• Informacje na temat:

    babka piaskowa z mąki pszennej

Artykuły na temat: babka piaskowa z mąki pszennej
  • Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 25 dag margaryny, szczypta soli, 20 dag cukru, po 15 dag mąki pszennej i ziemniaczanej, tłuszcz i bułka tarta, cukier puder, owoce do dekoracji, olej do smażenia, sól, pieprz...

  • Przekładana babka piaskowa

    Składniki na formę o śr. 24 cm: 2 szkl. mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem), łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szkl. cukru, opak. cukru wanilinowego, 100 ml maślanki, 50 ml soku z pomarańczy, 4 jajka (wielkość M), 1/2 kostki masła lub margaryny (12,5 dag), skórka otarta z 1/2 pomarańczy. Dodatkowo: mały słoiczek kwaskowego dżemu, 1/2 tabliczki czekolady deserowej...

  • Składniki: 1 kostka (25 dag) masła lub margaryny, 5 jajek, 1 szkl. drobnego cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3–4 łyżki mleka, sok i skórka otarta z 1/2 cytryny, tłuszcz i mąka do przygotowania formy, cukier puder do oprószenia babki.

  • Składniki na 12 porcji: 20 dag masła, 1 i 1/4 szkl. cukru, 4 jajka, 1 i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany kremowej 30 proc. (płynnej), 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka alkoholu (np. likieru pomarańczowego, rumu, wódki, 1 op. gotowego lukru, tłuszcz i mąka do formy.

  • Składniki na 8-10 porcji: 2 szklanki mąki pszennej, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 25 dag miękkiego masła lub margaryny, 1 szklanka cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, ½ szklanki mleka, 10 dag surowego buraka. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia, cukier puder.

  • Składniki: 5 jajek, szklanka cukru, cukier waniliowy, szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dag margaryny aromat waniliowy, 2 łyżki kakao, gotowa polewa czekoladowa, rodzynki, owoce kandyzowane, tłuszcz i bułka tarta.

  • Babka piaskowa w czekoladowe łatki

    Składniki na 12 porcji: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 kostka (20 dag) masła, 5 jajek, 1 szklanka cukru, sól, 1 torebka cukru waniliowego, 10 dag gorzkiej czekolady, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, gotowa polewa czekoladowa oraz cukrowe kolorowe motylki do udekorowania ciasta, tłuszcz i tarta bułka do przygotowania foremki.

  • Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat,ub cukier wanilinowy, 2 łyżki dobrego kakao, łyżka masła do posmarowania formy, bułka tarta do obsypania formy. Ewentualnie: skórka oraz sok z 1 cytryny, rodzynki, cukier puder, polewa czekoladowa.

  • Składniki: 1/2 szkl. suchego maku, 25 dag masła albo margaryny, szczypta soli, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 op. cukru waniliowego, 6 jajek, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 4 łyżki likieru pomarańczowego, 50 dag mąki pszennej , 1 op. proszku do pieczenia, 1/2 op. budyniu waniliowego, 6 łyżek mleka lkandyzowane cytrusy oraz polewa czekoladowa i cukier puder do dekoracji ciasta, tłuszcz oraz mąka do...

  • Składniki: 5 jajek, szklanka cukru trzcinowego drobnego, 25 dag margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sok z połowy dużej cytryny, pół szklanki mąki kukurydzianej, pół szklanki mąki pszennej,3 łyżki żurawiny, 8 dag suszonych daktyli, skórka pomarańczowa do dekoracji.