• Informacje na temat:

    babka z krupczatki

Artykuły na temat: babka z krupczatki
  • Składniki na 12 porcji: 25 dag masła, 20 dag cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 4 jajka, 12 dag jogurtu naturalnego, 50 ml rumu, 40 dag mąki krupczatki, 1 proszek do pieczenia, 5 dag obranych migdałów, 20 dag ciemnych winogron, sól.

  • Przepis przysłała Diana Kowalczyk z Tarnobrzegu Składniki: 64 dag mąki tortowej, 12 dag mąki krupczatki, 2 łyżki kakao, 6 dag drożdży, 4 jajka, 6 łyżek cukru, półtorej szklanki maślanki, szklanka oleju, 30-40 dag malin. Masa: 30 dag twarożku, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki maślanki, 2 żółtka. Przygotowanie: Drożdże posyp cukrem. Maślankę roztrzep z jajkami i olejem. Dodaj...

  • Przygotowanie: Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubij jajka i cukier. Dodaj mieszankę mączną i wlej ciasto do wysypanej formy na babkę. Piecz 35 min w 170 °C. Po upieczeniu poczekaj, aż babka troszkę wystygnie w formie. Następnie wyjmij i poczekaj, aż zupełnie wystygnie. Umyj i osusz formę, wyłóż ją folią spożywczą. Serek mascarpone zmiksuj z 4 łyżkami cukru...

  • Dyniowe wypieki

    Lekka babka Czas przygotowania: około 90 minut. Składniki: - 50 dag dyni - 22 dag masła - 20 dag drobnego cukru - sól - 1 torebka cukru wanilinowego - 5 jajek - 40 dag mąki krupczatki(...) - 50 ml oleju - 25 dag mąki krupczatki - 2 łyżki kakao - 1 proszek do pieczenia - 2 łyżki przyprawy do piernika - sól - 10 dag gorzkiej polewy czekoladowej - kawałki dyni z kompotu i migdały do...

  • ...tłuszczem, wysyp mąką krupczatką i napełnij ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 minut w 170°C. Z miękkiego masła, cukru i cukru waniliowego ubij gładki krem. Kiedy babka wystygnie...

  • Smakołyki z ziemniaka

    .../1 porcja Knedle z jabłkami Składniki (20 knedli): 700 g ziemniaków, 250 g mąki krupczatki, 2 żółtka, sól, 750 g jabłek, 4 łyżki mielonego maku, 100 g masła, 4 łyżki cukru pudru. Przygotowanie...

Przepisy na temat: babka z krupczatki
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego...