzowe

  • Re: Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    zagniecione ciasto, w drugiej farsz, wychodziła sobie na ławeczkę przed domkiem i tak sobie urywała ciasta po kawałeczku i dłońmi sobie formowała kółeczka na pierogi. Potrafiła tak pół dnia siedzieć i kleić sobie. Dlaczego tak jest, że babcine pierogi zawsze są najlepsze, lepsze nawet niż od mamy.

  • -

    -

    duzo warto wladowac) do tego pieprz, sol. niektorzy dodaja jeszcze odrobinę miety do srodka. tez sa niezle. a ciasto: ja robie tak: maka, lyzka albo dwie oliwy, do tego szczypta soli, i ciepla woda. nie za duzo tyle, zeby sie ladnie ugniotlo.dodaje tez troche wody gazowanej, nie daje jajka - wtedy ciasto jest mieciutkie, takie jakby puszyste. i cienko rozwalkowuje do ruskich. o rany az mi slinka

  • -

    -

    Kiiki, pewnie to musztarda po obiedzie, ale rady babcine zawsze przydają się na potem. Jak chcesz mieć miękkie ciasto, do dodawaj wody gorącej, jak tylko się da ( może być nawet wrząte ) tylko trudno(...) ciasto musi być ciągnące i elastyczne. W miarę ilości przerobionych pierogów, sukcesy murowane i pierogi rozpływają się w ustach. czego mocno życzę!