• Informacje na temat:

    babka wielkanocna z jogurtem

Artykuły na temat: babka wielkanocna z jogurtem
  • Składniki na 10 porcji: 30 dag mąki, 3 dag świeżych drożdży, 1 szklanka mleka, 3/4 kostki masła, 25 dag cukru pudru, 3 jajka, 1 białko, sok z 1 cytryny, aromat pomarańczowy, 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej, tłuszcz, mąka do formy.

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    ...tłuszczy w wielkanocnych potrawach jest majonez. Hojnie dodajemy go do jaj i sosów. Tymczasem, nawet wytrawni kucharze uważają, że połowa majonezu zastąpiona lekkim naturalnym jogurtem nie tylko obniża...

  • Odejmij sobie lat, jedząc wielkanocne smakołyki

    .... Będziesz jeszcze zdrowsza! Nie łącz jajek z majonezem. Farsz przyrządzaj, mieszając żółtka z olejem, jogurtem natur., posiekanymi pestkami dyni, ziołami, przyprawami. Danie będzie dla organizmu bombą odżywczą. Babka czekoladowa zmniejszy ryzyko miażdżycy, poprawi humor Pod warunkiem że dodasz do niej gorzką czekoladę o zawartości min. 70 proc. ziarna kakaowca. Taka czekolada zawiera flawonoidy...

  • Babka jogurtowa z orzechami

    Składniki na 12 porcji Ciasto: 40 dag mąki pszennej • 25 dag masła • 20 dag cukru pudru • 3 jajka • 20 dag jogurtu • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • pół łyżeczki sody • 10 dag orzechów włoskich Dekoracja: 10 dag mlecznej czekolady • 5 dag masła • 5 dag orzechów arachidowych • listki melisy lub mięty

  • Rodzinne przygotowania do Wielkanocy!

    ..., które pojawiają się w tym okresie na świątecznym stole są tradycyjne jajka (48%) i wielkanocna babka (32%)*. W tym roku zaprośmy więc dzieci do kuchni i zaangażujmy je w przygotowanie tych potraw, które(...). Na początek szynkę kroimy w kostkę. W tym czasie możemy poprosić nasze pociechy o to by wymieszały Majonez Dekoracyjny WINIARY z jogurtem, szpinakiem, koperkiem, szczypiorkiem, kukurydzą oraz szynką...

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji Opasły Tom, wyróżniona w prestiżowym przewodniku kulinarnym Gault&Millau.

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • Instrukcja obsługi świątecznego stołu

    ...i plasterkiem cytryny. Najlepsza babka Na deser weź jeden kawałek ciasta normalnej wielkości, zamiast trzech mniejszych porcji. Pamiętaj, że najmniej kaloryczna jest babka drożdżowa. Celebruj posiłek...