• Informacje na temat:

    babcine na ciasta

Artykuły na temat: babcine na ciasta
  • ​Babcine placki jabłkowe

    Zamiast wody i mleka możesz użyć piwa. Dobre będzie też z drożdżami zamiast proszku do pieczenia. Wówczas przed smażeniem ciasto odstaw do wyrośnięcia.

  • Składniki na 4 porcje: 4 duże jabłka, 1 i 1/2 szklanki mąki, po 100 ml wody gazowanej i mleka 3,2 proc., 2 jajka, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3-4 łyżki płatków migdałowych, olej do smażenia w głębokim tłuszczu, cynamon.

  • Składniki na 15 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 dag świeżych drożdży, 5 łyżek cukru, 1/2 szklanki mleka, 8 dag masła l 3 żółtka, aromat waniliowy, sól. Masa: 25 dag maku, 2 łyżki miodu, 6 łyżek cukru, 2 łyżki masła, 15 dag bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, drobno posiekane orzechy, migdały), 3 białka, aromat migdałowy,1 łyżka rumu

  • Jak pokonać anemię?

    Z babcinej apteki.

  • Makowiec

    Na te kilka dni w roku zapominamy o dietach, cholesterolu i poziomie cukru. Najważniejsze są chwile z bliskimi, emocje z nimi związane, uczucie bycia w domu, wśród swoich. Wystarczy przywołać wspomnienie zapachu i smaku babcinego makowca i od razu znajdujemy się przy stole z tymi, których kochamy.

  • Seromakowiec mojej babci

    Zapraszam na babciny Seromakowiec, który jest wilgotny, długo zachowuje świeżość, niezwykle dobry w smaku. Wspomnienie mojego dzieciństwa :)

  • ...: delikatne pierogi Błędem jest wyrabianie ciasta na pierogi z zimną wodą. Wodę należy dodawać ciepłą – ciasto będzie wtedy lekkie i łatwe do kleje nia. Brzegi pierogów można skleić widelcem – będą...

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    ...specjalne potrawy? - Pamiętam jej pierogi ruskie. Gdy przyjeżdżaliśmy całą rodziną, robiła ich co najmniej sto. Pomagałam, po wałkowaniu wycinałam krążki ciasta szklanką. Zalepiać już nie mogłam, do(...) babcine. Ale zdarzyło mi się kilka razy, że ktoś zaprosił mnie do domu, akurat mama ugotowała pierogi ruskie, brałam kęs, rozgryzałam, smak rozlewał się po podniebieniu, a do mnie wracały wspomnienia...

  • ...i pokroić na kwadraty. Babcine ciasto serowe wybornie smakuje z gorącym mlekiem lub kakao.

  • Najlepszy pomysł na prezent? Perfumy!

    ...kojarzysz zapach babcinej piwnicy, w której trzymało się ziemniaki, ciasta drożdżowego pieczonego przed świętami czy kwitnącego przed szkołą bzu. Takie zapachy nie tylko pobudzają zmysły, ale również...

Przepisy na temat: babcine na ciasta
  • Sprawdzone babcine triki kulinarne

    Wśród najbardziej sprawdzonych trików kulinarnych babci Ewy, autorki bloga "Uwaga babcia gotuje" znajdują się między innymi te dotyczące ciasta drożdżowego. - Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu(...) podwojenia ciasta na około 30 minut - tłumaczy babcia Ewa i zaznacza, że metoda ta sprawdzi się przy ciastach na chałkę, drożdżówki czy rogaliki - Sprawdzałam to na ciastach przygotowywanych na świeżych...

  • Superpatenty na udane wypieki

    Słodkości pełne dojrzałych w słońcu owoców najlepiej smakują z mrożoną kawą. Tak podane będą w sam raz na leniwe wakacyjne popołudnie...

  • Kulinarne abc udanych wypieków

    Idealne kruche ciasto Dodatek cukru ma wpływ nie tylko na smak, ale i na twardość ciasta. Chociaż jego ilość w dużej mierze zależy od naszych upodobań smakowych, warto przestrzegać starych babcinych(...) ciasta z truskawkami możesz ozdobić słodką i kuszącą pianką z dodatkiem kisielu. Do ubitych z cukrem pudrem białek wsyp kilka łyżeczek tego produktu (w proszku). Pianą pokryj wierzch ciasta. Beza...

  • Prosto z Paryża - truskawki na... słono

    ...lody truskawkowe albo wspaniałe, babcine konfitury. Mało, kto nie lubi ciastek i ciast truskawkowych. Jednak w epoce kuchni "fusion", "molekularnej" i co tam jeszcze, truskawki na słodko wydały się...

  • Tak się gotuje w Kotlecie!

    ...są plamki tłuszczu... To zamiłowanie do babcinej kuchni, to również zamiłowanie do tradycyjnej kuchni polskiej? - Faktycznie tradycyjna kuchnia polska jest najbliższa mojemu sercu, właśnie ta wyniesiona z domu - szarlotka babci, mój ukochany murzynek. Ale nie ukrywam, że chętnie sięgam również po kuchnię włoską, bo jest szybka, zdrowsza, bardzo smaczna. No i ciasta, które piekę na potęgę...

Dyskusje na temat: babcine na ciasta
  • Re: Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    Nie zajmuje Tobie to dużo więcej czasu, niż metoda jaką każdy zna? Nie pytam po złości. Moja babuszka robiła powiedzmy podobnie, tylko nie robiła wałka z ciasta. Brała po prostu w jednej misce zagniecione ciasto, w drugiej farsz, wychodziła sobie na ławeczkę przed domkiem i tak sobie urywała ciasta po kawałeczku i dłońmi sobie formowała kółeczka na pierogi. Potrafiła tak pół dnia siedzieć i kleić

  • -

    -

    no coś tam pomorze i tak już pomógł bo zrobił uszka no i pierogi też będzie lepił..... ale do ciasta go nie puszczę bo sie boję :)))))

  • -

    -

    Kiiki, pewnie to musztarda po obiedzie, ale rady babcine zawsze przydają się na potem. Jak chcesz mieć miękkie ciasto, do dodawaj wody gorącej, jak tylko się da ( może być nawet wrząte ) tylko trudno zarabiać. I nie dawaj białek, bo to one wg starych gospodyń powodują twardnienie ciasta. Ważne też jest, aby nie dawać za dużo mąki.To jest najtrudniejsze do wytłumaczenia, bo praktykę trza mieć, no