• Informacje na temat:

    babka cytrynowa z żółtek

Artykuły na temat: babka cytrynowa z żółtek
  • Składniki na 12 porcji Ciasto: 25 dag mąki pszennej • 15 dag mąki ziemniaczanej • 20 dag cukru • 20 dag masła • 4 jajka • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • skórka z 1 cytryny • sok z 1,5 cytryny Dekoracja: 15 dag cukru pudru • 20 dag kandyzowanych owoców

  • SKŁADNIKI: po 25 dag jogurtu i margaryny, skórka z cytryny, 20 dag cukru, 38 dag mąki, 3 jajka + żółtko, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 4 dag wiórków kokosowych, 2 dag płatków migdałowych.

  • Składniki: 3 szklanki mąki, pół szklanki mleka, 6 dag margaryny, 3 dag drożdży, pół szklanki cukru, jajko, 2 żółtka, 7 dag rodzynek, pół szklanki wódki, cukier waniliowy l skórka starta z cytryny. Lukier: sok z cytryny, 2 białka, cukier puder (ile wejdzie)

  • Skład na 15 porcji: ● 500 g mąki ● 75 g świeżych drożdży ● pół szklanki mleka ● pół szklanki cukru ● pół kostki masła ● 2 jajka i 3 żółtka ● skórka starta z całej cytryny ● ćwierć szklanki oleju ● tłuszcz i bułka tarta do formy ● ewentualnie garść rodzynek.

  • Składniki: • 3 szklanki mąki pszennej • 8 żółtek • szklanka cukru • 2 dag cukru wanilinowego • 10 dag drożdży • 3/4 szklanki mleka • skóra otarta z połowy cytryny • 10 dag masła • 4 łyżki rodzynek • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej • cukier puder.

  • Składniki na 16 porcji: 50 dag mąki pszennej, 250 ml mleka, 5 żółtek, 6 dag drożdży, 15 dag cukru pudru, po 10 dag masła i mielonych migdałów, 1 łyżka likieru migdałowego, 1 cukier waniliowy, skórka otarta z 1 cytryny, 30 dag całych migdałów, masło i tarta bułka do foremek.

  • Składniki: po 150 g mąki pszennej i ziemniaczanej, 1/2 kostki masła, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia, skórka z całej cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, gotowa polewa cytrynowa, posypka cukrowa.

  • Składniki na 20 porcji: 25 dag margaryny, 6 jajek, 2 szkl. mąki tortowej, 1,5 szkl. cukru, 6 łyżek oleju, 1 kisiel malinowy, 1 kisiel cytrynowy, 200 ml śmietany kremówki 36 proc., 2 op. zagęstnika do śmietany, 3 łyżki syropu malinowego, 1 op. cukru waniliow., 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. wody, tłuszcz i bułka tarta do foremek.

  • Mogłoby się wydawać, że będzie kwaśna... ale jest słodka i mięciutka!

  • 30 dag mąki, 20 dag cukru, 15 dag masła, 4 jajka, 4 łyżki mleka, 1 torebka cukru wanilinowego, 3 łyżeczki cynamonu, skórka starta z 1 cytryny, 1/2 torebki proszku do pieczenia, listki melisy i cukier puder do dekoracji, tłuszcz i tarta bułka do formy, 20 dag ananasów z puszki (jako dodatek).

Przepisy na temat: babka cytrynowa z żółtek
  • Babka cytrynowa

    Aromatyczny wypiek Wincenty Zawadzkiej, którym zachwycały się liczne pokolenia gospodyń.

  • Babka  marmurkowa

    Musi się znaleźć na wielkanocnym stole!

  • Babka chlebowa

    Z czerstwego chleba.

  • Wielkanocny przepis z herbatą w tle

    Wielkanoc już za kilka dni. Podczas tych wyjątkowych świąt chcemy ugościć bliskich pysznymi wypiekami, które osłodzą nam wspólnie spędzane chwile… Doskonałym ciastem, które dyskretnie łączy tradycję z nutą nowoczesności jest Babka Herbaciana. Warto zaznaczyć, że sposób jej przygotowania nie jest wymagający, co sprawia, że jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które stawiają pierwsze kroki...

  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    ...rodzynkami. Wylej na nie pasy obu polew i rozprowadź widelcem, aby powstał ciekawy wzorek. II. Baba parzona Za 18 zł: Składniki: ●50 dag mąki ●szkl. mleka ●5 żółtek ●6 dag drożdży ●15 dag(...) w temp. 180°C. Gotowe babki możesz polukrować.  Za 14 zł: Składniki:  ●50 dag mąki ●szkl. mleka ●5 żółtek ●6 dag drożdży ●15 dag cukru ●10 dag margaryny ●cukier waniliowy ●kilka kropli aromatu...

  • Baba parzona

    Składniki 3-4 babki: - 50 dag mąki, - 250 ml mleka, - 5 żółtek, - 6 dag drożdży, - 15 dag cukru, - 10 dag masła, - 5 dag migdałów, - cukier waniliowy, - skórka otarta z 1 cytryny, - 3 łyżki cukru pudru, - ew. łyżka wódki Przygotowanie: 1. Wrzącym mlekiem zalej 12 dag mąki, rozetrzyj, aby nie pozostały grudki. Przestudź i połącz z drożdżami roztartymi z łyżką cukru. Odstaw do...

  • Baba muślinowa z lukrem

    Tradycyjny przepis.

  • Przedświąteczna szkoła bab

    Babka pomarańczowa Składniki: - 30 dag mąki, 30 g drożdży, - 200 ml mleka, 175 g masła, - 10 dag cukru, 3 jajka, - 2 pomarańcze, 1 białko jajka, - cukier puder Przygotowanie: Mąkę(...) lukier o konsystencji gęstej śmietany, polać babkę, dekorować pomarańczami. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 10 osób. Babka puchowa Składniki: - 50 dag mąki pszennej, - 1/2 szklanki mleka...