• Informacje na temat:

    babka piaskowa forma

Artykuły na temat: babka piaskowa forma
  • Składniki: 4 jajka, sól, 1,5 szkl. cukru, 2 op. cukru waniliowego, 3 szkl. mąki, 1 op. proszku do pieczenia, 20 dag margaryny, 1 szkl. piwa, tłuszcz i bułka tarta do formy.

  • Przekładana babka piaskowa

    Składniki na formę o śr. 24 cm: 2 szkl. mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem), łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szkl. cukru, opak. cukru wanilinowego, 100 ml maślanki, 50 ml soku z pomarańczy, 4 jajka (wielkość M), 1/2 kostki masła lub margaryny (12,5 dag), skórka otarta z 1/2 pomarańczy. Dodatkowo: mały słoiczek kwaskowego dżemu, 1/2 tabliczki czekolady deserowej, łyżka śmietanki lub mleka, kandyzowana skórka pomarańczowa, kolorowe minijajeczka, tłuszcz, bułka...

  • ...ciasto. Piecz około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika wbij w babkę drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, to znak, że babka się upiekła. 5. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, lekko przestudź...

  • Składniki: 1 kostka (25 dag) masła lub margaryny, 5 jajek, 1 szkl. drobnego cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3–4 łyżki mleka, sok i skórka otarta z 1/2 cytryny, tłuszcz i mąka do przygotowania formy, cukier puder do oprószenia babki.

  • Składniki na 12 porcji: 20 dag masła, 1 i 1/4 szkl. cukru, 4 jajka, 1 i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany kremowej 30 proc. (płynnej), 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka alkoholu (np. likieru pomarańczowego, rumu, wódki, 1 op. gotowego lukru, tłuszcz i mąka do formy.

  • Składniki na 8-10 porcji: 2 szklanki mąki pszennej, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 25 dag miękkiego masła lub margaryny, 1 szklanka cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, ½ szklanki mleka, 10 dag surowego buraka. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia, cukier puder.

  • Składniki: 1/2 szkl. suchego maku, 25 dag masła albo margaryny, szczypta soli, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 op. cukru waniliowego, 6 jajek, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 4 łyżki likieru pomarańczowego, 50 dag mąki pszennej , 1 op. proszku do pieczenia, 1/2 op. budyniu waniliowego, 6 łyżek mleka lkandyzowane cytrusy oraz polewa czekoladowa i cukier puder do dekoracji ciasta, tłuszcz oraz mąka do przygotowania foremki

  • Składniki na 15 porcji: 20 dag jogurtu naturalnego • 30 dag cukru • 45 dag mąki • 4 jajka • 150 ml oleju • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • cukier wanilinowy • 15 dag rodzynek • 1/2 szklanki cukru pudru

  • Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat,ub cukier wanilinowy, 2 łyżki dobrego kakao, łyżka masła do posmarowania formy, bułka tarta do obsypania formy. Ewentualnie: skórka oraz sok z 1 cytryny, rodzynki, cukier puder, polewa czekoladowa.

  • Tak łatwa, że „sama” się robi.

Przepisy na temat: babka piaskowa forma
  • Jogurtowa babka piaskowa

    Wypróbuj na Wielkanoc!

  • Składniki: 1 kostka masła lub margaryny (25dag), 1 szklanka cukru, 10 czubatych łyżek mąki, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, 4-5 jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dyskusje na temat: babka piaskowa forma
  • Re: Halogen Oven przepisy.

    owoce (świeże lub z kompotu), posypać posypką. Temperatura pieczenia 1600C przez 25 min., na ruszcie dolnym. BABKA PIASKOWA 1 350g mąki, 250g cukru kryształu, 88g tłuszczu, 4 jajka, 22g proszku do(...) cm. BABKA PIASKOWA 2 300 g mąki, 1 żółtko, 250 g cukru, 88 g tłuszczu, 4 jajka, 22 g proszku do pieczenia, 175 ml wody Masę wymieszać i roztrzepać mikserem. Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy