• Informacje na temat:

    babka marmurkowa z rumem

Artykuły na temat: babka marmurkowa z rumem
  • Babka marmurkowa pachnąca rumem

    Składniki na 10 porcji: 1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady, 1/2 kostki (ok. 12 dag) miękkiego masła, 10 dag cukru, 3–4 jajka, 1 torebka cukru waniliowego, 1 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki śmietany 22-proc., 1/2 torebki budyniu waniliowego, 1 łyżka ciemnego kakao, 50 ml rumu, szczypta soli, mąka i tłuszcz do foremki, cukier puder do oprószenia babki.

  • Babki godne cesarza!

    O wyjątkowości kuchni austriackiej decyduje m.in. fakt, że składają się na nią wpływy różnych kultur. Jednak nie zawsze wiadomo, z jakiego kraju wywodzi się dana potrawa. Nie inaczej jest z babką, znaną w Austrii pod nazwą Gugelhupf.

  • ...z białek. Ciasto rozdziel. 3. Czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej. Odłóż 2/3 przygotowanego ciasta, resztę wymieszaj z czekoladą, kakao oraz rumem i likierem migdałowym. 4. Formę...

  • Babka na medal

    ...kolejnych składników powinno upłynąć 30 minut. Przygotowanie: 90 minut Porcja: 272 kilokalorii Babka marmurkowa Składniki na 10 porcji: tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady, 12 dag miękkiego masła(...)Babka gotowana Składniki na 12 porcji: po szklance mąki ziemniaczanej i pszennej, szklanka cukru, kostka margaryny, łyżka stołowa proszku do pieczenia, 4 duże jajka lub 6 małych, 20 ml spirytusu...